Judecatoarea Corina Jianu, care ar fi primit mita de la edilul din Navodari, suspendata din functie

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 2 decembrie 2014, 14:31 Dosare Anticoruptie


Magistratul Corina Jianu, de la Tribunalul Constanta, trimisa in judecata pentru ca ar fi primit mita un teren de 500 de metri patrati de la primarul din Navodari, Nicolae Matei, pentru a solutiona favorabil doua dosare, a fost suspendata din functie de Consiliul Superior al Magistraturii.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat suspendarea Corinei Jianu din functia de judecator si de presedinte al Sectiei a II-a civila a Tribunalului Constanta, ca urmare a trimiterii in judecata pentru luare de mita si doua fapte de abuz in serviciu, informeaza Mediafax.

Judecatorul Corina Jianu a fost trimisa in judecata in 28 noiembrie, in dosarul in care primarul suspendat din Navodari, Nicolae Matei, este acuzat de abuz in serviciu, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat. Primul termen in dosar va avea loc in 5 decembrie, la Curtea de Apel Constanta, care va decide si daca primarul Nicolae Matei va fi judecat in arest sau in libertate.

In acelasi dosar vor fi judecati, cumnatul lui Nicolae Matei, Isidor Gurgu, sub control judiciar pe cautiune, si firma acestuia, SC Dormarbib Group SRL, pentru spalare a banilor, complicitate la tentativa la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii i-au trimis in judecata si pe Vasile Alexandru Manu, membru in Adunarea Generala a Asociatiei Fotbal Club Sageata Navodari la data faptelor, pentru spalare a banilor, Victoria Capatana, pentru complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, si Constantin Florin Idvu, pentru spalare a banilor si constituire a unui grup infractional organizat.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Constanta arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca Nicolae Matei, cumnatul sau Isidor Gurgu si firma acestuia, SC Dormarbib Group SRL, au constituit un grup infractional organizat, prin care au urmarit dobandirea unor terenuri din Navodari, producand un prejudiciu Primariei de 104.988.896 de lei (aproximativ 25 milioane de euro).

Judecatoarea Corina Jianu este acuzata ca a dat decizii favorabile unor persoane, in doua dosare privind proprietatea unor terenuri, beneficiar real fiind insa Nicolae Matei si membrii grupului constituit de acesta.

In schimbul acestor decizii de la Judecatoria Constanta, in 19 octombrie 2010, Nicolae Matei i-ar fi dat judecatoarei Jianu, prin intermediul fiicei acesteia, un teren de 500 de metri patrati in Navodari.

Anchetatorii sustin ca, pentru a ascunde provenienta acestui teren, ar fi fost incheiat un contract de vanzare-cumparare intre SC Top Vision SRL, al carei asociat unic este Nicolae Matei, si fiica magistratului, prin care aceasta a dobandit terenul la pretul de 8.560 de lei, desi valoarea de circulatie a acestuia era de 139.550 de lei.

"Transferul acestei suprafetei de teren s-a realizat la scurt timp dupa ce inculpatul Matei Nicolae a beneficiat, prin intermediul unor persoane interpuse, de efectele hotararilor judecatoresti nelegale si netemeinice pronuntate cu rea-credinta de catre inculpata Jianu Corina Eugenia", au scris procurorii in rechizitoriu.

In cadrul grupului, Victoria Capatana l-ar fi ajutat pe primarul Nicolae Matei sa comita fapta de abuz in serviciu in legatura cu emiterea unui titlu de proprietate. Aceasta ar fi introdus mai multe actiuni identice la Judecatoria Constanta, apoi ar fi renuntat la toate dosarele, cu exceptia unuia repartizat judecatoarei Corina Jianu.

Procurororii arata, in documentul citat, ca perioada 2010-2011, primarul Nicolae Matei, care era presedintele Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, a luat decizii privind reconstituirea dreptului de proprietate in cazul mai multor terenuri din intravilanul localitatii Navodari, aflate pe malul Marii Negre.

Ulterior, in 23 iulie 2012, Nicolae Matei a luat masuri pentru vanzarea, la un pret derizoriu, a trei terenuri in suprafata de 20,6419 hectare, 15,9850 hectare si 25,090 hectare, apartinand domeniului privat al orasului Navodari, catre SC Dormarbib Group, reprezentata de Isidor Gurgu. Prin vanzarea celor trei terenuri s-a produs un prejudiciu de 1.853.970,4 lei, reprezentand diferenta dintre valoarea reala de circulatie a terenurilor, respectiv 2.129.480 de lei, si pretul platit de cumparator - 275.509,6 lei.

In 20 decembrie 2012, primarul Nicolae Matei a incheiat cu SC Dormarbib Group SRL un contract de schimb cu sulta (suma de compensare), autentificat la un biroul notarial. Primarul a dat patru terenuri in suprafata totala de 12.055 metri patrati si a achitat o sulta 2.592 de lei, iar in schimb a primit de la SC Dormarbib Group SRL un teren de 7.315 metru patrati situat in intravilanul orasului Navodari.

"Astfel, s-ar fi putut provoca o paguba de 4.919.932 lei in dauna Primariei Navodari, reprezentand diferenta dintre valoarea de circulatie a terenurilor schimbate si care urmau sa fie schimbate (5.846.780 lei) de catre orasul Navodari plus sulta de 2.592 lei si valoarea de circulatie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum si un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL", au precizat procurorii.

Primarul Nicolae Matei mai este acuzat ca, in perioada 1 septembrie 2010 - 21 mai 2014, a facut plati ilegale catre Asociatia Fotbal Club Sageata Navodari, in cuantum total de 12.653.000 de lei.

Din acesti bani, 2.269.510 de lei au fost transferati din conturile Asociatiei Fotbal Club Sageata Navodari, in perioada 22 mai 2012 - 3 iulie 2013, de catre Vasile Alexandru Manu, catre societati de tip fantoma, sub acoperirea unor operatiuni comerciale legale, in scopul ascunderii originii ilicite a sumelor respective.

Prejudiciul total produs Primariei Navodari a fost estimat la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro), la care se adauga un potential prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL. Primaria orasului Navodari nu a comunicat in cursul urmaririi penale daca se constituie parte civila in cauza, desi i s-a solicitat acest lucru, se mai arata in rechizitoriu.

Procurorii au instituit sechestru asigurator pe mai multor bunuri ale SC Dormarbib Group SRL, Matei Nicolae, Constantin Florin Idvu, Vasile Alexandru Manu si Victoria Capatana, pentru recuperarea prejudiciului.

Intr-un alt dosar, primarul Nicolae Matei a fost condamnat, in 8 aprilie, de Tribunalul Constanta, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru dare de mita. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Constanta, urmatorul termen fiind stabilit pentru 8 ianuarie 2015.

Procurorii DNA il acuza pe primarul orasului Navodari ca, in perioada iunie - octombrie 2012, i-ar fi solicitat unui ofiter de politie judiciara cu functie de conducere, denuntator in cauza, sa-i ofere protectie in anchetele penale care-l vizau si sa intervina in aceste anchete, pe care Nicolae Matei le considera abuzive, nejustificate si motivate politic. In schimbul acestor interventii, in 25 octombrie 2012, edilul i-ar fi dat ofiterului de politie doua loturi de teren situate in Navodari, cu o valoare de piata de 46.160 de euro. Cele doua terenuri ar fi fost date prin intermediari, cu simularea unor vanzari consemnate in doua contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi platit 59.000 de lei, insa in realitate nu s-a achitat niciun ban. Unul dintre intermediari, Nicolae Valcu, este judecat pentru marturie mincinoasa si fals in declaratii, fiind acuzat ca a dat in fata notarului o declaratie in care a aratat ca a primit cei 59.000 de lei.

Nicolae Matei, in varsta de 47 de ani, este primar al orasului Navodari din anul 2008. In septembrie, Nicolae Matei a fost suspendat din functie, ca urmare a arestarii sale preventive in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu, dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat privind vanzarea ilegala a unor terenuri.

Nicolae Matei este membru PSD din anul 2000, din 2005 detinea functia de presedinte al PSD Navodari, iar din 2010 era vicepresedinte al organizatiei judetene.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1234 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by