Dosarul Bica. Fostul vicepresedinte al ANAF: Multe evaluari aveau ca repere de pret anunturi de pe net vechi de ani - surse

de I.R.     HotNews.ro
Duminică, 7 decembrie 2014, 17:20 Dosare Anticoruptie


Fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan, arestat in dosarul Alinei Bica, a afirmat, intr-o declaratie data la DNA, ca evaluatorii terenurilor foloseau ca repere de pret, de multe ori, anunturi publicate pe internet "din urma cu ceva ani", valoarea proprietatilor nemafiind ulterior aceeasi, scrie Mediafax, citand surse judiciare.

Dragos Bogdan a facut parte, alaturi de Alina Bica, din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Bogdan le-a dat anchetatorilor o declaratie in care a afirmat ca au fost sesizate nereguli la unele dosare prin care se cereau despagubiri si ca, din cate isi aminteste, evaluatorul terenului de 13 hectare "a venit si a dat lamuririle necesare".

"Cu privire la terenul de 13,0535 ha nu imi aduc aminte daca am chemat sau nu evaluatorul, dar se poate verifica din procesul verbal al sedintei. Cred ca a venit acel evaluator si a dat lamuririle necesare. Cu privire la acest dosar, imi aduc aminte ca au fost discutii pe acest dosar, mai ales ca pentru dosarele cu valoare mare solicitam evaluatorii si discutam cu conducerea ANRP, pentru ca ei erau veneau si propuneam dosarele spre aprobare", le-a spus el anchetatorilor, potrivit surselor citate.

Dragos Bogdan a mai spus, in aceeasi declaratie, ca au fost situatii in care s-a solicitat schimbarea evaluatorilor de terenuri. Referitor la acestia din urma, el a afirmat ca foloseau ca repere de pret, de multe ori, anunturi publicate "pe net" in urma cu "ceva ani", desi la momentul solicitarii despagubirilor valoarea proprietatilor nu mai era aceeasi.

"Stiu ca parte din dosarele pe care le-am respins au castigat pe calea instantelor, in unele cazuri fiind chemati in judecata chiar noi in calitate de membri ai comisiei. Au fost situatii in care am solicitat chiar schimbarea evaluatorilor. Ca si reper, ne uitam pe un ordin al ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati - n.r.), pentru a vedea daca metodele utilizate erau dintre cele prevazute si agreate de ANEVAR. Observam ca, de multe ori, foloseau evaluari luand ca reper anunturi de pe net din urma cu ceva ani, iar la momentul la care se solicitau despagubiri valoarea terenurilor nu mai era aceeasi", a declarat fostul vicepresedinte ANAF, conform acelorasi surse.

In dosarul despagubirilor, Dragos Bogdan se afla in arest preventiv, alaturi de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si expertul evaluator Emil Nutiu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2221 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    Nedumerire (Duminică, 7 decembrie 2014, 17:34)

    Victtor [utilizator]

    Cine poate spune daca evaluarile au fost facute corect sau nu ?
    Nu exista un for superior al lor, care sa spuna daca au lucrat corect ?
  • +1 (3 voturi)    
    Motivatie aiuritoare,descalificanta (Duminică, 7 decembrie 2014, 18:34)

    dekar [utilizator]

    ...Omul minte deliberat si cu nerusinare ,altfel neputand fi considerat decat ceea ce acum spera,adica un neprofesionist de o prostie URLATOARE la cer. Astfel, sperand el la cativa ani mai putin, in final...
  • +2 (4 voturi)    
    Mafia legume-fructe (Duminică, 7 decembrie 2014, 18:54)

    ion popescu [utilizator]

    Intrebati-l pe infractir ce stie de protejarea mafiei turcilor importatori de legume fructe pe cand era vice la anaf
  • +2 (2 voturi)    
    Evaluare proprietate (Duminică, 7 decembrie 2014, 23:03)

    CatalinBanu [utilizator]

    Evaluarea unei proprietati tine cont atat de "valorile seci" ale proprietatii cat si de dinamica pietii. E vorba de un best guess si nu de o valoarea stiintifica.

    E acelasi lucru cu "cat timp iti ia sa ajungi cu ratb" la unirii.

    In legatura cu dinamica pietii, evaluatorii iau din piata si anunturile (intr-o perioada X de timp, etc).

    Daca s-au facut magarii nu metodologia a fost de vina ci intentia.
  • +2 (2 voturi)    
    copy-paste.....ăștia sunt bugetarii (Luni, 8 decembrie 2014, 2:20)

    visio [utilizator]

    conștientizați ce a făcut comunismul din țara asta? Alde Elena Ceaușescu, Nicolae Ceaușescu, Victor Ponta, Ion Iliescu criminalul din Decembrie 1989?!
    generația de politicieni de după 1989 au furat masiv România, adică au furat din buzunarul românului!
  • +1 (1 vot)    
    Bogdan si ANAF-ul, Ponta si " doctoratul " (Luni, 8 decembrie 2014, 9:28)

    Plagarus [utilizator]

    Sunt mai multe valori intr-un raport de evaluare bey nea Bogdane !
    Valoare de piatza / valoare de investitie / valoare justa / valoare speciala / valoarea sinergie....
    Valorezi atat cat te " apreciezi " (nv spaga !)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by