Prefectul de Suceava este urmarit penal, fiind acuzat de DNA de abuz in serviciu

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 22:38 Dosare Anticoruptie


Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmarit penal de DNA Suceava avand calitatea de suspect pentru abuz in serviciu, pentru ca nu l-a demis pe primarul PSD al comunei Udesti, care fusese gasit in incompatibilitate, dar si pentru ca nu a cerut revizuirea unor hotarari de Consiliu local.

Procurorul sef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat pentru Mediafax ca prefectului de Suceava i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect.

Prefectul de Suceava este acuzat ca l-a mentinut in functie pe primarul comunei Udesti, Savel Botezatu, care a fost declarat in stare de incompatibilitate, in anul 2012, de catre ANI, iar Curtea de Apel Suceava a confirmat decizia agentiei.

Totodata, prefectul este acuzat ca nu a cerut revizuirea mai multor hotarari ale Consiliului Local al comunei Udesti, desi stia ca sunt ilegale, prin care s-a concesionat ilegal, o suprafata de 806 hectare din patrimoniul comunei asociatiei OADICI Udesti, infiintata la initiativa primarului Savel Botezatu cu complicitatea casierei Primariei Marinela Borza si angajati ai primariei in vederea obtinerii, in mod nelegal, de subventii de la APIA Suceava.

De asemenea, prefectul este acuzat de ingerinte in afara cadrului legal intrucat, in toamna anului 2012, a intervenit in activitatea APIA Suceava pentru a determina functionari ai institutiei sa aprobe acordarea subventiilor catre asociatia din Udesti, desi cererea nu era eligibila.

Saptamana trecuta, prefectul de Suceava a dispus incetarea mandatului primarului PSD al comunei Udesti, aflat din 5 decembrie 2014 in arest preventiv, fiind acuzat de catre procurorii DNA de fraude cu fonduri europene, Savel Botezatu fiind suspendat din functie in 10 decembrie acelasi an, dupa ce Curtea de Apel a respins contestatia la decizia de arestare formulata de primar.

Primarul este in continuare cercetat in stare de arest preventiv, in timp ce casiera Primariei, Marinela Borza, acuzata in acelasi dosar, este in arest la domiciliu.

Botezatu este cercetat pentru influentarea declaratiilor, santaj si tentativa la comiterea infractiunii de prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

Totodata, el este acuzat de "prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor", si complicitate la comiterea infractiunii de "prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor".

In cazul primarului din Udesti, care a fost gasit in conflict de interese si care nu a fost demis din functie, prefectul de Suceava a fost reclamat, anul trecut, de catre presedintele CSM la Curtea Constitutionala, acesta cerand Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intrucat prefectul Florin Sinescu nu a pus in aplicare o sentinta ramasa definitiva.

Curtea Constitutionala a respins actiunea CSM.

Primarul comunei Udesti a fost gasit in conflict de interese de Agentia Nationala de Integritate, pentru ca in anul 2008 ar fi achizitionat, in calitate de edil, diverse produse alimentare de la firma Udesteana, unde este actionar unic, iar sotia sa este administrator.

Totodata, fiind sesizat de ANI, Parchetul Curtii de Apel Suceava a decis scoaterea de sub urmarire penala a primarului si aplicarea unei amenzi administrative de 1.000 de lei.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, declara ca ANI a solicitat Prefecturii sa dispuna incetarea mandatului primarului din Udesti, dar ca nu a fost precizata si baza legala pentru ca aceasta masura sa poata fi dispusa de catre prefect.

"Am avut o corespondenta destul de consistenta cu ANI pe acest subiect, in care am solicitat sa ni se indice baza legala pentru a putea constata incetarea mandatului primarului, in conditiile in care raportul confirmat de instanta nu mentioneaza expres acest lucru, iar reglementarile legislative aplicate in cazul primarilor nu prevad acest lucru. Nu am primit insa niciun raspuns in acest sens de la ANI", afirma Sinescu.

In urma cu doua saptamani, DNA Suceava a descins la Prefectura Suceava pentru a ridica documente intr-un alt dosar privind folosirea ilegala de fonduri la Primaria Brodina.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























538 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by