Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Generalul Mircea Chelaru, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare si plata a 943.000 lei. Decizia nu este definitiva

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2015, 17:45 Dosare Anticoruptie


Generalul in rezerva Mircea Chelaru a fost condamnat, vineri, la trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul disjuns din cel in care sunt inculpati, referitor la modul in care si-au cumparat locuintele de serviciu, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si alti zece generali si colonei, informeaza Mediafax. Judecatorii l-au obligat pe general sa plateasca aproape 93.000 de lei, ceea ce reprezinta daune materiale fata de MApN, dar si peste 850.000 de lei, ceea ce reprezinta foloasele materiale realizate in urma obtinerii locuintei.

Tribunalul Bucuresti a decis aplicarea unui termen de supraveghere de patru ani in cazul lui Chelaru.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Generalul in rezerva a fost trimis in judecata in 28 februarie 2014, de procurorii DNA, sub acuzatia de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma participatiei improprii.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2000-2007, Mircea Chelaru "a determinat, cu intentie, functionari din cadrul Ministerului Apararii Nationale sa incheie, fara vinovatie, un contract de vanzare-cumparare a unui apartament, situat in municipiul Bucuresti, desi acesta nu detinea un contract de inchiriere valabil incheiat pentru acest imobil".

Mai mult, sustine DNA, Chelaru dobandise in proprietate, anterior, un alt imobil construit din fondul locativ de stat, in temeiul Decretului - Lege nr. 61/1990, insa a ascuns asta ministrului Apararii Nationale si Comisiei de Audit din MApN, prejudiciul cauzat ministerului fiind de 92.839,08 lei.

"Conform Legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care, titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat, titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei, titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat", explica sursa citata.

Procurorii anticoruptie aratau ca, la 28 octombrie 2000, Mircea Chelaru, pe atunci sef al Statului Major General, ar fi solicitat, prin raport, ministrului Apararii Nationale, aprobarea de a i se repartiza o locuinta de serviciu. In cerere, Chelaru ar fi omis sa precizeze ca detine in proprietate o alta locuinta impreuna cu sotia, in Garnizoana Bucuresti, dobandita din fondul locativ al MApN, dupa 1990.

"Aspectele omise din raport, referitoare la situatia sa locativa, constituiau impedimente absolute care ar fi fost de natura sa-l impiedice pe inculpat sa primeasca o locuinta de serviciu in garnizoana Bucuresti. Astfel, la data de 13.12.2000, in baza repartitiei, s-a incheiat intre MApN. si inculpatul Chelaru Mircea, un contract de inchiriere pentru perioada 13.12.2000 - 13.12.2002, desi acesta impreuna cu sotia sa detineau in coproprietate o locuinta situata in Bucuresti", mai precizeaza DNA.

La 7 iunie 2001, generalul Mircea Chelaru a fost trecut in rezerva. Desi contractul de inchiriere expirase la 13.12.2002, iar tacita relocatiune nu opera in acest domeniu, ulterior, intre MApN si Chelaru ar fi fost incheiat retroactiv un alt contract de inchiriere, pentru perioada 14.12.2002 - 01.07.2003, avand ca obiect aceeasi locuinta de serviciu, mai arata anchetatorii.

"Acest contract ar fi fost prelungit succesiv, de patru ori, prin acte aditionale, desi inculpatul Mircea Chelaru nu indeplinea conditiile legale pentru prelungirea termenelor de inchiriere.

La data de 7.06.2007 a fost incheiat intre MApN si inculpat contractul de vanzare - cumparare a locuintei de serviciu, pe care acesta din urma ar fi vandut-o in cursul anului 2008, pentru suma de 300.000 euro", se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Aceasta cauza a fost disjunsa din dosarul in care au fost trimise in judecata, in septembrie 2013, 11 cadre militare, acuzate de abuz in serviciu in legatura cu achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat. In acest dosar - cunoscut sub numele de "Case pentru generali"-, in 23 martie, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost condamnat de ICCJ, la un an de inchisoare cu suspendare, Francisc Radici a primit o pedeapsa de doi ani, doua luni si 20 de zile de inchisoare, iar Floarea Serban si Traian Pigui au fost achitati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3237 vizualizari

Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by