Denuntator: Toni Grebla se plangea tot timpul ca este intr-o jena financiara

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 11 martie 2015, 20:50 Dosare Anticoruptie


Toni Grebla se plangea tot timpul ca este "intr-o jena financiara", le-a spus procurorilor denuntatorul fostului judecator constitutional, acesta aratand ca a insistat ca o anumita persoana sa cumpere mai multe capre de la fostul senator, astfel incat Grebla sa fie ajutat financiar, potrivit Mediafax.

Informatia apare in referatul cu propunerea de arestare la domiciliu a lui Toni Grebla.

"Pentru ca am insistat eu, (Adrian Balutescu - n.r.) a fost de acord sa cumparam aceste capre, spunand ca poate asa il ajutam financiar si pe Toni Grebla si noi oricum vroiam sa cumparam niste capre. Toni Grebla se vaieta tot timpul ca este intr-o jena financiara. Dupa discutia cu Danut Frunza, cand el a fost de acord, de principiu, sa cumpere caprele, a ramas ca eu sa vorbesc cu Toni Grebla conditiile de achizitionare a caprelor. Una din probleme era legata de locul unde ducem caprele, Danut Frunza osciland intre Corabia sau la Rasnov, pe proprietatea personala", a spus denuntatorul lui Toni Grebla.

Conform documentului precizat, care citeaza declaratia lui Toni Grebla, fostul judecator a avut o intelegere cu doua persoane, respectiv Mihai Prundianu si Gheorghe Grecu, ca, in baza contributiilor fiecaruia, sa dezvolte o casa de vacanta, unde sa vina impreuna si sa consume produsele de acolo, acesta fiind si motivul pentru care el a denumit-o "Ferma de prieteni".

"Incepand cu aceasta intelegere, fiecare din cei trei a contribuit cu munca si bani la amenajarea gospodariei, neputand insa preciza cuantumul exact in bani al contributiei fiecaruia, in scopul obtinerii de profit. Gheorghe Grecu a contribuit cel mai mult, insa doar cu munca si prezenta acolo", se arata in referatul cu propunere de arestare la domiciliu a lui Toni Grebla.

Procurorii motiveaza propunerea de arestare la domiciliu a lui Grebla prin faptul ca el "a renuntat la a imbratisa conduita morala si legala a senatorului (ca reprezentant al cetatenilor) si al judecatorului de Curte Constitutionala (ca reprezentant suprem al apararii statului de drept, ordinii constitutionale, drepturilor si libertatilor cetatenesti)", preferand in toata aceasta perioada de timp sa isi urmareasca scopul de a obtine foloase necuvenite, prin diferite interventii si promisiuni, de la diverse persoane fizice.

"Din probele administrate rezulta ca inculpatul nu a avut niciodata de gand sa renunte la acest tip de conduita, fiind mai degraba preocupat de modul in care sa ascunda de exigentele legii (inclusiv prin omisiunile din declaratiile de avere) majorarea semnificativa a patrimoniului, pe baza unor acte oneroase din sfera ilicitului penal. Una din principalele metode de ascundere a acestor ilegalitati a fost inclusiv cea de creare a unui amestec/confuziuni vadite intre inculpat si persoanele de la care a primit foloase necuvenite", conform documentului citat.

Toni Grebla va fi cercetat in libertate, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, miercuri, sa respinga propunerea DNA de arestare la domiciliu a fostului judecator constitutional.

Decizia de miercuri nu este definitiva, motiv pentru care procurorii Directiei Nationale Anticoruptie o pot contesta.

Toni Grebla a fost retinut, marti, iar ordonanta in cazul sau a expirat inainte ca judecatorii sa emita o solutie in cazul propunerii anchetatorilor, motiv pentru care fostul judecator al Curtii Constitutionale (CC) a asteptat sentinta acasa.

Procurorii DNA il acuza pe Grebla ca, dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma sa, fostul judecator CC si-a continuat activitatea infractionala si a facut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"In acest sens, in perioada februarie-martie 2015, inculpatul Toni Grebla a efectuat, prin intermediari, si in mod nemijlocit, demersuri de preconstituire a unui contract simulat de vanzare-cumparare, prin care sa ascunda calitatea de proprietar al animalelor din ferma, in vederea valorificarii acestora (acesta nefiind incheiat din motive independente de inculpat)", arata DNA.

Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala la data faptelor, este acuzat de trafic de influenta, in forma continuata, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni), precum si constituirea unui grup infractional organizat, in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18 decembrie 2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

"Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", sustin procurorii anticoruptie.

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, "a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului)". Procurorii au precizat ca Toni Grebla a desfasurat neintrerupt activitati comerciale, direct si prin interpusi, in legatura cu ferma agricola pe care o detine in judetul Gorj si cu o societate comerciala care are ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.

DNA mai spune ca, incepand din august 2014, Toni Grebla Toni a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldvean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
"In fapt, embargoul unilateral al Rusiei este un raspuns la instituirea regimului autonom de sanctiuni de catre Uniunea Europeana Rusiei. In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit. In perioada 2014 - 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate", sustin anchetatorii.

Toni Grebla declara, inainte de a fi retinut, ca este convins ca adevarul va iesi la iveala, pentru ca nu a "devalizat banul public", iar unele acuzatii sunt "interpretari fantasmagorice".

In 2 februarie, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla. Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta judecatorului Curtii Constitutionale in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala. In 4 februarie, Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala.

Ulterior, procurorii au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional si au cerut avizarea de catre Senat a arestarii sale si pentru faptele de favorizare a faptuitorului si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Procurorii DNA aratau, in referatul prin care cereau arestarea si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, ca acesta l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea datorii la CEO, Grebla spunandu-i ca nu il va uita si ca va avea grija sa fie "terminat".

Anchetatorii mai spus ca Toni Grebla ar fi intervenit, pentru Ion Bircina, in schimbul foloaselor necuvenite primite, la directori ai unor companii de stat din energie, dar si la un functionar din Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Ion Bircina este un personaj controversat, avand mai multe dosare penale.

De altfel, in octombrie 2012, Bircina a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de alti trei parteneri de afaceri de-ai sai, pentru ca ar fi oferit mita de peste o jumatate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, in perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In iulie 2013, Bircina a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare in acest dosar, in timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la sapte ani de inchisoare. In prezent, dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce magistratii au stabilit ca Tribunalul nu era competent sa judece cauza, intrucat fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenta Curtii de Apel.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2321 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Si-a (Miercuri, 11 martie 2015, 21:25)

    SRA [utilizator]

    baiatul acsta si-a declarat via de la Segarcea ?
  • +2 (2 voturi)    
    caltaboși și capre (Miercuri, 11 martie 2015, 21:56)

    Viorel Popescu [anonim]

    Ce idioti ajung sa ne conducă, d-astia de se bucură la capre. Ma întreb daca nu îi jenează opincile când își conduc mașinile de lux.
  • +2 (2 voturi)    
    jena (Miercuri, 11 martie 2015, 22:06)

    soloman [utilizator]

    mai stiu cateva milioane care sunt intr-o jena financiara de nu au ce manca si nu fura ca el...
  • +1 (1 vot)    
    Urmeaza ca WcP sa calce pe grebla ! (Joi, 12 martie 2015, 6:46)

    Plagarus [utilizator]

    Cine nu vrea sa mearga la puscarie singur, fara Viorel?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by