Martori audiati in dosarul Centrului Militar Zonal, in care este vizat Nicusor Constantinescu, sustin ca decizia mutarii Arhivelor a fost legala
La Tribunalul Constanta a continuat audierea martorilor in dosarul in care Nicusor Constantinescu este judecat pentru subfinantarea Centrului Militar Zonal, iar la termenul de miercuri au dat declaratii in fata instantei patru martori, care activeaza sau au activat in cadrul Consiliul Judetean, acestia vorbind despre hotararea numarul 339/2012 a CJ Constanta care prevedea ca in cladirea unde se afla Centrul Militar Zonal sa functioneze si o parte din Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Constanta.
Primul martor audiat a fost Mariana Belu, secretarul judetului Constanta. Ea a spus ca, in repetate randuri, Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Constanta a solicitat CJ repartizarea unor spatii in care sa isi mute o parte din arhivele detinute in judetul Constanta.
Initiativa privind hotararea numarul 339/2012 a apartinut presedintelui CJ, Nicusor Constantinescu, iar proiectul respectiv a avut la baza toate avizele comisiilor de specialitate, a afirmat secretarul judetului Constanta.
Mariana Belu a spus ca spatiul in care functiona si functioneaza Centrului Militar Zonal apartine domeniului public al judetului Constanta, asa cum se arata in Hotararea de Guvern numarul 904/2002.
Secretarul judetului a mentionat ca, in anul 2009, a mai existat o hotarare similara a Consiliului Judetean, aceasta fiind atacata de Prefectura Constanta in instanta, dar actiunea a fost respinsa ca fiind tardiva. Totusi, Ministerul Apararii a contestat decizia CJ, obtinand anularea acesteia prin hotarare judecatoareasca.
Mariana Belu a sustinut ca ambele hotarari au fost legale.
"Am considerat ca darea in administrare catre o institutie publica corespunde legii. Daca as fi considerat ca cele doua hotarari nu sunt legale, nu le-as fi contrasemnat", a afirmat secretarul judetului Constanta.
Al doilea martor a fost Ionut Titimeaua, care la vremea adoptarii hotararii din anul 2012 ocupa functia de director general al Directiei Generale de Administratie Publica si Juridica din cadrul Consiliului Judetean.
El a spus ca hotararea 339/2012 a fost legala, dar ca nu a fost dusa la indeplinire fiind atacata in instanta si suspendata, din acest motiv proiectul nu si-a facut efectele si Arhivele Nationale nu au functionat in cladirea respectiva, alaturi de Centrul Militar. El a mai spus ca in aceeasi cladire functioneaza de mai multi ani Serviciul 112, in baza unui contract incheiat intre CJ si MApN.
Cristian Darie, vicepresedinte al Consiliului Judetean, a fost cel de-al treilea martor audiat miercuri, el sustinand ca proiectul a fost oportun pentru a se gasi un sediu destinat Arhivelor Nationale Constanta.
"A fost oportun acest proiect ca sa gasim o solutie pentru Arhivele Nationale deoarece spatiul in care isi desfasurau activitatea este insuficient. Am votat pentru alocarea acestui spatiu in calitate de consilier judetean", a spus Darie.
El a mentionat ca aceasta problema nu a fost rezolvata nici pana in prezent si ca in continuare se cauta solutii pentru un sediu destinat Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Constanta.
Ultimul martor audiat a fost Cristinel Dragomir, vicepresedinte al Consiliului Judetean, care indeplineste atributiile de presedinte cat timp Nicusor Constantinescu este suspendat din functie.
El a spus ca singurul spatiu disponibil pentru a se muta o parte din Arhivele Nationale Constanta era in cladirea in care functioneaza si Centrul Militar Zonal.
"In conditiile in care activitatea Centrului Militar Zonal este restransa, ca urmare a faptului ca serviciul militar nu mai este obligatoriu, fiind vorba de o suprafata de 3.000 de metri patrati si tinand cont ca acolo isi desfasoara activitatea aproximativ 20 de persoane, in urma discutiile avute cu comandantul Centrului Militar am ajuns la concluzia ca-si poate desfasura activitatea pe jumatate din cladire", a afirmat Cristinel Dragomir.
El a spus ca a avut acordul din partea comandantului Centrului Militar Zonal pentru aceasta mutare, dar ca decizia nu ii apartine acestuia, ci Ministerului Apararii. Discutiile avute insa cu reprezentantii MapN de catre conducerea Consiliului Judetean Constanta nu au dus la niciun rezultat.
Cristinel Dragomir a mentionat ca hotararea numarul 339/2012 este suspendata printr-o decizie a instantei, precizand ca in prezent o parte din arhiva Consiliului Judetean se afla in garajul Centrului Militar Zonal.
Avocatul lui Nicusor Constantinescu, Marius Mocanu, a solicitat la acest termen modificarea controlului judiciar pentru clientul sau, iar instanta a amanat pronuntarea pentru 12 mai.
Urmatorul termen in acest proces a fost stabilit pentru 3 iunie.
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, este judecat sub control judiciar in dosarul Centrului Militar Zonal, dar nu isi poate exercita functia de sef al CJ, in urma unei decizii definitive a Curtii de Apel Constanta.
Instanta a hotarat ca pe durata controlului judiciar Nicusor Constantinescu are mai multe obligatii, printre care sa se prezinte la procurori, la instanta si la Politie de cate ori este chemat, sa informeze instanta daca isi schimba domiciliul, sa nu paraseasca tara.
De asemenea, el trebuie sa nu comunice direct sau indirect si prin orice mijloace cu martorii si expertii din dosar, cu personalul Centrului Militar Zonal Constanta, cu personalul din cadrul Consiliului Judetean Constanta si cu consilierii judeteni care au participat, in orice forma, in procesul de propunere, decizie si executie a celor doua hotarari ale CJ care au vizat Centrul Militar Zonal Constanta, dar si sa nu divulge sau sa redea in presa sau pe retelele sociale, direct sau indirect, informatii din cauza penala.
Nicusor Constantinescu este insa arestat la domiciliu intr-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA.
In dosarul Centrului Militar Zonal Constantinescu a cerut recuzarea judecatoarei si stramutarea procesului, ambele solicitari fiindu-i respinse.
In acest dosar, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata, la sfarsitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu in forma continuata, el fiind acuzat ca, in perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.
In rechizitoriul procurorilor se arata ca, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicusor Constantinescu nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos, in mai multe randuri, obligatiile de presedinte al CJ Constanta, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judetene/locale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sunt obligate sa asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalatiile de telecomunicatii, sistemele si serviciile informatice, autoturismele, alte dotari si materiale, precum si fondurile necesare desfasurarii activitatii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotarare a Guvernului". Astfel, in raport de functia publica detinuta, Nicusor Constantinescu nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii, potrivit DNA.
Procurorii il acuza pe Nicusor Constantinescu si ca a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale, precum si pagube acestei institutii.
Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicusor Constantinescu nu ar mai fi asigurat piese de schimb si consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal si, la cererea Consiliului Judetean Constanta, au fost intrerupte si serviciile de telefonie prestate de diversi operatori, "posibilitatile de comunicare ale unitatii militare fiind paralizate".
In aceeasi perioada, Consiliul Judetean Constanta ar fi adoptat doua hotarari prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, insa ambele au fost anulate ca urmare a unor actiuni in justitie.
In 2010, Nicusor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de paza a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza cladirii a fost asigurata de catre personalul unitatii, desi in interior se afla armament si munitie de razboi, precum si documente clasificate, preciza DNA.
Activitatea Centrului Militar Zonal Constanta a fost serios tulburata din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilitatilor si a serviciilor de paza, dupa rezilierea de catre Nicusor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. In anul 2011, Consiliul Judetean Constanta a finantat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, in anul 2012 suma alocata unitatii a fost zero lei, iar in anul 2013 a fost achitata suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, in anii precedenti, preciza DNA.
Sumele repartizate de Consiliul Judetean Constanta Centrului Militar Zonal au fost insa insuficiente, unitatea militara inregistrand debite importante la furnizorii de utilitati care au formulat actiuni in justitie pentru recuperarea acestor sume.
Aceste demersuri retinute in sarcina lui Nicusor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apararii Nationale in cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.
In 16 aprilie 2015, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA Constanta, in stare de arest la domiciliu, intr-un dosar in care ar fi prejudiciat cu peste 8 milioane de euro judetul Constanta, el fiind acuzat de abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata, constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese (noua infractiuni, din care cinci in forma continuata).
Presedintele suspendat al CJ Constanta a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi si in altul pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile