Primarul Sighisoarei, Ioan Dorin Danesan (PSD) a ramas fara mandat dupa ce a fost condamnat pentru abuz in serviciu

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:17 Dosare Anticoruptie


Prefectul judetului Mures, Vasile Liviu Oprea, a emis un ordin prin care se constata incetarea de drept, inainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al municipiului Sighisoara, Ioan Dorin Danesan (PSD), care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, anunta Agerpres.

Curtea de Apel Targu Mures l-a condamnat, in data de 7 martie 2013, Ioan Dorin Danesan la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Seful Cancelariei Prefectului de Mures, Dragos Bardosi, a confirmat ca acest ordin constata incetarea de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului de primar al municipiului Sighisoara, incepand cu data comunicarii.

"Atributiile primarului vor fi exercitate, de drept, pana la alegerea noului primar, de catre viceprimarul desemnat de catre Consiliul Local, in conditiile legii. Primarul poate contesta in contencios ordinul", a precizat Dragos Bardosi.

Acesta a aratat ca din cauza existentei unei practici neunitare in privinta constatarii incetarii mandatului primarului in cazul condamnarilor la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, de la instalarea in functie, la inceputul lunii august, prefectul de Mures a facut o serie de demersuri la Ministerul Afacerilor Interne si la Curtea Constitutionala a Romaniei.

"Prefectul a transmis o adresa la MAI, prin care cerea o pozitie vizavi de e interpretarea si aplicarea legii. La inceputul lunii octombrie la Instituia Prefectului Judetul Mures a fost prezent Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne pe aceasta tema. De asemenea, Institutia Prefectului a trimis catre Ministerul Justitiei si Curtea Constitutionala a Romaniei o solicitare privind un punct de vedere vizavi de aplicarea acestor prevederi legale, in conditiile condamnarii unui primar cu suspendarea executarii pedepsei. In urma acestor demersuri s-a luat decizia emiterii Ordinului nr. 311 din 24.11.2014", a precizat Dragos Bardosi.

De asemenea, Institutia Prefectului Judetul Mures a facut o plangere penala impotriva secretarului Primariei Bahnea, judetul Mures, care a refuzat, in repetate randuri, sa transmita Prefecturii referatul privind situatia juridica a primarului Ioan Jors (ales PDL in 2012), care a fost condamnat de Curtea de Apel Targu Mures la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru conflict de interese, iar referatul secretarului Primariei Bahnea era necesar pentru initierea demersurilor de emitere a ordinului de constatare a incetarii mandatului primarului inainte de termen.

Prin sentinta Curtii de Apel Targu Mures, primarului Ioan Jors i s-a interzis timp de 10 ani dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

De asemenea, Institutia Prefectului Judetul Mures verifica si temeiul legal cu privire la situatia ivita in cazul primarului comunei Raciu, Vasu Ioan (PDL), pe numele caruia exista o sentinta definitiva privind calitatea lui de colaborator al Securitatii inainte de 1990.

Institutia Prefectului urmeaza sa intreprinda demersurile legale pentru constatarea incetarii mandatului si in cazul primarului din comuna Raciu, Ioan Vasu (PDL), dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca acesta a avut calitatea de colaborator al Securitatii, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul primarului impotriva hotararii respective.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8239 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    N-a rămas fără mandat (Marţi, 25 noiembrie 2014, 18:42)

    CititorulComentator [utilizator]

    S-a făcut doar o înlocuire a mandatului de primar cu cel de arestare :)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by