Primarul Nichita va fi prezentat vineri Tribunalului Bucuresti pentru arestare preventiva

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 mai 2015, 13:24 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca primarul din Iasi, Gheorghe Nichita, va prezentat vineri Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, el fiind retinut pentru mai multe fapte.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri Agerpres, procurorii anticoruptie l-au retinut pe Nichita pentru instigare la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in forma continuata (cinci acte materiale), instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic si instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

In dosar au fost retinuti si vor fi prezentati pentru arestare preventiva Liviu Hliboceanu,director general al Politiei Locale Iasi, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul politiei.

DNA precizeaza ca, in perioada ianuarie-aprilie 2015, Nichita, abuzand de functia detinuta, in mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu si Avirvarei Stefan, dar si pe alte persoane din cadrul institutiei pe care o conducea, sa efectueze, personal sau prin intermediari, verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa le foloseasca si sa permita accesul unor persoane neautorizate la acestea, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

In aceeasi perioada, primarul, este acuzat ca i-a determinat cu intentie pe ceilalti doi inculpati sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, prin efectuarea, fie personal, fie prin intermediul altor angajati ai Politiei Locale, a unor activitati de supraveghere a unei persoane, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale institutiei din care faceau parte si pentru a obtine un folos nepatrimonial necuvenit.

'In acelasi context, in martie, Avirvarei a dat ajutor unei persoane necunoscute din Primaria Iasi, pentru ca aceasta, la instigarea lui Nichita, sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul efectuarii unor transferuri bancare, in valoare de 2.000 lei, in contul unui angajat al unei institutii publice, aflata in subordinea acestuia din urma. Suma de bani reprezenta cheltuielile facute de angajatul respectiv, in timpul activitatilor de supraveghere. Acest lucru a avut drept consecinta vatamarea intereselor legale ale Primariei si producerea unei pagube in acelasi cuantum patrimoniului acesteia, in scopul de a-i asigura lui Nichita un folos necuvenit', se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca activitatile de supraveghere, despre care primarul era tinut la curent in timp real, continuau si atunci cand acesta era plecat din localitate.

Procurorii au mai constatat ca, in aprilie, pentru a avea un control permanent asupra activitatilor zilnice ale persoanei supravegheate, Stefan Avirvarei, determinat de primar, a achizitionat un program informatic conceput in scopul de a asigura accesul fara drept la un sistem informatic si a detinut aceasta aplicatie pe care a pus-o ulterior la dispozitia acestuia din urma, in acelasi scop.

'Aceasta aplicatie de tip 'spy', a fost instalata din dispozitia lui Nichita pe un telefon mobil ce a fost facut cadou ulterior persoanei supravegheate. In cursul aceleiasi luni, primarul Nichita l-a determinat pe Avirvarei sa acceseze fara drept sistemul informatic apartinand persoanei supravegheate, in scopul de a obtine date informatice referitoare la locatia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicatii Skype, WhatsApp', mai sustin anchetatorii.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























442 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Mici gainarii (Vineri, 1 mai 2015, 13:32)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Apucatiru de securist sadea. Dar marile tunuri din Primarie facute pentru clientela lui Nichita cind vor fi anchetate? Dar hotiile de la RAJAC? Dar distrugerea cu buna stiinta a orasului prin contracte inutile, paguboase si supraevaluate? Banii cheltuiti pentru lucrari facute de mintuiala de mafia rosie a lui Nichita - acestea cind vor fi anchetate? Politrucul rosu trebuie sa plateasca impreuna cu tot grupul de crima organizata din care face parte, numit PSD:


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by