Municipiul Ploiesti, parte civila pentru 8 mil. lei in dosarul lui Iulian Badescu, urmarit penal pentru finantarea echipei Petrolul

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 3 aprilie 2015, 17:09 Dosare Anticoruptie


Iulian Badescu, primarul Ploiestiului
Foto: Agerpres
Municipiul Ploiesti se va constitui parte civila pentru suma de 8 milioane de lei in dosarul fostului primar Iulian Badescu, urmarit penal in stare de arest preventiv pentru abuz in serviciu si luare de mita in legatura cu finantarea din bugetul local a echipei FC Petrolul Ploiesti, informeaza Agerpres.

Consiliul Local (CL) Ploiesti a adoptat, vineri, intr-o sedinta extraordinara, o noua hotarare privind constituirea municipiului ca parte civila in dosarul instrumentat de DNA in care inculpati sunt, in acest moment, fostul primar Iulian Badescu, secretarul primariei, Oana Iacob, si jurista Iulia Alexandru.

In urma cu o saptamana, CL Ploiesti a adoptat, la solicitarea DNA, o hotarare prin care isi dadea acordul de principiu pentru ca municipiul sa se constituie parte civila in dosarul lui Badescu 'in eventualitatea in care se va constata existenta vreunui prejudiciu'.

Ulterior, DNA a formulat o noua adresa catre autoritatile locale, solicitand sa fie precizata 'in mod expres' pozitia procesuala a municipiului Ploiesti cu privire la latura civila a cauzei.

In acest context, consilierii locali au votat un proiect privind constituirea municipiului Ploiesti ca parte civila in dosarul lui Iulian Badescu pentru suma de 8 milioane de lei, prejudiciu stabilit de procurorii DNA.

Inainte de exercitarea votului, consilierul liberal Paul Palas a aratat ca nu are motive sa voteze o astfel de hotarare, explicand ca, la momentul in care au fost adoptate hotararile privind acordarea unor sume de bani din bugetul local echipei Petrolul Ploiesti, documentele aveau vize de legalitate.

'In decembrie 2012 si in vara lui 2013, am votat cele doua hotarari constient fiind ca ele sunt legale. La momentul acela, aveam viza de legalitate a secretarului primariei, ulterior legalitatea a fost confirmata de Prefectura prin viza de legalitate, urmand ca pe parcursul lui 2014, in urma controlului Curtii de Conturi, sa se constate ca nu e nimic ilegal in cele doua hotarari adoptate. In acest context, nu am absolut niciun temei sa consider la acest moment ca hotararile respective ar avea vreun motiv sa fie considerate nelegale. (...) Daca votam aceasta hotarare in forma in care ea este prezentata, inseamna ca noi recunoastem implicit faptul ca hotararile au fost nelegale la mom adoptarii lor si ca exista acest prejudiciu', a explicat Palas.

Pe de alta parte, consilierul George Botez a aratat ca este vorba despre un act procedural si nu despre o recunoastere a unei eventuale vinovatii. 'A te constitui parte civila nu inseamna nici o recunoastere si nici un act de acuzare, este doar un act procedural', a spus Botez.

Proiectul de hotarare a fost aprobat, inregistrandu-se doar un vot 'impotriva', cel al lui Paul Palas.

Iulian Badescu a fost arestat preventiv la inceputul lunii martie, el fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu intr-un dosar instrumentat de DNA care vizeaza acordarea de fonduri de la bugetul local echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti. In acelasi dosar, mai sunt urmarite penal sub control judiciar secretarul Primariei Ploiesti, Oana Iacob, si jurista Iulia Alexandru, ele fiind acuzate de abuz in serviciu.

La cateva zile dupa ce a fost arestat, Badescu a demisionat din functia de primar al Ploiestiului.

Potrivit DNA, in calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, Badescu a semnat, la data de 21.01.2013, un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara 'Lupii Galbeni 2012' Ploiesti si, la data de 28.06.2013, a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (in trei transe) catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma respectiva, precum si obtinerea de catre Asociatia Comunitara 'Lupii Galbeni 2012' Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare, arata DNA.

Prin semnarea contractului si a regulamentului, Badescu si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a incalcat dispozitiile legale privind controlul intern si controlul financiar preventiv si pe cele privind finantele publice locale.

De asemenea, procurorii spun ca primarul Iulian Badescu i-a pretins unui reprezentant al Asociatiei Comunitare 'Lupii Galbeni 2012' Ploiesti, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a acestuia, precum si a efectuarii platilor catre asociatie, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a banilor ce urmau ce urmau a fi acordati de primarie jucatorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia unde Badescu a insotit echipa in desfasurarea cantonamentului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

730 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by