UPDATE DNA cere arestarea preventiva a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, pentru ca acesta ar fi incalcat regulile arestului la domiciliu. Surse: Pendiuc ar fi vorbit la telefon cu suspecti din dosar prefacandu-se ca discuta cu alte persoane

de RH     HotNews.ro
Marţi, 9 decembrie 2014, 17:16 Dosare Anticoruptie


Tudor Pendiuc
Foto: Agerpres
DNA cere arestarea preventica a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, pentru ca acesta ar fi incalcat regulile arestului la domiciliu. Procurorii anticoruptie arata ca in perioada in care se afla in arest la domiciliu, Tudor Pendiuc a luat legatura cu un alt inculpat din dosar, Constantin Scarlat, aflat, de asemenea, sub arest la domiciliu, incalcand astfel una dintre obligatiile stabilite de fata de cei doi de Curtea de Apel Bucuresti.

UPDATE Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, suna cunoscuti, in perioada arestului la domiciliu, si le cerea sa-i fie dati la telefon suspecti din dosarul sau, iar cand vorbea cu acestia li se adresa ca si cum ar fi discutat tot cu cei apelati initial, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Printre obligatiile impuse de instanta in cazul inculpatilor cercetati in stare de arest la domiciliu se numara si interdictia de a comunica cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii, precum si alte persoane care se stabilesc de organul judiciar.

Procurorii au inaintat o solicitare asemanatoare in cazul lui Constantin Scarlat.

Amintim ca primarul din Pitesti este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata (doua elemente materiale), intr-un dosar cu un prejudiciu estimat la 5 milioane euro.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut, in 6 noiembrie, pe primarul Tudor Pendiuc si pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Anchetatorii i-au retinut si pe Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, Florin Serban Barbu, actionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mita si spalare de bani, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai societatilor Girexim Universal SA si CNCD SA, pentru complicitate la abuz in serviciu.

 • Comunicatul integral al DNA
Referitor la dosarul penal constituit ca urmare a unor suspiciuni de fapte de coruptie legate de incheierea si executarea unui contract de asociere in participatiune care ar fi prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu 5 milioane euro, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

La data de 9 decembrie 2014, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au solicitat inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile fata de inculpatii:

PENDIUC TUDOR, primarul municipiului Pitesti, cercetat pentru savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita,  
- abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, (doua elemente materiale)  

SCARLAT CONSTANTIN, reprezentant al S.C. CNCD S.A., cercetat pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata.

Informatii privind starea de fapt din prezenta cauza au fost comunicate la data de 7 noiembrie 2014, prin comunicatul de presa nr. 1588/VIII/3, postat la www.pna.ro.

In cauza respectiva, la data de 7.11.2014, Tribunal Bucuresti a dispus arestarea preventiva pe o perioada de 30 de zile si a inculpatilor PENDIUC TUDOR si SCARLAT CONSTANTIN. In urma contestatiei formulate de cei doi, la data de 19.11.2014, Curtea de Apel Bucuresti a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu fata de inculpatii anterior amintiti, carora le-au fost stabilite urmatoarele obligatii:

- sa nu paraseasca imobilul in care locuieste fara permisiunea organului judiciar care dispune prezenta masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restrictiilor stabilite;
- sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat;
- sa nu comunice cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii, precum si alte persoane care se stabilesc de organul judiciar;
- sa poarte permanent sistem electronic de supraveghere.

In referatul cu propunerea de inlocuire a masurii, procurorii au retinut ca inculpatul PENDIUC TUDOR a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu comunica cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, in sensul ca, in perioada 20.11.2014 - 01.12.2014, a luat legatura cu o persoana ce are calitatea procesuala de suspect, respectiv ca inculpatul SCARLAT CONSTANTIN a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu parasi imobilul fara permisiunea organului judiciar.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 • De ce este acuzat Tudor Pendiuc
Procurorii DNA au aratat, in ordonantele de retinere, ca societatea de transport public local din Pitesti, SC Publitrans 2000 SA, detinuta in totalitate de Consiliul Local Pitesti, trebuia sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau sa fie achizitionate de Consiliul Local.

Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, a facut demersuri pentru a fi incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre SC Publitrans 2000 SA si societatile CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).

Astfel, primarul Tudor Pendiuc a initiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de consiliul de administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, in mod nelegal, membrilor consiliului de administratie al societatii de transport public local sa includa in caietul de sarcini conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie si a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, pentru a induce in eroare membrii consiliului local, au scris procurorii in ordonantele de retinere.

Cele doua firme erau obligate sa detina in proprietate autobuzele, insa acestea au fost achizitionate in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.

De asemenea, Pendiuc este acuzat ca a modificat documentatia de achizitie (fisa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere in participatiune societatilor CNCD si Girexim Universal si ca nu a desfiintat contractul, in conditiile in care asocierea de firme nu detinea autobuzele in proprietate.

Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine un numar de 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

Totodata, Vasii si Scarlat, incepand cu data de 22.02.2008 si pana in luna septembrie 2014, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA, au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.

Mai mult, sustin procurorii, Pendiuc a ordonat platile prin care asocierea de firme incasa subventia si a initiat si prelungit contractul, invocand, in mod nereal, existenta unei stari de urgenta, in conditiile in care fusese instiintat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract si stia ca firmele nu detineau autobuzele in proprietate.

In schimbul acestor decizii, in 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Visoiu, un apartament in Bucuresti, in valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, sustin procurorii.

Emanuela Pendiuc este acuzata ca, pentru a ascunde primirea, de catre tatal sau, a apartamentului, in 26 noiembrie 2007 a incheiat un antecontract, iar in 18 februarie 2008 si contractul de vanzare cu SC Conarg Real Estate SRL.

Florin Serban Barbu este acuzat ca a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparentei incasarii sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucuresti care ar fi fost primit ca mita de catre tatal acesteia.

Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani.

Tudor Pendiuc conduce PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.4167 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  pendiuc cel mai corupt primar (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:22)

  Lim Vasy [utilizator]

  Cel mai corupt primar din Romania. A retrocedat padurea Trivale rechinilor imobiliari. Sa intre la puscarie.
 • +4 (4 voturi)    
  Bun, urmeaza sa il bage la inchisoare? (Marţi, 9 decembrie 2014, 17:32)

  _CK_ [utilizator]

  Trebuia sa respecte regimul impus ca sa poata face arestul la domiciliu. Nu l-a respectat. Acum va fi mutat la inchisoare?
 • +2 (2 voturi)    
  cel mai corupt primar din Romania (Marţi, 9 decembrie 2014, 18:34)

  Lim Vasy [utilizator]

  Pendiuc a retrocedat padureaTrivale din Pitesti rechinilor imobiliari locali. Numai pentru acest lucru ar trebui sa infunde ani de zile puscaria..
 • +1 (1 vot)    
  direct cosa nostra... (Marţi, 9 decembrie 2014, 20:20)

  Alalalt [utilizator]

  asta e direct din dosarele FBI cu mafia din state, daca nu merge la inchisoare pentru cel putin 5 ani... chiar nu avem ce sa mai speram
 • 0 (0 voturi)    
  "Cochetul" primar se disculpa : (Miercuri, 10 decembrie 2014, 7:37)

  hotnewsfil [utilizator]

  'Sunt complet nevionavat, jur pe mesa mea (de par)!'


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by