Rudel Obreja, retinut de procurorii DNA in dosarul "Gala Bute"

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2015, 19:57 Dosare Anticoruptie


Rudel Obreja
Foto: Agerpres
Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja a fost retinut luni seara de procurorii anticoruptie, pentru 24 de ore, in dosarul "Gala Bute", in care anchetatorii au facut in cursul zilei mai multe perchezitii si audieri. Potrivit Mediafax, Obreja este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu.

UPDATE 22.00 Primarul din Lupeni, Cornel Resmerita, retinut de procurorii DNA in dosarul "Gala Bute"

UPDATE 20.30 Rudel Obreja a fost scos incatusat din sediul DNA, pentru a fi dus in arestul Politiei Capitalei. "E o inscenare, acesta este un dosar fabricat. Au gasit si ei un martor, un moldovean pe care l-au pus sa zica ca mi-a dat mie bani, nu l-am vazut in viata mea", le-a declarat Obreja jurnalistilor.

Intrebat de jurnalisti ce suma se presupune ca ar fi primit, Obreja a spus doar "Stiu ei" si a urcat in masina.

Avocatul lui Rudel Obreja, Catalin Dancu, a declarat, la iesirea din sediul DNA, ca clientul sau a fost retinut pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentat marti la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva.

Dancu a precizat ca Obreja a dat o declaratie ampla in fata anchetatorilor in care a respins acuzatiile ce i-au fost aduse, si anume cele de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu.

Avocatul a mai spus ca, din punctul sau de vedere, faptele lui Obreja nu au nicio legatura cu Elena Udrea sau senatorul Ion Ariton si ca este posibil ca si fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, sa fie chemat la audieri.

Potrivit lui Dancu, acuzatiile care i se aduc fostului presedinte al FRB sunt legate "doar de activitatea societatii sale", "operatiunile fiscale si financiare in organizarea galei" in care a boxat Lucian Bute la Bucuresti, in iulie 2011.

Obreja a fost adus luni la DNA de catre anchetatori, dupa ce la locuinta sa din Sectorul 2 al Capitalei au fost facute perchezitii, in dosarul "Gala Bute".

Rudel Obreja a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 14.30, fiind insotit de anchetatori, care l-au ridicat de la locuinta sa din Capitala.

Obreja a spus ca nu este nimic nou in dosarul "Gala Bute" si ca nu este vinovat de acuzatiile care ii sunt aduse de procurorii DNA.

La DNA a fost adus cu mandat si Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in mandatul acesteia la Ministerul Dezvoltarii, dupa ce la locuinta sa din localitatea ilfoveana Corbeanca au fost facute perchezitii.

De asemenea, primarul din Lupeni, Cornel Resmerita (PSD), a fost ridicat, in jurul orei 12.00, de la locuinta sa de catre anchetatorii care au facut perchezitii acolo, el fiind dus ulterior la audieri la sediul DNA.

________

Procurorii DNA au facut luni 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute".

Noua persoane au fost duse la audieri la sediul central al DNA, printre care primarul din Lupeni - Hunedoara, Cornel Resmerita, la Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea in perioada in care aceasta a fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, la Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT, si la omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut aviz de la Parlament pentru urmarirea penala a deputatului Elena Udrea si senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, in dosarul "Gala Bute", in care sunt suspectati de fapte de coruptie.

"Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012", potrivit DNA.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizarii Galei Bute, in urma unor discutii cu Rudel Obreja si le-a cerut subordonatilor sai de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sa gaseasca solutii de incheiere a contractului privind finantarea evenimentului, urmarind obtinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat ca a determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Oreja.

Primarul orasului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita (PSD), a fost ridicat, luni la pranz, de catre anchetatori, pentru a fi dus la audieri la sediul DNA, dupa ce la locuinta sa au avut loc perchezitii. Anchetatorii au ridicat din locuinta primarului o serie de documente.

Surse judiciare afirma ca la Lupeni au fost facute perchezitii si la casa sefului Biroului de Achizitii Publice din cadrul Primariei, Cristian Condoiu, care ar fi sprijinit atribuirea unui contract catre firma Termogaz din Hateg, contract care, potrivit primelor informatii, se refera la asigurarea energiei electrice in statiunea montana Straja si care dateaza din decembrie 2011.

Termogaz Company din Hateg este societatea care a castigat proiectul de modernizarea a statiunii Straja, printre actionarii acesteia fiind Miron Gardean, fratele lui Adrian Gardean, cu 44 %, si Miron Lupulescu, cu 1%. Sursele mentionate mai spun ca Miron Lupulescu este, de altfel, cel care a semnat o nota de fundamentare prezentata la Primaria Lupeni in baza careia se arata necesitatea achizitionarii de lucrari suplimentare pentru alimentarea cu energie electrica a statiunii.

In dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.

In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5992 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    saracu'... (Luni, 2 februarie 2015, 20:06)

    lili [anonim]

    Nevinovat, bineinteles... milionul de Euro incasat ilegal nu-l face deloc vinovat..
    La puscarie cu hotii !!!
  • +1 (1 vot)    
    Ca nu mor prost (Marţi, 3 februarie 2015, 4:15)

    Lovilutia [utilizator]

    Se vorbeste doar de cheltuieli. Dar veniturile din drepturi de televiziune, reclame, promovarea "frunzei". Sunt sau nu sunt ? Si daca sunt, sunt mai mari sau mai mici decat cheltuielile ? Si au revenit statului sau particularilor ?
  • +1 (1 vot)    
    Update... (Marţi, 3 februarie 2015, 9:03)

    lili [anonim]

    Se strange latul de zor catre Elena Udrea!
    Un moment istoric, asteptat de milioane de romani: s-o vedem pe dna Udrea cu catuse !!
    Succes DNA!!
    • +1 (1 vot)    
      sa vina cu ea si ibovnicul TB (Marţi, 3 februarie 2015, 11:17)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui lili

      abia atunci o sa avem un moment istoric.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by