Stelian Tanase: Legea nu prevede masuri specifice in cazul lui Cristian Zgabercea, in acest stadiu al cercetarii DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 20:01 Dosare Anticoruptie


Stelian Tanase
Foto: Agerpres
Presedintele-director general al SRTv, Stelian Tanase, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca legea nu prevede luarea unor masuri specifice in acest stadiu al cercetarii DNA in cazul producatorului general al TVR, Cristian Zgabercea, adaugand ca va avea luni o discutie cu acesta. DNA a anuntat joi ca producatorul general al TVR, Cristian Zgabercea, a fopst trimis in judecata de DNA pentru complicitate la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, intr-un nou dosar in care este inculpat presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Zgabercea era, la data comiterii faptelor, consilierul presedintelui CJ Constanta.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, joi, de Directia Nationala Anticoruptie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, in stare de arest la domiciliu, pentru abuz in serviciu (trei infractiuni, din care doua in forma continuata), constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese (noua infractiuni, din care cinci in forma continuata).

De asemenea, au fost trimisi in judecata Cristian Zgabercea, la data respectiva consilier al presedintelui CJ Constanta, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul CJ Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, Marcel Brancoveanu Parau, reprezentant al Fundatiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscala, Fundatia Fantasio, pentru constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, si Fundatia Culturala Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscala.

"Legea este destul de limpede in acest stadiu al cercetarii. Nu avem, potrivit Codului muncii, a lua masuri specifice, masurile noastre ca si companie ar interveni in momentul in care ar fi retinut sau arestat. Legea nu ne obliga la nimic in legatura cu aceasta situatie", a declarat presedintele-director general al SRTv, Stelian Tanase.

El a precizat ca un alt aspect al problemei tine de imaginea Societatii Romane de Televiziune. "Este o problema de... in ce masura aceasta situatie, cu domnul Zgabercea fiind producatorul general al TVR, afecteaza imaginea televiziunii. Dansul este plecat, pentru ca avem o intalnire la Bistrita cu toate statiile locale, si luni, cand va veni la Bucuresti, voi avea o discutie cu dansul, la prima ora", a completat Stelian Tanase.
Pe de alta parte, intrebat daca intentioneaza sa-i ceara demisia lui Cristian Zgabercea din functia de producator general al TVR, Stelian Tanase a spus ca "deocamdata nu intentioneaza nimic". "M-am adresat mai multor juristi pentru a-mi clarifica situatia lui, deja unul dintre juristi mi-a dat verdictul pe care vi l-am spus dumneavoastra. In acest stadiu al cercetarii, el fiind inculpat, nici retinut, nici arestat, Codul Muncii nu prevede ca suntem situatia de lua masuri impotriva lui, de a-l concedia, de a-l suspenda. Numai in situatia in care va fi retinut 30 de zile sau arestat", a completat acesta.

De asemenea, Stelian Tanase a precizat ca singura varianta ar fi ca Zgabercea sa demisioneze, completand ca nu este obligat sa o faca. "E liber sa o faca sau sa nu, dar voi avea o discutie cu dansul, luni, la prima ora", a mai spus presedintele-director general SRTv.

In acest context, contactat de Mediafax si intrebat daca isi va demisia din functia de producator general al TVR, Cristian Zgabercea a declarat: "O sa discut cu presedintele televiziunii (Stelian Tanase, n.r.), dupa care voi lua o decizie".

Potrivit comunicatului transmis joi de DNA, conform rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie din Constanta, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu si Fundatia Fantasio au constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta, precum si a unor infractiuni de evaziune fiscala.

In perioada respectiva, Nicusor Constantinescu, ajutat de Zgabercea si Florentina Oproiu, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a platit, in mod nelegal, finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii in suma de 5.094.836 de lei, arata sursa citata.

Finantarea si platile au fost facute numai in baza unei hotarari a CJ, fara respectarea normelor legale in vigoare prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorasi doi inculpati, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive. Si de aceasta data, finantarea si platile respective au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ, cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general, si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educatiei fizice si sportului, privind organizarea si functionarea sistemului national de educatie fizica si sport in Romania si conditiile finantarii activitatii sportive din fonduri publice.

Potrivit DNA, in 2012, Cristian Zgabercea, impreuna cu Fundatia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, in scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile platite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, intocmite fictiv cu ocazia organizarii a doua festivaluri de muzica. In acest sens, Zgabercea a inregistrat in contabilitate facturile emise de Fundatia Culturala Thalia, prin inculpatul Marcel Brancoveanu Parau, si a facut plati in temeiul lor, desi cunostea ca operatiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost insotite de documente justificative, iar serviciile a caror plata se solicitase nu fusesera receptionate de beneficiarii lor, acestia din urma cunoscand de altfel si imprejurarea ca Fundatia Thalia nu le prestase in fapt. In aceasta modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei, arata sursa citata.

Conform DNA, prejudiciul produs Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta este de peste opt milioane de euro, iar, pana la momentul intocmirii rechizitoriului, Consiliul Judetean Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza, desi i s-a solicitat acest lucru.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand lui Cristian Zgabercea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























926 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Brav este conasul Tanase !Mareste taxa tv,si valea (Joi, 16 aprilie 2015, 20:47)

    Plagarus [utilizator]

    " M-am gândit să părăsesc România. Prin 2008 eram gata să plec, chiar eram în tratative apropiate să cumpăr un apartament sau să închiriez, erau cele două variante și, dacă nu venea criza despre care știm cu toții și ne-a ruinat pe toți, inclusiv pe mine, plecam.
    Mi-a plăcut Veneția. Era la un moment dat chiar să mă mut acolo, am avut oferta unui amic dacă doream să stau într-un apartament de acolo și mi-ar fi plăcut."(Stelian Tanase )


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by