Dosarul licentelor Microsoft: Dorin Cocos ar fi primit 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan, 3 milioane euro
Declaratiile martorilor sunt prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru inceperea urmarii penale a noua fosti ministri, in acest dosar.
Sumele ce ar fi ajuns la Dorin Cocos si Gheorghe Stefan sunt mentionate in declaratia unui martor, redata de procurori in documentele mentionate. In declaratie se arata:
"In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza.
Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii. Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe Stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.
Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu. Stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact.
Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului.
Pinalti si Cocos ar fi facut lobby intens la Boc, Funeriu si Vreme
Un martor din dosarul licentelor Microsoft sustine ca fostul sef al Fujistsu Romania ar fi demarat un lobby intens la fosti demnitari, pentru ca firma controlata de el sa castige noile contracte, lobby-ul fiind facut de Dorin Cocos si Gheorghe Stefan la Emil Boc, Daniel Funeriu si Valerian Vreme.
Declaratia respectivului martor este prezentata in documente ale procurorilor anticoruptie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru inceperea urmarii penale a noua fosti ministri, in acest dosar.
Potrivit martorului, la cererea fostului sef al Fujistsu Romania, Claudiu Florica, omul de afaceri Dorin Cocos si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au facut lobby la Emil Boc si la membri ai cabinetului condus atunci de acesta. In declaratia data la DNA, martorul arata:
"In anul 2008, Calin Tatomir a fost numit director general la Microsoft. El a declarat in piata ca a acceptat aceasta functie doar pentru a se ocupa impreuna cu Claudiu Florica de reinnoirea contractului de licentiere cu Guvernul Romaniei.
De altfel, Calin Tatomir a parasit Microsoft in 2010, dupa semnarea acestui contract.
Calin Tatomir se cunostea foarte bine cu Claudiu Florica, ambii lucrand impreuna la Compaq si apoi lucrand in diverse proiecte. Claudiu Florica nu a mai dorit sa foloseasca FSC, preferand sa aiba direct control asupra firmei care va castiga noul contract.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Nu au o dovada ca firma x a transferat in contul lui y banii,sunt doar speculatii pe baza informatiilor obtinute din inregistrari.
Va fi un mare fass.
va dati seama de fericirea turcestilor infiltrati pe la companiile mentionate cand in sfarsit poti sa scoti de la pastrare probele si sa incepi vanatoarea!
cinste lor, cinste lor, cinste procurorilor :)
Ar mai fi un amanunt, toata ancheta a pornit din US, apoi a urmat firul in UE si apoi a ajuns la noi. Deci DNA-ul a cam primit pe tava toata tarasenia.
Si cred ca au dovezi cu lopata, roaba, basculanta.
Problema procurorilor, dupa parerea mea, nu e gasitul banilor, sau a documentelor doveditoare ca platile s-au facut, ci gasirea, in mod specific si precis, a acelor pasaje din lege care incrimineaza faptele.
Spre exemplu, daca nu exista nici un articol de lege care sa spuna in mod clar ca incasarea de comisioane/onorarii de consultanta din partea furnizorului, atunci cand tu esti angajat intr-o institutie a statului care cumpara ceva de la respectivul furnizor, e fapta penala, sansele astora de-au luat comisioane sa scape de tot, sau sa scape doar cu o amenda, mult mai mica decat sumele incasate, sunt mari.
Aici cred ca vor avea dificultati procurorii. PSD, prin controlul parlamentului, pe care l-a exercitat aproape fara intrerupere din 1990 incoace, a facut legi vagi, care lasa o gramada de portite - pe care coruptii bineinteles ca le cunosc si le exploateaza.
Speranta mea insa, dupa avalansa de decizii in favoarea coruptilor din trecut, pe baza unor vicii de procedura, este ca procurorii si-au invatat lectia, si nu se mai duc in instanta fara sa aibe un dosar solid. Presupun ca si de-aia mai nou moda nu e cu viciul de procedura, ci cu invocarea exceptiei de neconstitutionalitate si cu tergiversarea pana la prescriere, ca procurorii s-au facut suficient de destepti incat viciile de procedura sa nu mai fie sustenabile.
In practica se dovedeste ca avem doar oameni de afaceri, care se imprumuta la mafoiti, banci etc ca sa ajunga in Parlamentul tarii si sa ca sa ramana in politica (indiferent de orientare politica).
ganditi-va la biata d-na Udrea de exemplu, cum o fi aparat ea saraca statul de drept de hienele corupte care il atacau din toate partile: sotul Cocos 8 mil. spaga, seful de campanie Pinalti 3 mil. spaga - si asta dintr-un foc, la un singur contract;
acum nu stiu cum il incadrati pe Pinalti, cel care a bagat-o pe Elena Udrea in parlament: om de afaceri sau politician?
de Cocos nici nu va-ntreb, ar fi absurd sa ne imaginam ca sotul unui ministru in functie se prezinta seara acasa cu 8 milioane de euro intr-o sacosica si sotia ar putea banui ceva dubios.
Adica afaceristul care da mita e curat??
Și există o simbioză între acesti afaceriști și politicienii pe care noi i-am ales. Scopul lor comun?
Jaful.
D-asta sunt ei importanți in discutie.
Cum să spun, Ponta sau Udrea fără Cocoș sunt nimeni în drum. Ponta sau Udrea cu Cocoș sunt catindați la președinție.
ws