Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti l-au gasit vinovat pe Alin Trasculescu de trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals, transmite Mediafax.
- Citeste in Sectiunea HotNews.ro Anticoruptie toate detaliile din Dosarul "Mita in flagrant" - Alin Trasculescu
Tot in cazul fostului deputat, instanta a dispus confiscarea speciala a sumei de 160.000 lei.
In acelasi dosar, Marian Varvariche si Cristian Adrian Ene au fost condamnati la cate 5 ani inchisoare cu executare iar Dorian Geolfan a primit 5 ani si 7 luni inchisoare cu executare, de la acesta din urma fiind confiscata si suma de 5.200 lei.
In plus, Alin Trasculescu trebuie sa plateasca 35.000 lei cheltuieli judiciare catre stat iar ceilalti trei inculpati, cate 6.000 lei cheltuieli judiciare.
Decizia instantei nu este definitiva.
Intr-o cauza disjunsa din acest dosar, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv in iunie 2014 pe omul de afaceri Marian Calota la 3 ani inchisoare cu executare.
Potrivit DNA, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, Alin Trasculescu si Marian Calota au constituit o asociere pentru obtinerea de sume de bani prin traficarea influentei, asociere la care au aderat Adrian Cristian Ene, Dorian Geolfan si Marian Varvariche.
Astfel, Alin Trasculescu, in calitate de deputat si presedinte al organizatiei judetene Vrancea a PDL, a pretins initial de la reprezentantul unei societati comerciale (denuntator in cauza) suma de 50.000 euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro.
De asemenea, Alin Trasculescu a pretins si suma de 1.100.000 lei, din care a primit in trei transe, prin intermediul lui Marian Calota, suma totala de 374.000 lei.
Banii au fost pretinsi cu ajutorul lui Marian Calota, care l-a constrans prin amenintare pe denuntator sa-i remita lui Trasculescu sumele solicitate.
Pentru obtinerea acestor foloase, Trasculescu a lasat sa se creada ca are influenta asupra reprezentantilor autoritatilor locale din judetul Vrancea, pentru a-i determina sa solicite realizarea unor obiective de investitii in cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) si asupra functionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu atributii de verificare, avizare si aprobare in derularea procedurii specifice aceluiasi program, precum si asupra reprezentantilor unei societati comerciale, pentru a-i determina sa deruleze o relatie contractuala cu firma administrata de denuntator.
Procurorii sustin ca, pentru a crea aparenta de legalitate a primirii acestor sume de bani, la solicitarea lui Trasculescu, Marian Calota a falsificat, in perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, mai multe contracte comerciale, incheiate intre firma denuntatorului si SC Maryna Exclusiv SRL (firma lui Calota), aceste inscrisuri fiind folosite pentru efectuarea platilor corespondente si justificarea acestora in evidentele contabile ale celor doua societati comerciale.
Din banii proveniti in aceasta modalitate, Calota si-a insusit din contul apartinand SC Maryna Exclusiv SRL, pe baza unor inscrisuri false, suma de 198.400 lei, pe care a folosit-o in interes personal si in interesul altor persoane.
Anchetatorii mai arata ca insusirea sumei de 198.400 lei de catre Marian Calota a fost justificata contabil de catre Adrian Cristian Ene, Dorian Geoflan si Marian Varvariche sub aparenta unor operatiuni comerciale fictive si pe baza unor inscrisuri false.
Pe 10 noiembrie 2012, Marian Calota a primit de la denuntator suma de 50.000 lei, pentru a fi remisa lui Trasculescu, la cererea acestuia.
Cu aceasta ocazie, procurorii au organizat un flagrant si i-au retinut pe Alin Trasculescu si Marian Calota pe o perioada de 24 de ore, insa Curtea de Apel Bucuresti a respins la recurs cererea de arestare a fostului deputat.
".s-au confiscat 160,000 si ce se intampla cu cei 374,000?
Rusine, la gunoi cu voi, la puscarie sa va putrezeasca oasele, ani grei!
Sila!
Succes DNA, succes Codruta, bagati-i pe toti hotii astia la puscarie!
Te imbeti cu apa rece. Cei care au fost la putere, in cei 10 ani ai Basescu sau mai inainte, au furat mult, cit de mult puteau. Asa au facut dintotdeauna, fara nici o legatura cu pensiile si salariile, marite (intotdeauna inainte de alegeri) sau micsorate.