Fostul procuror Mihai Betelie, condamnat la patru ani inchisoare cu executare

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 20 noiembrie 2014, 18:15 Dosare Anticoruptie


Fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti Mihai Betelie a fost condamnat joi de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare, pentru savarsirea mai multor infractiuni, anunta Agerpres.

Astfel, el a primit trei ani si sase luni de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, doi ani inchisoare pentru fals intelectual, sase pedepse de cate 10 luni de inchisoare pentru sase infractiuni de fals in declaratii.

Judecatorii au decis ca el sa execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani si sase luni de inchisoare, la care au adaugat un spor de sase luni.

Din cei patru ani se va scadea perioada retinerii din data de 19 ianuarie 2012 si cea a arestarii preventive, 26 ianuarie - 15 mai 2012.

In acelasi dosar, Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta.

De asemenea, Gheorghe Marin Dobre, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, a primit sase luni de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit DNA, in perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, procurorul Mihai Betelie si Bogdan Grigorescu au efectuat prin persoane interpuse activitati de comert si au participat la administrarea SC Enviroservice SRL in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite.

'Atributiile de administrare a acestei societati comerciale, ai carei reprezentanti legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpati, au fost impartite intre cei doi inculpati care si-au incalcat interdictiile privitoare la incompatibilitati prevazute in statutul judecatorilor si procurorilor si, respectiv, in Legea administratiei publice locale. In acest scop, cei doi inculpati s-au ocupat in fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achizitionarea deseurilor colectate selectiv in vederea reciclarii), implicandu-se in mod direct in tot ceea ce insemna functionarea acesteia: relatiile cu partenerii de afaceri, selectia de personal si plata salariilor, achizitii de utilaje si plata acestora, relatiile cu unitatile bancare, distributia marfurilor, plata chiriei etc', sustin procurorii.

De asemenea, in perioada septembrie - noiembrie 2011, Betelie i-a solicitat lui Hubert-Petru-Stefan Thuma, vicepresedinte al Partidului National Liberal - Filiala Ilfov, sa il sprijine in demararea si dezvoltarea activitatii firmei, apeland la prerogativele functiei sale de conducere a unei filiale locale a partidului politic respectiv.

Astfel, Thuma a intermediat legaturile dintre Betelie si primarii unor comune si orase din judetul Ilfov, membri PNL si i-a determinat pe acestia sa faca demersuri pentru bunul mers al afacerii procurorului.

DNA precizeaza ca, in perioada noiembrie - decembrie 2011, in conditiile in care o societate comerciala aflata in relatii contractuale cu firma acestora a incetat derularea unui contract din cauza existentei unor nereguli, Betelie si Grigorescu, profitand de functiile publice detinute, au exercitat presiuni asupra reprezentantilor societatii pentru ca acestia sa incheie un act aditional prin care firma sa continue livrarea de deseuri reciclabile catre SC Enviroservice, desi nu indeplinea toate conditiile legale in vederea achizitionarii unor astfel de deseuri.

De asemenea, Betelie si Dobre au determinat un notar public sa autentifice, in 12 iunie 2008, un contract de vanzare-cumparare de bunuri viitoare, atestand fapte nereale, in conditiile in care notarul nu cunostea acest aspect.

In plus, Mihai Betelie a mai incheiat si un contract fictiv de imprumut, pe care l-a mentionat in cuprinsul declaratiilor de avere depuse in calitate de magistrat in cursul anilor 2008 - 2010.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2337 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Poate cineva sa-mi spuna.... (Joi, 20 noiembrie 2014, 18:24)

    gica43 [utilizator]

    ...cat va primi un alt fost procuror,fost "catindat" si anume "excelenta sa" Puie Monta ???


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by