Deputatul PSD Marian Ghiveciu, unul dintre initiatorii proiectului de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 12 mai 2015, 16:40 Dosare Anticoruptie


Deputatul PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, intr-un dosar legat de retrocedarea nelegala a unor terenuri din comuna Merei, judetul Buzau, anunta Agerpres. Instanta a mai stabilit in cazul lui Marian Ghiveciu un termen de incercare pe o durata de 6 ani. Marian Ghiveciu este unul dintre cei zece initiatori ai proiectului de lege de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala (detalii aici).

Acceasi pedeapsa, de trei ani inchisoare cu suspendare, au primit si Dumitru Borcan (seful Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei, judetul Buzau) si Nicolae Costache (membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor).

Judecatorii au mai dispus ca Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan si Nicolae Costache sa plateasca in solidar 350.000 lei catre partea civila Luminita Marioara Vasile cu titlu de despagubiri materiale si 1.035.000 lei catre partile civile Luminita Marioara Vasile si Constantin Vasile cu titlu de despagubiri materiale.

Cei trei condamnati mai trebuie sa plateasca aproximativ 1 milion de lei catre mai multe parti civile, reprezentand despagubiri materiale ce reprezinta diferenta de valoare a terenurilor amplasate cu iesire si fara iesire la drumul european E 85.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Marian Ghiveciu a fost trimis in judecata de DNA in anul 2011, sub acuzatia de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, in forma calificata.

Alaturi de acesta au mai fost trimisi in judecata fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau, Nicolae Costache, membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si seful Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei, judetul Buzau, Dumitru Borcan, membru in Comisia Locala Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2005-2006, instigati de Marian Ghiveciu (administrator al mai multor societati comerciale la momentul comiterii faptelor), Dumitru Borcan si Nicolae Costache au profitat de functiile detinute si prin incalcarea atributiilor de serviciu au contribuit la eliberarea in mod nelegal a doua titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar, datorita vecinatatii cu drumul european, in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate.

In acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe inscrisuri oficiale, emise de Primaria Merei si inregistrate la OCPI Buzau. Ulterior, aceste terenuri au fost cumparate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obtinut titlurile in modalitatea descrisa mai sus.

"Persoanele care detineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior in mod legal, au fost prejudiciate cu suma totala de 1.956.010 lei. Totodata, avantajul patrimonial realizat in modalitate descrisa mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentand valoarea reala a terenurilor obtinute in baza actelor de proprietate emise nelegal si cumparate de Ghiveciu Marian", mai arata DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1542 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    sunt curios (Marţi, 12 mai 2015, 16:54)

    monterosa [utilizator]

    daca infractorul asta o sa voteze in continuare in Parlament initiative gen modificarea codului penal...nu stiu de ce am impresia ca da...
    As fi curios sa vad o statistica a numarului de parlamentari condamnati sau urmariti penal. Pun pariu ca sunt mult peste media nationala..
  • +8 (8 voturi)    
    ok cu suspendare... (Marţi, 12 mai 2015, 17:00)

    liviu_ [utilizator]

    dar el ramane deputat?!
    adica are in continuare drept sa voteze legi in parlament?!
    • +2 (2 voturi)    
      Ar trebui să ne mire? (Miercuri, 13 mai 2015, 8:23)

      Radu I [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Gașca de hoți din Parlament face legile după chipul și asemănarea lor. Și împotriva noastră, desigur, a celor care i-am ales să ne reprezinte interesele și care am avut naivitatea să credem că votul nostru ar însemna ceva.
      Ar trebui desființat Parlamentul Rușinii, asanat de urmele lor murdare. Altfel, nimic nu se va schimba...
  • +5 (5 voturi)    
    o sa ajunga la TV treaba asta? (Marţi, 12 mai 2015, 21:38)

    Adrian_. [utilizator]

    o sa dea vreo declaratie Ponta pe subiectul asta?
    cel mai probabil nu.

    Va fi suspendat din partid?
    cel mai probabil nu.

    Ii va fi ceruta demisia din Parlament?
    Cel mai probabil nu.

    7 milioane de idioti vor continua sa voteze partide pline de penali.
  • +2 (2 voturi)    
    Hotii care isi fac legi !!! (Miercuri, 13 mai 2015, 9:30)

    andreesanu [utilizator]

    Am ajuns o tara de rahat !!!,toate lichelele ,derbedeii ,hotii au ajuns in parlament prostind ,manipulind ,furind voturi,ca in final sa-si faca legi absurde prin care sa nu fie trasi la raspundere niciodata.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by