Consilierul local Ionut Ionescu, arestat preventiv pentru luare de mita, in dosarul Hidro Prahova, in care este implicat cumnatul premierului Ponta

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2015, 21:01 Dosare Anticoruptie


Consilierul local ploiestean Ionut Ionescu (PNL), angajat al SC Hidro Prahova, a fost arestat preventiv, vineri seara, el fiind urmarit penal pentru savarsirea a trei infractiuni de luare de mita intr-un dosar penal instrumentat de DNA Ploiesti, care vizeaza un proiect pe fonduri europene, informeaza Agerpres.

Ionut Ionescu a fost retinut joi seara, in urma unor audieri, si prezentat vineri Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile.

Magistratii au admis propunerea procurorilor anticoruptie si au dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia.

Consilierul local Ionut Ionescu este acuzat ca ar fi pretins mita in valoare de doua milioane de euro, din care ar fi primit efectiv, in mai multe transe, suma de 140.000 de lei.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, acesta a pretins, in primavara anului 2013, suma de un milion de euro reprezentantilor asocierii de firme care a castigat licitatia pe proiectul "Reabilitare si extindere SEAU in orasele Sinaia, Breaza - STAP in orasele Comarnic si Sinaia, judetul Prahova", in valoare de 62.141.862,62 lei.

La acel moment, el era manager al Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP) "Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova" in cadrul SC Hidro Prahova SA.

Conform procurorilor, el a cerut si plata cu celeritate a unui avans de 200.000 euro din suma totala pretinsa reprezentantilor asocierii de firme castigatoare a licitatiei, banii fiind ceruti de inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derularii contractului, prin prisma atributiilor de serviciu pe care el le avea in calitatea detinuta, atributii care presupuneau, in esenta, coordonarea si controlul derularii procedurilor de achizitie si a efectuarii lucrarilor dupa atribuirea contractelor, respectiv conducerea activitatii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar si al implementarii tehnice pentru toate componentele proiectului.

"In urma refuzului acestora de a plati comisionul in cuantumul cerut, inculpatul Ionescu Ionut Cristian s-a deplasat la sediul uneia dintre societati, solicitandu-i expres administratorului sa plateasca suma de 500.000 euro catre cealalta firma, pentru ca aceasta sa iasa din asociere, lasand sa se inteleaga faptul ca o parte din bani urma sa ii revina cu titlu de comision. Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord cu acest lucru", se arata in comunicatul citat.

In acest context, prevalandu-se de prerogativele functiei detinute, inculpatul a determinat acelasi administrator sa subcontracteze lucrarile catre o societate pe care i-a indicat-o personal, fapt care s-a si intamplat, fiind incheiat un contract de subantrepriza lucrari.

De asemenea, Ionut Ionescu a exercitat anumite presiuni si a cerut in mod expres directorului tehnic al aceluiasi agent economic ca societatea pe care o reprezenta sa cedeze si efectuarea lucrarilor din contractul "Extindere retea de canalizare in localitatile Campina, Banesti, Valenii de Munte, judetul Prahova" (contract semnat la data de 29.10.2013, in valoare de 58.491.111,65 lei), incheiat cu SC Hidro Prahova SA, tot in cadrul proiectului cu finantare europeana, catre o alta societate comerciala indicata de acesta, fapt care s-a si intamplat.

"La data de 23 aprilie 2014, acest din urma agent economic a subcontractat o parte din lucrari catre o alta firma, intre inculpatul Ionescu Ionut Cristian si administratorul firmei existand deja o discutie prealabila cu privire la sprijinirea acestuia din urma in obtinerea de lucrari in cadrul proiectului cu finantare europeana", mai arata procurorii.

Tot in aprilie 2014, Ionut Ionescu i-a pretins aceluiasi administrator remiterea unei sume de bani cuprinsa intre 3% si 7% din valoarea contractului de lucrari incheiat de SC Hidro Prahova SA (circa 1.000.000 euro), in schimbul ajutorului pentru obtinerea contractului si pentru a beneficia in continuare de sprijinul lui, acordat in exercitarea atributiilor de serviciu, pe parcursul derularii lucrarilor.

In mai 2014, "in urma insistentelor repetate ale inculpatului", administratorul a ridicat din contul societatii, o parte din suma pretinsa, respectiv 120.000 de lei, bani pe care i-a remis lui Ionut Ionescu in doua transe, respectiv 50.000 lei si 70.000 de lei.

Inculpatul a mai primit in luna mai 2013 suma de 20.000 lei, pentru ca, in calitatea detinuta, sa favorizeze, in cadrul procedurii de achizitie publica, o societate comerciala in vederea atribuirii unui contract de lucrari, avand ca obiect 'Reabilitarea si extinderea SEAU Valenii de Munte, Mizil si Urlati, judetul Prahova' (contract incheiat la data de 30.05.2013).

Potrivit unor surse din Hidro Prahova, Ionescu a lucrat o perioada ca inginer sef al sistemului zonal de alimentare cu apa Valea Prahovei, fiind apoi sef, in cadrul aceleiasi societati, al Unitatii de implementare a proiectului privind reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare, iar in prezent este sef al Serviciului Investitii al SC Hidro Prahova.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























634 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Încet încet (Vineri, 20 martie 2015, 21:42)

    CititorulComentator [utilizator]

    Ajungem la Pontălău...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by