Referatul DNA: Senatorul Cordos si-a trimis fiica, dupa perchezitii, sa ascunda o geanta cu acte

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2015, 17:59 Dosare Anticoruptie


Senatorul Alexandru Cordos si-a trimis fiica, dupa ce aflat de perchezitiile de la Spitalul Judetean Cluj, sa ascunda la o prietena o geanta cu acte, recuperata ulterior de procurori, care sustin in referatul de propunere a arestarii sotiei parlamentarului ca se incearca impiedicarea anchetei penale. Procurorii anticuroptie sustin, in referatul cu propunerea de arestare preventiva a Mihaielei Cordos, ca exista suspiciunea potrivit careia se incearca impiedicarea desfasurarii normale a anchetei penale, prin ascunderea unor mijloace de probe incriminatoare, relateaza Mediafax.

"Dupa ce organele de urmarire penala s-au deplasat la biroul inculpatei Mihaiela Cordos, iar membrii familiei au aflat de actiunea organelor de urmarire penala, in vederea ascunderii unor mijloace de proba, de indata, la solicitarea lui Alexandru Cordos, Andreea Alexandra Cordos s-a deplasat in comuna Floresti, la locuinta unei prietene, unde a dus, spre a fi ascunsa, o geanta cu mai multe bunuri. Exista suspiciunea reala ca in geanta respectiva sunt inscrisuri sau bunuri care au legatura cu activitatea infractionala retinuta in sarcina inculpatei Mihaiela Cordos. Avand in vedere cele expuse, exista o suspiciune reala ca se incearca impiedicarea desfasurarii normale a anchetei penale, prin ascunderea unor mijloace de probe incriminatoare pentru inculpata", se arata in referat.

Procurorii, care au recuperat geanta, sustin ca dupa desigilarea acesteia au fost identificate, printre altele, documente referitoare la imprumuturile contractate de Mihaiela Cordos pe numele mai multor persoane, "aspecte care se coroboreaza cu o serie de convorbiri telefonice redate in procesele-verbale de certificare¬.

"In mod evident, s-a dorit ascunderea acestor documente, deoarece exista suspiciunea reala ca o parte din valoarea creditelor a fost achitata cu sume provenind din activitatea infractionala desfasurata de inculpata. De asemenea, au fost identificate inscrisuri referitoare la o parte din cumparatorii de influenta mentionati¬, arata procurorii anticuroptie.

De asemenea, acestia sustin ca joi, in ziua perchezitiei la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, mama Mihaielei Cordos, Nastasia Bara, a vorbit la telefon cu fiica acesteia, Adriana Gabriela Rus, "solicitandu-i sa vina sa ridice de la locuinta familiei Cordos, unde se afla, o plasa, rezultand din context ca in interiorul acesteia s-ar afla bunuri/documente apartinand familiei Cordos".

"Discutia dintre cele doua a avut loc in contextul in care au luat la cunostinta faptul ca se efectueaza acte de urmarire penala fata de Alexandru Cordos, Andreea Alexandra Cordos si Mihaiela Cordos. In cauza a rezultat ca plasa la care a facut referire Nastasia Bara a fost introdusa intr-o masina, proprietatea acesteia, care a fost parcata in spatele blocului unde se afla locuinta familiei Cordos. Ulterior, cu ocazia perchezitiei autovehiculului, a fost identificata o plasa, in care erau introduse mai multe plicuri cu documente, rezultand ca este vorba de acte referitoare la credite bancare", adauga procurorii DNA.

Acestia sustin ca, din perspectiva "gravitatii sporite si concrete" a faptei imputate Mihaielei Cordos, se constata un interval de circa cinci luni in care aceasta "a desfasurat o activitate infractionala, care din punctul de vedere al actelor materiale demonstreaza o consistenta numerica cifrata la 26 de astfel de acte, aspect care imprima un caracter grav traficului de influenta comis".

"Imprejurarea ca inculpata a urmarit obtinerea de foloase materiale ilicite apare cu puterea evidentei, numarul mare de persoane fata de care si-a traficat influenta si cuantumul sumelor de bani rulate fiind de asemenea elemente ce denota periculozitatea sociala ridicata a activitatii infractionale derulate", scriu procurorii anticoruptie.

Pe de alta parte, acestia subliniaza ca, prin traficarea influentei de care se prevala Mihaiela Cordos, aceasta a oferit cumparatorilor de influenta "posibilitatea de a accede pe posturi pentru care nu aveau nivelul corespunzator de cunostinte teoretice ori abilitatile necesare promovarii unui concurs, aducand in acest mod atingere grava relatiilor sociale care ocrotesc accederea si ocuparea locurilor de munca pe criterii de competenta si buna pregatire profesionala".

"Nivelul de instructie si experienta profesionala si de viata a inculpatei sunt de natura sa sublinieze si sa sporeasca gravitatea faptei", mai scriu procurorii DNA.

Vineri, sotia senatorului PSD Alexandru Cordos, Mihaiela Cordos, referent la Spitalul Judetean Cluj, a fost arestata pentru 30 de zile de catre procurorii DNA, fiind acuzata de trafic de influenta in forma continuata.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) poate fi contestata de sotia senatorului.

Mihaiela Cordos a fost retinuta joi seara si a fost adusa la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare intrucat in aceeasi cauza este urmarit penal si sotul ei, Alexandru Cordos, care are calitatea de senator.

Cei doi soti si fiica lor Andreea au fost pusi sub urmarire penala de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Mihaiela Cordos, referent la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, este urmarita penal pentru trafic de influenta, in forma continuata (26 acte materiale), in timp ce sotul si fiica sa sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta, in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, incepand cu noiembrie 2014, Mihaiela Cordos a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, pentru ca, prin influenta pe care ea si sotul sau o aveau asupra persoanelor cu functii de conducere din Spitalul Clinic Judetean Cluj, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si alte institutii publice sa obtina cumparatorilor de influenta posturi/locuri de munca cum ar fi cele de: profesor suplinitor, infirmier, asistent medical, juristconsult etc.

In perioada ianuarie - aprilie 2015, Mihaiela Cordos a fost sprijinita si de fiica sa, Andreea Alexandra Cordos, care stia ca mama sa primea foloase necuvenite pentru a-si trafica influenta pe langa diferite persoane din institutiile amintite, mai aratau procurorii.

Conform acestora, in 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Andreea Cordos a mers la locul de munca al unei persoane si i-a remis acesteia subiectele pentru proba orala a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical la Spitalul Clinic Judetean Cluj. In alte doua randuri, aceasta a inapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa ii primise pentru a-si trafica influenta pe langa membrii comisiilor de examinare de la Spitalul Clinic Judetean Cluj.

Joi, la sediul DNA Cluj, au fost audiate atat Mihaiela Cordos si fiica acesteia, cat si senatorul PSD Alexandru Cordos, care s-a prezentat singur la sediul institutiei, insotit de un avocat care preciza ca parlamentarul nu a fost citat de procurori, ci "a venit sa vada care-i treaba".

De asemenea, joi in acest dosar au fost facute perchezitiie la Spitalul Judetean de Urgenta Cluj.

Surse din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj declarau pentru Mediafax ca Mihaela Cordos a facut parte de mai multe ori din comisii de organizare a unor concursuri de posturi organizate in cadrul unitatii medicale.

Surse judiciare afirmau ca senatorul Alexandru Cordos a sunat-o si i-a cerut fiicei sale sa inapoieze banii unuia dintre cumparatorii de influenta, dupa ce a aflat ca procurorii DNA fac mai multe perchezitii si este vizata sotia sa.

In legatura cu acest caz, senatorul Cordos a declarat, joi, ca "Am incredere ca aceste acuzatii nu sunt adevarate, am incredere in sotia mea, in familia mea. Faptul ca lucreaza la Resurse Umane, sigur ca este obligata sa vorbeasca cu multa lume, dar eu cred ca aceste lucruri justitia le va dovedi ca nu sunt adevarate. In ceea ce ma priveste, nu am nicio legatura cu aceste lucruri, este expunerea omului politic intotdeauna in aceasta situatie".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2077 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by