Tribunalul Bucuresti: Seful RA-APPS Gabriel Surdu, pus control judiciar cu interdictia de parasi tara

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 1 mai 2015, 4:53 Dosare Anticoruptie


Gabriel Surdu, dus la DNA
Foto: Agerpres
Tribunalul Bucuresti a decis joi seara ca seful RA-APPS, Gabriel Surdu, sa fie cercetat sub control judiciar, avand printre obligatii si pe cea de a nu parasi tara, informeaza Agerpres. Instanta a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Gabriel Surdu, insa a dispus fata de acesta masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

Gabriel Surdu, director al Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, a fost retinut miercuri de procurorii DNA pentru cumparare de influenta.

In cauza, este urmarit penal si Cristinel Bigiu, presedinte al Consiliului Judetean Buzau la data faptei, pentru trafic de influenta.

"In vara anului 2013, in contextul unei intalniri pe care au avut-o intr-un restaurant din Bucuresti, Gabriel Surdu Georgian i-a solicitat interlocutorului sau, in calitate de presedinte al CJ Buzau, sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari publice in judetul Buzau, pentru o firma pe care primul o administra prin intermediar. Cristinel Bigiu a fost de acord cu cererea lui Surdu si i-a promis ca-l va sprijini sa obtina un contract de lucrari pentru firma respectiva, intr-o comuna de pe raza judetului Buzau. La randul sau, Gabriel Surdu i-a promis presedintelui CJ Buzau ca-i va remite 8% din valoarea contractului in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii respective, in vederea castigarii licitatiei", sustine DNA.

Cei doi, sustin procurorii, au convenit ca o prima transa, de 75.000 de euro, sa fie data la cateva zile de la momentul discutiei, lucru care s-a si intamplat, banii fiind remisi lui Bigiu printr-un intermediar.

DNA a precizat ca, in 1 noiembrie 2013, in baza celor stabilite de Bigiu, intre primaria comunei respective si o societate comerciala a fost incheiat un contract de prestari servicii, avand servicii de consultanta constand in: indrumarea metodologica privind aplicarea de catre primarie a procedurii de atribuire a contractelor de achizitie publica/acordurilor cadru; informarea primariei respective asupra prevederilor legale si schimbarilor survenite la nivel legislativ in domeniul achizitiilor publice; verificarea documentatiilor aferente procedurilor de atribuire, initiate de catre primarie, precum si a documentelor care au fost intocmite pe parcursul respectivelor proceduri si care au fost puse la dispozitia prestatorului de catre institutia publica, din punct de vedere al conformitatii acestora cu prevederile legale; asistenta in vederea intocmirii de catre primarie a punctelor de vedere in legatura cu contestatiile depuse in fata institutiilor abilitate prin care se atacau acte ale acesteia.

Anchetatorii au aratat ca, in 21 mai 2014, tot in baza celor stabilite de Bigiu, intre primaria comunei respective si firma controlata de Surdu a fost incheiat un contract de lucrari avand ca obiect ''Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare'', in valoare de aproximativ 11 milioane euro.

"Procentul de 8% din valoarea contractului, promis suspectului Bigiu de Gabriel Surdu, se ridica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urma achitase o prima transa de 75.000 euro", mai sustin procurorii






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























312 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by