E deja fenomen: tot mai multi politicieni isi trag dupa ei familia in dosare penale
Retinerea pentru 24 de ore a lui Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, de catre procurorii anticoruptie a tinut primele titluri ale acestei dimineti. Hrebenciuc Jr. este anchetat in dosarul retrocedarilor ilegale, unde DNA a dezvaluit o adevarata retea infractionala care porneste de la deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. Procurorii au anuntat inca de acum o saptamana ca vor sa-i aresteze preventiv pe Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam si le-au cerut parlamentarilor sa le ridice imunitatea.
Viorel Hrebenciuc a anuntat marti ca demisioneaza din Parlament, insa Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a spus ca va citi demisia in plen abia saptamana viitoare; ceea ce inseamna ca demisia va deveni efectiva saptamana viitoare, cand Viorel Hrebenciuc va ramane fara imunitate si risca arestul preventiv, la fel ca fiul sau, daca judecatorii vor fi de acord cu cererea DNA. Detalii aici
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sustin ca Andrei Hrebenciuc este implicat in afacerea retrocedarilor ilegale printr-o firma off-shore din Cipru, cu care l-a ajutat pe tatal sau, Viorel Hrebenciuc, "sa comita infractiunea de trafic de influenta".
Deputatul demisionar social-democrat Viorel Hrebenciuc si fiul sau completeaza o lista lunga de politicieni si oameni de afaceri care isi angreneaza familia in anchete penale:
UPDATE 30 ianuarie 2015 - Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos, a fost retinut de procurorii DNA
Alin Cocos, fiul omului de afaceri Dorin Cocos, a fost retinut in noaptea de 30 ianuarie 2015 de procurorii anticoruptie, intr-un dosar al Alinei Bica disjuns din cel privind despagubirea pentru un teren supraevaluat, potrivit Mediafax. In acest dosar, procurorii i-au mai retinut, cu cateva ore inainte, pe Adriean Videanu si pe un fost consilier al Alinei Bica, Florentin Mihailescu. Potrivit unui comunicat al DNA, Alin Cocos este cercetat pentru dare de mita si trafic de influenta.
Potrivit anchetatorilor, Bica este acuzata ca ar fi primit o cota-parte dintr-un teren in Snagov, apartinand primei sotii a lui Dorin Cocos, Olguta Chiriac, iar omul de afaceri, fiul sau Alin Cocos si Elena Udrea ar fi primit bani, in urma implicarii in despagubirea lui Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat. Detalii aici
UPDATE 7 noiembrie 2014 - Tudor Pendiuc si fiica sa, Emma Pendiuc, retinuti de procurorii DNA
Pe 6 noiembrie 2014, procurorii DNA i-au retinut pe primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, si pe fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc. Procurorii il acuza pe primar de luare de mita si abuz in serviciu, iar pe fiica sa de complicitate la luare de mita si spalare de bani. Potrivit DNA, firma care asigura transportul public din Pitesti, Publitrans, s-a asociat cu doua societati private pentru a cumpara 80 de autobuze noi. Firmele private au luat in leasing aceste autobuze, pe care le-au achitat din subventia incasata de la Primarie, ramanand ulterior in proprietatea acestora.
"In exercitarea atributiilor de serviciu (de indeplinire / neindeplinire / urgentarea indeplinirii unui act, respectiv indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri), primarul Pendiuc Tudor a primit, la data de 18.02.2008, pentru fiica sa, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena, de la inculpatul Visoiu Valentin, un apartament in municipiul Bucuresti - Ansamblul Rezidential Quadra Place, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei), in schimbul favorizarii asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. GIREXIM UNIVERSAL S.A. in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia", informeaza DNA.
1. Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia Voiculescu - Dosarul "Santaj la Antene"
Una dintre cele mai cunoscute anchete "de familie" este Dosarul "Santaj la Antene", in care sunt implicati Sorin Alexandrescu, Dan si Camelia Voiculescu. Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, este acuzat de procurorii anticoruptie ca l-ar fi santajat si constrans pe administratorul RCS-RDS sa semneze reintroducerea in grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenintarea ca altfel va publica o serie de anchete compromitatoare despre relatia RCS-RDS si Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal.
In acest dosar au fost trimisi in judecata si Dan Voiculescu [astazi aflat in inchisoare unde ispaseste o pedeapsa de 10 ani, in dosarul ICA] si fiica sa Camelia, in cazul carora procurorii au sustinut ca erau la curent cu "stadiul actiunilor infractionale". Procurorii au anexat in referat o serie de interceptari ale convorbirilor dintre Dan si Camelia Voiculescu, pe de o parte, si Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu, pe de alta parte.
Camelia Voiculescu este acuzata de complicitate la santaj; procurorii sustin ca fiica lui Dan Voiculescu a "desfasurat actiuni de incurajare a inculpatului ALEXANDRESCU SORIN in vederea savarsirii faptei, l-a sustinut si s-au consultat permanent cu privire la evolutia si reactiile numitului Bendei Ioan, pe parcursul actiunilor de amenintare si intimidare, necesare mentinerii presiunii psihice, in scopul de a-l determina sa incheie contractul".
Citeste aici stenogramele discutiilor intre Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu
2. Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase - Dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)"
4 ani de inchisoare cu executare a primit fostul premier Adrian Nastase in dosarul "Bunuri din China (Zambaccian I)", in care procurorii au adus dovezi ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu. In acelasi dosar, sotia sa, Dana Nastase, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mita.
Nastase a executat efectiv in acest dosar 228 de zile din pedeapsa primita.
La acestea s-au mai adaugat 272 de zile de inchisoare din condamnarea dispusa in "Trofeul calitatii". In acest din urma dosar, amintim ca au mai fost condamnati la inchisoare sotii Popovici - Marina Popovici a fost condamnata la 5 ani de inchisoare cu executare, iar Bogdan Popovici la 6 ani inchisoare cu executare, pentru spalare de bani si fals in inscrisuri. Detalii aici
3. Relu Fenechiu si fratele acestuia, Lucian Fenechiu - cate 5 ani cu executare in Dosarul "Transformatorul"
Un alt politician judecat alaturi de un membru al familiei este fostul ministru liberal al Transporturilor Relu Fenechiu, de altfel si primul ministru roman din istorie care a fost condamnat in timp ce era in functie. Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la 5 ani de inchisoare cu executare, iar fratele sau, Lucian Fenechiu, a primit tot 5 ani de inchisoare cu executare, in acelasi dosar: "Transformatorul".
Procurorii au aratat ca Relu Fenechiu a cumparat in perioada 2002 - 2005 transformatoare vechi din anii '70, pe care le-a vandut apoi ca noi catre Electrica Moldova (SISSE), unde au ramas fara sa fie folosite. Judecatorii au decis in acest caz ca prejudiciul pe care fratii Fenechiu si ceilalti inculpati trebuie sa-l plateasca in solidar este de 5,7 milioane de lei.
Atat Relu Fenechiu, cat si fratele sau Lucian Fenechiu au fost trimisi judecati in acest dosar pentru complicitate la abuz in serviciu si la abuz in serviciu contra intereselor publice, ambii avand la data comiterii faptelor calitatea de actionar si/sau administrator la firmele SC FENE Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iasi. Detalii aici
4. Sorin Apostu si sotia, Monica Apostu - in dosarul "Mita de la Cluj"
Si in dosarul "Mita de la Cluj", judecatorii au decis condamnarea unui politician si a sotiei acestuia. Este vorba despre fostul primar al muncipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu si sotia sa, Monica Apostu.
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Sorin Apostu in timp ce acesta era primar al municipiului Cluj-Napoca. Anchetatorii l-au acuzat ca a primit mita in valoare de 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, sumele de bani fiind incasate prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.
Procurorii au aratat ca "pentru a se disimula provenienta si scopul banilor obtinuti din actele de coruptie, intre firmele care au primit contractele de la primarie si cabinetul de avocatura al sotiei primarului au fost incheiate contracte de consultanta juridica fictive, astfel incat sumele de bani au fost incasate prin cabinetul de avocatura al lui Monica Undina Apostu, invinuita in acelasi dosar".
Sorin Apostu a respins in fata judecatorilor toate acuzatiile si a declarat ca nu a favorizat pe nimeni in castigarea de contracte publice: "Am aflat de aceste contracte in timpul urmarii penale. Nu cunosteam ce contracte a incheiat sotia mea. Eu si sotia mea avem o intelegere sa nu discutam problemele profesionale acasa. Timpul este si asa prea scurt si am decis sa il dedicam familiei. Ulterior am aflat de contractul cu Aspazia Droniuc si celelalte contracte".
In iulie 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat definitiv pe Sorin Apostu la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, iar pe sotia sa, Monica Apostu, la 3 ani de inchisoare cu suspendare.
5. Ioan Niculae, fosta sotie si fiica lor - urmariti penal pentru spalare de bani
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au inceput pe 23 iunie 2014 urmarirea penala impotriva magnatului Ioan Niculae, a fostei sale sotii Domnita Niculae si a fetei lor, Adina Elena Niculae. Procurorii sustin ca "Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, angrenand in aceasta activitate infractionala atat membri ai familiei sale ori persoane cu care se afla in relatii de prietenie, cat si functionari din cadrul Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI)". Detalii aici
In dosarul cunoscut sub denumirea "Gaze ieftine pentru Niculae", Adriean Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de ministri Economiei, sunt acuzati de procurorii DIICOT pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici. Niculae a fost pus sub urmarire penala inca din ianuarie 2012 pentru complot si subminare a economiei nationale, infractiuni a caror incadrare juridica a fost schimbata in februarie 2014, dupa intrarea in vigoare a noului cod penal, in "constituire a unui grup infractional organizat" si "abuz in serviciu". In acest dosar, Adriean Videanu este acuzat de abuz in serviciu (Detalii).
DIICOT sustine ca familia Niculae a vandut mai multe bunuri pe care procurorii instituisera sechestru asigurator, printre care: un imobil din Bucuresti ar fi fost vandut de sotii Ioan si Domnita Niculae fiicei lor Niculae Adina Elena, iar partile sociale detinute de Ioan Niculae la Interagro le-a vandut tot fiicei sale, Adina Elena Niculae.
Ioan Niculae este acuzat de sustragere de sub sechestru, instigare la abuz in serviciu si spalare a banilor, fosta sa sotie Niculae Domnita este acuzata de sustragere de sub sechestru si spalarea banilor, iar fata lor, Niculae Adina Elena, pentru savarsirea infractiunilor de sustragere de sub sechestru si spalare a banilor.
6. Mircea Cosma si fiul sau, deputatul Vlad Cosma
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti i-au trimis in aprilie 2014 in judecata pe presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si pe fiul sau, deputatul Vlad Cosma, sub acuzatia de fapte de coruptie. Mircea Cosma este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Vlad Cosma, de trafic de influenta.
Potrivit DNA, in perioada 2010 - 2013 presedintele CJ Prahova a prejudiciat bugetul public al judetului, actionand in favoarea unor interese private si antrenand intr-un circuit ilicit, sustinut si de reprezentantii societatilor comerciale favorizate - denuntatori in cauza, mai multe persoane printre care si pe fiul sau, Vlad Cosma (Sursa).
"In concret, contra unor sume de bani, reprezentand initial pretul unor contracte de vanzare cumparare terenuri supraevaluate si ulterior un procent din castigul asigurat celor trei societati comerciale, inculpatul Cosma - uzand de prerogativele conferite de functia detinuta la nivelul autoritatii publice judetene si beneficiind de concursul cointeresat al inculpatului Alixandrescu - functionar public avand calitatea de director al unor departamente 'cheie' in CJ Prahova, a facilitat castigarea de catre cele trei societati a procedurilor de achizitie publica organizate de consiliul judetean ca entitate achizitoare de lucrari si servicii, dar si decontarea cu prioritate a altor lucrari deja efectuate", se arata intr-un comunicat al DNA.
Interventia reprezentantilor societatilor la seful CJ s-a realizat fie direct (prin reprezentantul de atunci al uneia dintre cele trei firme, in prezent decedat), fie prin intermediul lui Vlad Cosma si Razvan Alexe (apropiat al familiei Cosma), care si-au traficat influenta avuta asupra lui Mircea Cosma, contra unui 'comision' impartit intre ei, potrivit sursei citate.
Vezi toate detaliile din Dosarul Cosma - 10% din lictatiile publice pentru partid
Citeste si STENOGRAME in dosarul Cosma - Alexe. DNA sustine ca banii din licitatiile trucate se imparteau intre familia Cosma si PSD Prahova. Razvan Alexe a colaborat cu procurorii, in discutii e invocat si un anume Ghita
7. Radu Mazare si fratele sau, Alexandru Mazare - anchetati in acelasi dosar
Senatorul PSD Alexandru Mazare este anchetat in acelasi dosar in care fratele sau, Radu Mazare, primarul PSD al Constantei, este acuzat de luare de mita. Procurorii DNA au inceput in aprilie 2014 urmarirea penala fata de Alexandru Mazare, pentru complicitate la luare de mita si fals in declaratii; anchetatorii sustin ca fratele primarului din Constanta nu a declarat un cont deschis in Israel, in care o societate comerciala a virat 80.000 de euro (Detalii).
Alexandru Mazare este anchetat in dosarul fratelui sau, Radu Mazare - acuzat de luare de mita. Concret, DNA sustine ca in acest cont la o banca din Israel pe care Alexandru Mazare nu l-a mentionat in declaratia sa de avere, o firma a virat in 2011 suma de 80.000 euro - ce ar reprezenta "o parte din banii primiti, cu titlu de mita, de catre fratele sau, inculpatul Mazare Radu Stefan, in schimbul efectuarii de catre acesta, de demersuri atat in cadrul atributiilor de serviciu, cat si in afara lor, in vederea castigarii licitatiei organizate de RAEDPP Constanta, pentru construirea de locuinte modulare in cadrul Campusului social Henri Coanda".
Radu Mazare este acuzat de procurorii anticoruptie ca a luat mita 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinte sociale "Henri Coanda" -, pentru a o ajuta pe aceasta sa castige licitatia si pentru a mari, ulterior, valoarea contractului.
Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
Proiect finantat de Uniunea Europeana | |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 16 ani 4 luni
- 16 ani
- 15 ani 7 luni
- 11 ani 11 luni
- 11 ani 9 luni
- 4542 zile
- 4345 zile
- 4011 zile
- 3925 zile
- 3925 zile
- 7863 zile
- 4536 zile
- 6102 zile
- 6677 zile
- 4089 zile
- 3941 zile
- 6528 zile
- 5881 zile
- 6486 zile
- 3983 zile
- 4548 zile
- 6221 zile
- 7055 zile
- 5625 zile
- 5552 zile
- 6607 zile
- 6580 zile
- 3637 zile
- 4788 zile
- 6581 zile
- 4040 zile
- 3856 zile
- 4850 zile
- 5654 zile
- 5668 zile
- 6488 zile
- 5649 zile
- 3933 zile
- 3900 zile
- 4773 zile
- 6291 zile
- 4813 zile
- 6074 zile
- 4366 zile
- 6420 zile
- 4927 zile
- 3863 zile
- 4086 zile
- 5198 zile
- 3876 zile
- 4122 zile
- 6938 zile
- 5846 zile
- 5135 zile
post decembriste protejate de Iliescu si sleahta de tradatori . Gasti,clanuri,puse pe jaf s-au inregistrat ca asa zise partide de stiga de dreapta de sus de jos ,verzi,rosii,portocalii tot o apa si-un pamint fara doctrine ,fara idei,cumetri,fini,socri ,cumnati ,tati,fii,neveste,amante dea valma dindu-si coate sa prinda care mai de care mai mult.
Structurile statului trecute pe post de argati de curte au prins curaj si au pus mina de la mina sa fure impreuna cu cei ce-i calareau ca pe propiile slugi.
Generatia decembrista obosita de atita jaf si-a scos catelandri in fata,noii manglitori vor sa-si depaseasca dicipolii prin manevre in ideea de preluare a frielor puterii din postura de indivizi onorabili,curati,manierati,stilati !!!.
Hotia tot hotie ramane iar curuptia se pare ca-i din aceeasi tulpina cu cancerul societatii.