- Discutiile Udrea - Obreja - angajatii din Minister
Elena Udrea nu a semnat nici un document in afacerea Gala Bute deoarece ea isi delegase dreptul de semnătură, precum şi calitatea de ordonator de credite către secretarul general al Ministerului, Gheorghe Nastasia. Cu toate acestea, martori si co-inculpati din dosar au declarat in fata procurorilor ca Udrea a participat la unele sedinte cu functionari din Minister alaturi de Rudel Obreja, a carui firma avea drepturile de organizare a galei Bute.
Martorii citati sustin ca Rudel Obreja solicita de fiecare data ca institutia sa finanteze toata organizarea galei, adica aproximativ 3,5 milioane de euro, dar functionarii din Ministerul Dezvoltarii se opuneau, invocand ilegalitatea unei astfel de masuri. "Datorită opoziţiei funcţionarilor din cadrul ministerului la această solicitare, au fost organizate numeroase şedinţe, la unele dintre acestea participând ministrul Udrea Elena, precum şi Rudel Obreja. Potrivit declaraţiilor de martor administrate în cauză, în cadrul ședințelor Rudel Obreja susţinea în mod invariabil ca MDRT să-i finanţeze gala, invocând acordul ministrului, iar reprezentanţii compartimentelor de specialitate se opuneau", se arata in referatul DNA.
În urma mai multor astfel de intalniri intre Obreja si reprezentantii Ministerului, partile au decis ca valoarea totală a serviciilor de promovare (platite deci de Minister) care urmau să fie cuprinse în contractul de achiziţie să fie de aproximativ 2.000.000 EURO.
- Creditul de la BRD
EUROPLUS COMPUTERS - firma lui Rudel Obreja - nu avea bani pentru organizarea galei de box, iar pentru asta a trebuit sa obtina un credit de la BRD. Procurorii sustin ca "aprobarea creditului bancar s-a realizat ca urmare a influenţei exercitate de către ministrul Udrea Elena Gabriela".
Cum s-ar fi realizat aceasta influentare? Ministerul Dezvoltarii, condus de Udrea, a emis o adresă prin care comunica BRD "acceptul prealabil privitor la cesiunea drepturilor la încasarea sumelor rezultate din executarea contractului de servicii", sustin procurorii. DNA arata ca adresa Ministerului a fost semnată de către secretarul general, Gheorghe Nastasia, care a declarat in fata procurorilor ca "a acţionat la cererea ministrului Udrea Elena şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale".
Ca urmare, in iunie 2011 BRD - Sucursala Academiei a aprobat un credit de 10.175.168 lei pentru firma lui Obreja. DNA sustine ca "imprumutul a fost acordat cu derogări de la normele de creditare cu privire la cuantumul dobânzii, al comisioanelor, valoarea procentului din contract finanţat, precum şi la structura de garanţii. Lipsa garanţiilor palpabile pentru un credit acordat unui client care nu avusese anterior niciun fel de relaţii cu banca şi care avusese în anii anterior cifre de afaceri de aproximativ 200 de ori mai mici decât suma împrumutată, arată că banca şi-a asumat un risc disproporţionat în cazul în care contractul de prestări servicii nu ar fi fost executat".
- Fara interceptari cu Udrea
Referatul DNA pentru arestarea lui Obreja prezinta interceptarea mai multor convorbiri intre co-inculpati in dosarul Gala Bute, dar nici o stenograma cu o convorbire interceptata a Elenei Udrea. In discutiile dintre Adrian Gardean si Stefan Lungu apare invocata "doamna", cu referire la Elena Udrea.
Este acuzata de abuz in serviciu, folosirea influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite, declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene etc...
Ministerul pe care-l conducea la vremea respectiva nu avea voie sa finanteze nici un eveniment sportiv, in conditiile in care toate castigurile obtinute s-au dus la o firma privata. E interzis prin lege. In plus banii au fost dati direct catre firma lui Obeja, fara nici un fel de licitatie.
Indiferent ce ”știm noi” că a făcut Udrea, dacă ea nu a semnat nimic, ar fi cazul să ne facem griji pentru statul de drept din România. Nu e departe vremea când procurorii puneau pariuri între ei cu privire la cei pe care pot oricând să-i aresteze, alegând la întâmplare nume din cartea de telefon, dar se pare că românii uită repede.
Poate că Elena Udrea nu e chiar maica Tereza, dar serviciile secrete au ajuns să conducă România pe față, iar asta e mult mai grav decât tot ce ar fi făcut vreodată Elena Udrea.
Raspunde la urmatoarele intrebari:
1. Era ministru cand s-a organizat gala Bute?
2. Ministerul condus de ea a dat direct peste 8 milioane unei firme private, fara licitatie? Crezi ca zboara o suma asa mare din minister fara sa stie ministrul de asta?
3. Ministerul condus de ea a sponsorizat un eveniment sportiv in urma caruia toate castigurile obtinute s-au dus la o firma privata, ceea ce este interzis de lege?
4. Ministerul condus de ea a garantat un credit facut de o firma privata la BRD? Aceeasi banca unde parca acum ceva timp avea ea un credit de vreo 3.3 mil de $...
Dupa logica ta ar trebui condamnat pentru asta portarul de la minister, ca ministrul cat timp n-a semnat e nevinovat.
Asta era valabil pentru Imperiul Otoman în Evul Mediu și pentru România lui Ceaușescu. În lumea civilizată, fiecare răspunde pentru ce face el personal, nu e suficient să susțină că asta l-a pus șeful să facă. Dar așa cum spuneam, România nu e un stat de drept, iar logica ta dovedește din plin de ce nu e. Asta e mentalitatea societății și nu putem avea pretenția la mai mult.
Dar instrumentarea in cazul Bute mi se pare ca are atatea franturi logice ca devine un pic suspecta coincidenta cu care se finalizeaza dosarul in aceeasi saptamana in care se fac presiuni cu cercetarea/retinerea "doamnei" in alte dosare.
Incepand cu instrumentarea gresita a dosarului la ICCJ desi nu e nici un actual/fost ministru anchetat in Gala Bute, pare ca se pregatea o "servita" pentru Udrea care nu s-a mai finalizat. Nu e in obisnuinta celor de la DNA sa faca greseli asa flagrante de procedura.
Daca continuam cu motivul hilar de "presiuni pentru acordarea creditului" la o banca cu capital privat tabloul se contureaza tot mai clar. Pai ce a facut, i-a amenintat cu controale si amenzi, ca altfel nu vad ce "presiuni" putea sa faca. Oricum la acordarea unui credit de valoare mare, nu ar fi fost nevoie de interventiile Udrei, sunt suficienti directorii si managerii de retail ai bancilor care fac presiuni pentru acordarea creditelor ca sa isi faca targetul si sa isi incaseze comisioanele. Iar creditele de "corporate" se acorda adesea cu derogari de la normele de creditare care se aplica clientilor mici. Practica e generala in sistemul bancar si nu e ceva spectaculos sau nou, drept urmare au fost cateva gauri destul de mari de acoperit in urma acestui obicei imediat dupa caderea pietei imobiliare cand multe firme "de succes" au dat faliment si au lasat credite neplatite cu garantii supraevaluate.
Daca incheiem si cu faptul ca nu exista nicio semnatura pe vreun act sau inregistrari cu vreo interventie in Gala Bute se contureaza tot mai clar o actiune tintita fara motive concrete
Ca merita condamnata si ca o fi facut magarii nimic de spus. Dar veniti fratilor cu dovezi clare ca altfel se submineaza din nou idea de justitie ca pe vremea lui Bombonel cand dosarele se stabileau in sedintele de partid. DNA nu merita asta
Mai nemerniclor: bancheri de cacao de pe mine luati 7 piei si la vorbele unei parasute , faceti tot ce vi se cere - chiar si ilegalitati.
Si serviciile conduc pentru ca politica e impanata cu penali a la madam.
Asta este, daca pe astia ii avem, cu ei defilam.
ce explicatii am primit, cum ca udrea a facut asta pentru a castiga simpatie in primul rand, si nu pentru a face ceva pentru romani. Asa si noi putem suspecta DNA ca aresteaza pentru a castiga simaptie.
Cazul asta chiar mi se pare fortat, chiar daca is fan DNA.
Si intr-adevar ciudata inaintarea dosarului la ICCJ. Daca parlamentul da aviz pozitiv pentru ancheta,iar o sa se mute iarasi dosarul? Doar a fost un precedent folosit de Voiculescu in trecut.