Surse judiciare: Darius Valcov ar fi cheltuit peste un milion de lei, in 2013, pentru achizitia de tablouri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 29 martie 2015, 20:54 Dosare Anticoruptie


Tablou confiscat de DNA de la apropiatii lui Darius Valcov - Jean Cheller
Foto: DNA
Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, cu care intentiona sa deschida o galerie de arta in Capitala, aici fiind gasite de anchetatori 29 de opere de arta, unele semnate de Nicolae Tonitza si Stefan Luchian, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, galeria de arta pe care fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, intentiona sa o deschida in Capitala era pe strada Stockhol, din Sectorul 1 al Capitalei, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu.

Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au precizat sursele citate.

"In 2013, Darius Valcov ar fi dat peste un milion lei unui intermediar, pentru achizitia de tablouri", au mai spus sursele citate.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au facut, joi, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 tablouri, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Operele de arta ridicate de procurori vor fi expertizate, la procedura de certificare a tablourilor participand o echipa de muzeografi si alti experti in domeniul artelor figurative.

"Dupa expertizare, tablourile urmeaza a fi predate in custodia unei institutii specializate in domeniu care va aprecia inclusiv asupra posibilitatii ca respectivele tablouri sa fie expuse, pana la finalizarea procesului penal si stabilirea situatiei lor juridice", potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca printre tablourile identificate se afla trei opere de arta semnate Pablo Picasso - "Lupta Centaurilor, III", "Pictor in atelier" si "Regele".

De asemenea, au mai fost identificate tablourile: "Portret" - de Rudolf Schweitzer-Cumpana, "Micul dejun" - de Eustatiu Stoenescu, "Lan de grau", "Gradina Cismigiu" - de Samuel Mutzner, "Prapor" - de Horia Bernea, "Zana", "Zane", "Victor Hugo" - de Andy Warhol.

Tablourile "Lan de grau" si "Gradina Cismigiu", ambele realizate de pictorul Samuel Mutzner, au fost scoase la vanzare in 2013, la casa de licitatii Goldart din Bucuresti. Astfel, tabloul "Lan de grau", realizat in ulei pe carton, nesemnat, dar pe verso avand o autentificare din partea nepotului artistului si care provine din colectia familiei, a fost adjudecat cu suma de 4.000 de euro, sub pretul estimat.

O piesa mai scumpa gasita de procurorii DNA este "Victor Hugo", de Andy Warhol, un desen in grafit, care apare pe site-ul de licitatii online Christie's cu o valoare estimata intre 20.000 si 30.000 de dolari.

De asemenea, un alt tablou despre care procurorii afirma ca ii apartine lui Darius Valcov, intitulat "Femme nue couchee", de Auguste Renoir, a fost adjudecat cu suma de 114.963 de euro, potrivit site-ului de licitatii cornettedesaintcyr.fr.

In urma cercetarilor, au fost identificate doua case de licitatii din Bucuresti, de unde ar fi fost achizitionate tablourile, cele mai multe fiind cumparate de Lucian Petrut Susala pentru Darius Valcov, potrivit surselor judiciare.

Sursele citate au precizat ca Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.

Potrivit acelorasi surse, din datele anchetei nu rezulta ca Valcov era cunoscator de arta, dar a identificat in achizitia operelor de arta o posibilitate de a ascunde provenienta banilor obtinuti prin traficarea influentei si fapte de coruptie.

Darius Valcov a fost vineri de la DNA, unde a dat explicatii in legatura cu tablourile gasite de anchetatori, el spunand ca va face declaratii doar in fata magistratilor.

Fostul ministru al Finantelor este, de joi seara, in arest la domiciliu, dupa ce judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Valcov. Decizia a fost contestata de procurorii DNA si urmeaza sa se judece tot la instanta suprema, care va stabili daca Valcov va ramane in arest la domiciliu, va fi cercetat sub control judiciar sau va fi arestat preventiv.

Darius Valcov a stat de miercuri pana joi in arestul Politiei Capitalei, dupa ce a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA, in urma avizului dat de Senatul pentru retinerea si arestarea sa.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Darius Valcov de trafic de influenta, dupa ce el ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

In acelasi dosar, DNA a cerut Senatului un nou aviz, marti, pentru arestarea lui Valcov, acesta fiind suspectat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi. Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar.

Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca seiful se afla in casa deputatului PSD Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.

Darius Valcov a avut doua mandate de primar la Slatina, din 2004 pana in 2012. In 27 martie 2012, Darius Valcov si-a anuntat demisia din PDL, partid al carui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din functia de primar in 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. La alegerile din iunie 2012, Darius Valcov a fost reales primar al Slatinei cu peste 80 la suta din voturi, dar a renuntat la functie cateva luni mai tarziu, respectiv in decembrie 2012, cand a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 si pana in decembrie 2014, Darius Valcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar de la sfarsitul anului trecut si pana in 20 martie 2015 a fost ministru al Finantelor Publice.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3932 vizualizari

  • -1 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 29 martie 2015, 20:39)

    [anonim]

    • 0 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 martie 2015, 3:59)

      [anonim] i-a raspuns lui

  • +2 (4 voturi)    
    Hmmm... (Duminică, 29 martie 2015, 21:56)

    Gustav666 [utilizator]

    Dar in cavourile din cimitir s-a găsit ceva?
    • 0 (0 voturi)    
      Traeba cu (Luni, 30 martie 2015, 9:44)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      cavourile a fost de imagine,numai s-a vehiculat in presa dupa surse si apoi s-a stins!!!
  • +5 (5 voturi)    
    Nedumerire (Duminică, 29 martie 2015, 22:35)

    transalpinarum [utilizator]

    Daca Valcov ar fi deschis o galerie, care era provenienta operelor expuse in galerie ca doar ar fi fost intrebari, nu?
  • +5 (5 voturi)    
    tabloul cela.... e "portrait", nu "landscape" (Duminică, 29 martie 2015, 22:39)

    U_swamp [utilizator]

    Si mie imi place cind web designerii se fac de ris. Vai de mama voastra!
  • 0 (4 voturi)    
    asa (Duminică, 29 martie 2015, 22:48)

    gopo111 [utilizator]

    a cumparat, unde e anaf-ul acum sa ia impozit pe vinzare cumparare, inchid baruri pt trei lei dar la sefu' lor nu se baga, ala cumpara si vinde fara sa il supere nimeni, acum sa sara pe el agenti si sa ii puna impozit pe ele, plus ca a facut afaceri ilegale, sa il dea in judecata pt asta
  • 0 (2 voturi)    
    Gold Corporation... (Luni, 30 martie 2015, 0:55)

    ivasile [utilizator]

    A platit bine se pare... Acum se explica nesimtirea acestui borfas cand conducea comisia parlamentara care s-a ocupat de legea cu dedicatie pentru Rosia Montana Gold Corporation. Sint curios cat a luat Ponta daca asta si-a facut muzeu din spaga...
  • 0 (0 voturi)    
    Valcov molipsit de la Nastase ,minus Tamara (Luni, 30 martie 2015, 8:35)

    andreesanu [utilizator]

    Capatuitii din politica in goana dupa spalarea capturilor
    fac greseli ce-i lasa lefteri.
    Cand te uiti la panoplia DNA de trofee vezi capetele celor care au inspaimantat romanul cu cit au furat.
    Nastase ca prim ministru cu sleahta lui conduce detasat, doar DIP si Ponta nu s-au alaturat inca grupului,la distanta mica vin PDL umar la umar cu PNL
    care nu poate fi mai prejos.
    Pe ultima suta proaspat infascatii DNA si pusi la insectar molia DD si jumulita pupaza din tei Lenuta !
    Ca panoplia DNA sa fie binecuvintata si-a infipt busuiocul si prefericitul Teodosie .
    Mare-i gradina ta doamne si multi au sarit gardul !!!
  • 0 (0 voturi)    
    Surse judiciare, (Luni, 30 martie 2015, 9:42)

    xrogo [utilizator]

    spuneau mai alaltaieri ca tablourile ar valora 10 milioane de euro,ca au fost gasite dosite in pereti,intr-un seif,apoi sursele s-au molcomit,nu au fost gasite in pereti,ci sub pat si sub paturi,in dulapuri si valaore lor ar fi scazut de cel putin 100 ori!!!
    Acum sursele s-au sucit din nou.cica s-ar fi cheltuit 1 milion lei,ca sunt tablouri intr-o galerie.
    Tare as vrea si eu sa stiu cand se vor suci din nou acele surse judiciare,dupa cum va bate vantul!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by