George Copos ramane cu pedeapsa de patru ani de inchisoare. Tribunalul nu a aplicat sporul de sase luni

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 15 ianuarie 2015, 14:06 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Copos ramane cu pedeapsa de patru ani de inchisoare cu executare, dupa ce Tribunalul Bucuresti i-a admis, joi, contestatia si a dispus sa nu fie aplicat un spor de pedeapsa de sase luni, in urma contopirii condamnarilor primite in dosarele "Loteria I" si "transferurile de jucatori", potrivit Mediafax.

Tribunalul Bucuresti a admis contestatia lui Gheorghe Copos in cazul deciziei din decembrie 2014 a Judecatoriei Sectorului 5, prin care s-a dispus aplicarea unui spor de pedeapsa de sase luni, in urma contopirii condamnarilor primite de acesta in cele doua dosare - patru ani si, respectiv, trei ani si opt luni de inchisoare.

Decizia Tribunalului Bucuresti este definitiva, astfel ca Gheorghe Copos va executa patru ani de inchisoare.

In 5 decembrie 2014, Judecatoria Sectorului 5 dispusese contopirea pedeapsei de patru ani de inchisoare cu executare in dosarul in care Copos a fost gasit vinovat ca a facut evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Loteria Romana, cu cea de trei ani si opt luni primita in dosarul transferurilor de jucatori. Instanta a decis ca Gheorghe Copos sa execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani, la care a adaugat inca sase luni, avand in vedere ca cele doua infractiuni sunt concurente.

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 5 care a dat solutia in dosar a aratat ca cele trei fapte de evaziune fiscala comise de Gheorghe Copos, pentru care a fost condamnat, "denota o predilectie" si "o specializare" in comiterea acestui tip de fapta.

"De asemenea, intervalul de timp mare intre data comiterii faptelor, 1999, 2003, 2004 releva o perseverenta infractionala iesita din comun. Astfel nu se poate vorbi despre simple acte izolate ale petentului, ci de o strategie foarte bine elaborata a acestuia de a frauda bugetul de stat si de a-si insusi sumele respective de bani", a scris judecatorul in motivare.

Magistratul nota ca "trebuie luata in considerare si gravitatea concreta a faptelor comise, prin mecanisme financiare complexe, utilizand diferite strategii de ascundere a activitatii infractionale si prin falsificarea de documente".

Judecatorul mai arata in motivare ca "neaplicarea vreunui spor de pedeapsa in acest caz nu ar putea constitui decat o incurajare pentru orice persoana de a comite noi infractiuni, stiind ca astfel va beneficia de impunitate", iar referior la cuantumul sporului noteaza ca cel de 12 luni cerut de procurororul DNA este unul "excesiv".

In 25 august 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe George Copos la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Loteria I.

In momentul in care a primit aceasta pedeapsa, Copos se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani si opt luni de inchisoare primita in dosarul transferurilor de jucatori.

In primul dintre dosare, Copos era acuzat ca a facut afaceri "profitabile" cu Loteria Romana, in urma carora a adus un prejudiciu statului de peste un milion de euro. Mai exact, omul de afaceri nu si-a platit obligatiile fiscale, el ascunzand faptul ca detine 38 de spatii comerciale, prin asa-zisa vanzare a acestora catre Compania Nationala Loteria Romana.

In cel de-al doilea dintre dosarele in care Copos a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 4 martie, el s-a dovedit a fi vinovat ca s-a implicat in efectuarea de tranzactii ilegale in cazul transferurilor unor fotbalisti catre cluburi din strainatate. Alaturi de ceilalti oameni de fotbal implicati in acest caz - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea -, Copos ar fi produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.599 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by