Dosarul licentelor Microsoft: Dorin Cocos ar fi primit 8-9 milioane euro, iar Gheorghe Stefan, 3 milioane euro

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 30 septembrie 2014, 19:54 Dosare Anticoruptie


Un martor audiat de DNA in dosarul licentelor Microsoft le-a declarat anchetatorilor ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", pe durata derularii contractelor, relateaza Mediafax.

Declaratiile martorilor sunt prezentate in documente ale procurorilor anticoruptie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru inceperea urmarii penale a noua fosti ministri, in acest dosar.

Sumele ce ar fi ajuns la Dorin Cocos si Gheorghe Stefan sunt mentionate in declaratia unui martor, redata de procurori in documentele mentionate. In declaratie se arata:

"In cursul anului 2008 sau 2009, in contextul finalizarii contractului dintre Guvernul Romaniei si Microsoft, Florica Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut ca avea o relatie buna cu Dorin Cocos pentru a-l sustine in cadrul licitatiei ce urma a se realiza.

Stiu ca Pescariu Dinu a intermediat legatura dintre Florica Claudiu si Dorin Cocos. In perioada respectiva au fost organizate diverse intalniri intre Florica Claudiu si Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicatiilor, fie in alte locatii. Aceste intalniri au fost intermediate de Dorin Cocos. La unele dintre intalniri a participat si Gheorghe Stefan, despre care se discuta ca avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu.

Ulterior adjudecarii licitatiei de catre firma D.Con.Net., Dorin Cocos a stabilit modul in care trebuie distribuite sumele transferate de la D.Con.Net catre Barringwood Investment Ltd. Cred ca aceasta societate era controlata de Dinu Pescariu. Stiu ca printre beneficiarii acestor sume se regaseau Gabriel Sandu, Gheorghe Stefan, Dorin Cocos, Pescariu Dinu, Nicolae Dumitru. Firmele in care urma sa se faca plata i-au fost indicate lui Florica Claudiu de fiecare dintre persoanele mai sus mentionate, la fel si persoanele de contact.

Din discutiile purtate am inteles ca plata efectuata catre Nicolae Dumitru (sau firma acestuia) a fost facuta in considerarea faptului ca dansul a emis o scrisoare de garantie absolut necesara contractului.

Pinalti si Cocos ar fi facut lobby intens la Boc, Funeriu si Vreme

Un martor din dosarul licentelor Microsoft sustine ca fostul sef al Fujistsu Romania ar fi demarat un lobby intens la fosti demnitari, pentru ca firma controlata de el sa castige noile contracte, lobby-ul fiind facut de Dorin Cocos si Gheorghe Stefan la Emil Boc, Daniel Funeriu si Valerian Vreme.

Declaratia respectivului martor este prezentata in documente ale procurorilor anticoruptie, aflate printre cele prin care se cere aviz pentru inceperea urmarii penale a noua fosti ministri, in acest dosar.

Potrivit martorului, la cererea fostului sef al Fujistsu Romania, Claudiu Florica, omul de afaceri Dorin Cocos si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au facut lobby la Emil Boc si la membri ai cabinetului condus atunci de acesta. In declaratia data la DNA, martorul arata:

"In anul 2008, Calin Tatomir a fost numit director general la Microsoft. El a declarat in piata ca a acceptat aceasta functie doar pentru a se ocupa impreuna cu Claudiu Florica de reinnoirea contractului de licentiere cu Guvernul Romaniei.

De altfel, Calin Tatomir a parasit Microsoft in 2010, dupa semnarea acestui contract.

Calin Tatomir se cunostea foarte bine cu Claudiu Florica, ambii lucrand impreuna la Compaq si apoi lucrand in diverse proiecte. Claudiu Florica nu a mai dorit sa foloseasca FSC, preferand sa aiba direct control asupra firmei care va castiga noul contract.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11287 vizualizari

  • -11 (15 voturi)    
    credeam ca e o bomba ,dar... (Marţi, 30 septembrie 2014, 20:33)

    xanti [utilizator]

    Ok au inregistrari dar nu au dovada ,banii.
    Nu au o dovada ca firma x a transferat in contul lui y banii,sunt doar speculatii pe baza informatiilor obtinute din inregistrari.
    Va fi un mare fass.
    • +3 (3 voturi)    
      efectul alegerilor prezidentiale (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:10)

      MihaiRadu1 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      @pontiac putina speranta nu strica, se vor gasi si banii ca au ascultat destul.

      va dati seama de fericirea turcestilor infiltrati pe la companiile mentionate cand in sfarsit poti sa scoti de la pastrare probele si sa incepi vanatoarea!

      cinste lor, cinste lor, cinste procurorilor :)
    • +3 (3 voturi)    
      Doar traim in Romania, nu?! (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:27)

      Clop [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Dar cum va imaginati ca Pinalti a devenit Pinalti, Udrea a devenit Udrea, Cocos este Cocos si altii sunt la fel de unii cu altii impreuna?!
    • +5 (5 voturi)    
      esti asa sigur ca nu au deja traseul banilor (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:54)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      eu ma indoiesc ca baietii aia discutau la telefon in ce banca trebuie transferati banii.
      Ar mai fi un amanunt, toata ancheta a pornit din US, apoi a urmat firul in UE si apoi a ajuns la noi. Deci DNA-ul a cam primit pe tava toata tarasenia.
      Si cred ca au dovezi cu lopata, roaba, basculanta.
    • +4 (4 voturi)    
      .... rabdare .... (Marţi, 30 septembrie 2014, 22:11)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Exista deja Comisii rogatorii in cateva state, deja au aparut informatii privind transferuri de fonduri in firme "off-shore", trebuie sa intelegem ca descalcirea legaturilor va lua ceva timp. Dar MERITA !
    • +4 (4 voturi)    
      Ba tocmai ca au.. (Marţi, 30 septembrie 2014, 22:31)

      Andrei966 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      ai auzit de comisii rogatorii? ai auzit de FBI care au inceput investigatia? ca si ai nostri stiau dar dosarele statea la sertar, din ordinul 2 si un sfert...pt. santaj; si uncle sam a cerut fapte.. iata-le... in toata splendoarea lor. Termina-li-s-ar neamul la toti hotii !!!
    • -1 (5 voturi)    
      Da,aici ai dreptate (Miercuri, 1 octombrie 2014, 7:05)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      cand e vorba de basisti sunt speculatii,cica unde sunt banii,cand e vorba de pontisti sigur au luat mita!!!
    • -1 (1 vot)    
      Nu banii-s dovada in cazuri din astea, ... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 14:19)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      ... ci hartii oficiale, cu semnatura si parafa, extrase de cont, ordine de plata etc. Ori alea nu dispar - daca banii au trecut printr-o banca, documentele se gasesc.

      Problema procurorilor, dupa parerea mea, nu e gasitul banilor, sau a documentelor doveditoare ca platile s-au facut, ci gasirea, in mod specific si precis, a acelor pasaje din lege care incrimineaza faptele.

      Spre exemplu, daca nu exista nici un articol de lege care sa spuna in mod clar ca incasarea de comisioane/onorarii de consultanta din partea furnizorului, atunci cand tu esti angajat intr-o institutie a statului care cumpara ceva de la respectivul furnizor, e fapta penala, sansele astora de-au luat comisioane sa scape de tot, sau sa scape doar cu o amenda, mult mai mica decat sumele incasate, sunt mari.

      Aici cred ca vor avea dificultati procurorii. PSD, prin controlul parlamentului, pe care l-a exercitat aproape fara intrerupere din 1990 incoace, a facut legi vagi, care lasa o gramada de portite - pe care coruptii bineinteles ca le cunosc si le exploateaza.

      Speranta mea insa, dupa avalansa de decizii in favoarea coruptilor din trecut, pe baza unor vicii de procedura, este ca procurorii si-au invatat lectia, si nu se mai duc in instanta fara sa aibe un dosar solid. Presupun ca si de-aia mai nou moda nu e cu viciul de procedura, ci cu invocarea exceptiei de neconstitutionalitate si cu tergiversarea pana la prescriere, ca procurorii s-au facut suficient de destepti incat viciile de procedura sa nu mai fie sustenabile.
  • +10 (14 voturi)    
    hopaaaa...cocosel (Marţi, 30 septembrie 2014, 20:36)

    Nevermind [utilizator]

    O confiscare extinsa nu servim si noi? Ca am auzit ca a cotizat la partaj cat sa ajunga cistita udrea bogata. Sa tot fii politician "curat" si casatorita cu unul care produce bani in orice mod si ti-i da la partaj pentru serviciile prestate. La sumele si bunurile vehiculate, a prestat ceva...
    • +3 (3 voturi)    
      Si-n plus l-a avut avocat pe Ponta (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:13)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      cu care are relatii dintotdeauna, amicale cel putin.
    • +2 (2 voturi)    
      Domnule,te rog (Miercuri, 1 octombrie 2014, 7:06)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      pana aici,nu te lega de blonda prezidentiala ca o cam incurci!!!
  • -9 (15 voturi)    
    Ma intereseaza politicienii, nu afaceristii (Marţi, 30 septembrie 2014, 20:41)

    Cristiann80 [utilizator]

    Mai putin ma intereseaza ce au facut acesti oameni de afaceri, ma intereseaza ce au facut toti politicienii implicati in asta. Ei au furat si tara nu numai mizeria cu Microsoft si saraceau populatia. Consider mai important subiectul cu toti fostii ministri De la Nastase pana la Ponta din ceea ce vedem Asta trebuie dezbatut. Oamenii de afaceri intra in alta zona, nu erau si politicieni si nici nu sunt in prezent.
    • +3 (3 voturi)    
      Cerc vicios, monser! :D (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:25)

      Clop [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      Daca am avea politicieni pe modelul suedez, ar fi ceva.

      In practica se dovedeste ca avem doar oameni de afaceri, care se imprumuta la mafoiti, banci etc ca sa ajunga in Parlamentul tarii si sa ca sa ramana in politica (indiferent de orientare politica).
    • +5 (5 voturi)    
      Pai asta e circuitul spagii in natura: (Marţi, 30 septembrie 2014, 21:49)

      derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      de la oameni de afaceri la ministri si politicieni.

      ganditi-va la biata d-na Udrea de exemplu, cum o fi aparat ea saraca statul de drept de hienele corupte care il atacau din toate partile: sotul Cocos 8 mil. spaga, seful de campanie Pinalti 3 mil. spaga - si asta dintr-un foc, la un singur contract;

      acum nu stiu cum il incadrati pe Pinalti, cel care a bagat-o pe Elena Udrea in parlament: om de afaceri sau politician?

      de Cocos nici nu va-ntreb, ar fi absurd sa ne imaginam ca sotul unui ministru in functie se prezinta seara acasa cu 8 milioane de euro intr-o sacosica si sotia ar putea banui ceva dubios.
    • +3 (3 voturi)    
      Vezi ca e si Cocos.. (Marţi, 30 septembrie 2014, 22:33)

      Andrei966 [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      si in 2008 dormea cu Lenuta ta in pat; si pinalti, ce a facut din ea parlamentar; ce se mai aude cu Gala Bute?
      • 0 (0 voturi)    
        putem vorbi aici de mafia (Miercuri, 1 octombrie 2014, 20:16)

        Mariicaialbastri [utilizator] i-a raspuns lui Andrei966

        personală a Elenei Udrea: Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi interlopul Niro. Iar unde e Niro e şi Nicu Gheară.
    • +3 (3 voturi)    
      hm (Marţi, 30 septembrie 2014, 22:35)

      Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      De ce, mita doar se ia- nu se si da?

      Adica afaceristul care da mita e curat??
    • +4 (4 voturi)    
      S-avem pardon (Marţi, 30 septembrie 2014, 22:43)

      ws [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      S-avem pardon, dar acești afaceriști nu sunt tocmai afaceriști. Fac afaceri cu statul, ceea ce e cu totul altceva.

      Și există o simbioză între acesti afaceriști și politicienii pe care noi i-am ales. Scopul lor comun?

      Jaful.

      D-asta sunt ei importanți in discutie.

      Cum să spun, Ponta sau Udrea fără Cocoș sunt nimeni în drum. Ponta sau Udrea cu Cocoș sunt catindați la președinție.

      ws
    • +3 (3 voturi)    
      nu cred (Marţi, 30 septembrie 2014, 23:18)

      aresul [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      ca ai inteles cum functioneaza industria (afacerea) politica.
  • +4 (4 voturi)    
    Dar găina?! (Marţi, 30 septembrie 2014, 20:59)

    corvus coraX [utilizator]

    Găina a făcut fifty-fifty cu cocoșul?!
    • +3 (3 voturi)    
      doar banii (Miercuri, 1 octombrie 2014, 3:46)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui corvus coraX

      raspunderea i-a lasat-o
  • +2 (2 voturi)    
    Toti o apa si un pamint (Miercuri, 1 octombrie 2014, 11:19)

    vodatepes [utilizator]

    Ei domnule Base unde sunt tepele din Piata Victorie. Ai nevoie de ajutor? Venim imediat, gasim voluntari pentru montarea lor.Facem un cocos la teapa, prilit bine. De ce Udrea a divortat de Cocos? A primit informatii despre cocoselul ei ca in dosar si leana ce si-a spus? De ce sa fiu asociata cu Cocos. Investigatile sunt de 2 ani in SUA . De cand a divortat Leana de Cocos? A avut acces la informatii ca Cocos e in dosar si atunci Base I-a spus Fugi de asta ca te trage in jos. Insa Base de Mircea nu poate scapa Doamne nu avem bani pentru scoli, pentru spitale pentru piine cea de toate zile si astia s-au jucat cu milioane de dolari.
  • +2 (2 voturi)    
    Cocos si Microsoft (Miercuri, 1 octombrie 2014, 12:07)

    AureliaIonescu [utilizator]

    Dorin Cocos ,fostul sot(peste) al candidatei la presedintie Udrea Elena .Uimitor !.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by