Ancheta in cazul Siveco s-a extins pentru fapte din 2014 - surse

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 29 septembrie 2014, 16:14 Dosare Anticoruptie


Ancheta in cazul suspiciunii de evaziune de la societatea Siveco a fost extinsa pentru noi fapte, care ar fi fost comise in 2014, procurorii urmand sa audieze alte zece persoane vizate in acest caz, care ar fi semnat acte nelegale, au declarat luni, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, odata cu extinderea anchetei, procurorii au reevaluat si prejudiciul total care ar fi fost produs de societate in dauna statului. Astfel, de la trei milioane de euro prejudiciul constatat initial, in urma extinderii anchetei acesta a fost estimat la patru milioane de euro, iar dupa adaugarea penalitatilor si a dobanzilor, ar putea ajunge la aproximativ opt-noua milioane de euro.

Anchetatorii au primit la dosar, imediat dupa declansarea anchetei, un extras de cont de la o banca din Capitala, prin care se arata ca Siveco a pus la dispozitia Parchetului Curtii de Apel Bucuresti suma constatata initial drept prejudiciu, respectiv trei milioane de euro.

Anchetatorii nu au indisponibilizat inca aceasta suma, din cauza modificarii prejudiciului constatat initial. Procurorii asteapta sa vada daca Siveco suplimenteaza suma pana la cuantumul noului prejudiciu constatat, respectiv de patru milioane de euro, au precizat sursele judiciare.

Si ANAF ar fi pus poprire administrativa pe conturile societatii, au mai spus sursele citate, fara a oferi alte detalii. Totodata, ANAF ar fi depistat, in urma unui control dispus dupa declansarea anchetei penale, o serie de nereguli la aceasta societate.

Audierile in acest caz vor continua toata saptamana, la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti fiind asteptate alte zece persoane vizate in acest caz, angajati ai Siveco care ar fi semnat actele nelegale prin care s-ar fi facut evaziunea fiscala.

Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, si Aurora Ecaterina Crusti, presedintele comercial adjunct al companiei, au fost arestate in 9 septembrie, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice. Alte persoane audiate atunci de procurori sunt cercetate in libertate, dupa ce majoritatea lor si-au recunoscut faptele.

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti o acuza pe Irina Socol ca ar fi pus bazele mecanismului evazionist in care ar fi angrenat firma pe care a infiintat-o, dupa atragerea mai multor complici, vizati si ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele si au prezentat pe larg modul in care acestea au fost comise.

"In fapt, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei compani producatoare de programe informatice ar fi creat un circuit infractional format din peste 50 de societati comerciale prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive derulate in perioada 2009-2013, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro", preciza Politia Romana.

Din cercetari a reiesit ca in contabilitatea producatorului de soft ar fi fost inregistrate achizitii fictive de servicii reprezentand crearea unor programe informatice care in realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achizitionat fictiv servicii de programare informatica de la mai multe firme de tip "fantoma". In lantul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantoma", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar apartine unor cetateni de etnie roma din Sintesti.

Siveco arata, intr-un comunicat de presa transmis in 10 septembrie, ca isi sustine nevinovatia si ca va demonstra ca nici Irina Socol, nici Aurora Crusti sau alti reprezentanti ai companiei nu au comis vreo ilegalitate.

"Societatea isi sustine pe deplin nevinovatia si va demonstra ca nici Siveco si nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alti reprezentanti Siveco nu au comis vreo ilegalitate. Societatea nu este si nu va fi afectata la nivel operational, functionand conform tuturor parametrilor. Vom detalia in cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului actionarilor", arata atunci Siveco, intr-un comunicat de presa transmis agentiei Mediafax.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5876 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by