VIDEO Ministerul Economiei a sesizat DNA in legatura cu "deficiente grave" in gestionarea activitatii Minei Baita din Bihor
La sedinta Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A. a participat, conform sursei citate, si secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situatia financiara grava a societatii si a cerut membrilor CA si conducerii executive a societatii adoptarea si implementarea masurilor necesare in vederea remedierii urgente a acestei situatii.
"In urma discutiilor avute in cadrul sedintei Consiliului de Administratie si in absenta unor solutii viabile din partea conducerii executive a societatii, doamna director general si-a prezentat demisia din functie, precizand in fata angajatilor companiei ca decizia sa este ireversibila din motive personale", se arata in comunicatul citat.
Conform sursei citate, Corpul de control al Ministrului Economiei a constatat deficiente grave in gestionarea activitatii S.C. Baita S.A., fiind sezizate organele judiciare competente.
"In acest sens a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie privind asocierea dintre S.C. Baita S.A., societate publica aflata in portofoliul Ministerului Economiei, si societatea privata Baita Bihor S.A., avand in vedere existenta unor indicii de savarsire a unor fapte de natura penala", se precizeaza in comunicat.
Totodata, a fost sesizata Agentia Nationala de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese in care s-a aflat conducerea S.C. Baita S.A., dar si Agentia Nationala de Administrare Fiscala referitor la modul de incasare /plata a unei de 5.111.000 lei, aferenta unui contract de cesiune de actiuni intre S.C. Baita S.A. si o societate partenera.
In comunicat se mai arata ca "alaturi de situatiile sesizate organelor competente judiciare, mai exista si alte deficiente in gestionarea patrimoniului societatii, aflate in curs de cercetare".
"Situatia economica si financiara a societatii S.C. Baita S.A. a continuat sa se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 pana in prezent. Astfel, pierderile financiare ale societatii, la sfarsitul anului 2013, au depasit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. In aceste conditii, in absenta unor solutii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situatiei economice si financiare a societatii S.C. Baita S.A., ministrul Economiei, Constantin Nita, a mandatat membrii Consiliului de Administratie sa adopte si sa implementeze masurile care sa duca la redresarea acestei situatii, in vederea pastrarii locurilor de munca si dezvoltarea activittaii de exploatare a resurselor minerale aflate in perimetrul minier Baita", mai precizeaza reprezentantii Ministerului Economiei.
In acest context, ministrul Constantin Nita declara ca schimbarea conducerii societatii S.C. Baita S.A. are ca obiectiv "relansarea activitatii miniere a societatii si imbunatatirea situatiei economice in vederea mentinerii si cresterii numarului locurilor de munca, asigurand, totodata, angajatii companiei ca nu s-a luat si nici nu se va lua in considerare, in niciun moment, inchiderea activitatii miniere de la societatea Baita S.A".
Peste o suta de mineri de la Mina Baita din Bihor au refuzat sa inceapa lucrul, miercuri dimineata, protestand fata de inchiderea exploatarii si reclamand demisia "fortata" a directoarei societatii, ei sustinand ca vor continua actiunea si joi.
"Miercuri dimineata, cei 110 mineri s-au blocat in gura minei, din cauza ca ieri a venit la noi un secretar de stat de la Ministerul Economiei si a vorbit despre inchiderea minei si inundarea ei cu apa", declara, miercuri, pentru Mediafax unul dintre angajatii SC Baita SA Stei, inginerul Mihai Harn.
Potrivit acestuia, secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, ar fi vizitat sediul societatii si s-ar fi exprimat in favoarea inchiderii minei, directoarea SC Baita SA, Maria Trip, prezentandu-si ulterior demisia de onoare.
Directoarea demisionara a SC Baita SA, Maria Trip, a declarat ca nu doreste sa revina asupra deciziei si ca este afectata de faptul ca, desi a intocmit si depus la Ministerul Economiei un plan de afaceri ce prevedea diversificarea si dezvoltarea productiei, inca din luna decembrie a anului trecut, documentul nici macar nu a fost citit.
In februarie 2010, minerii de la Baita s-au blocat timp de doua zile in subteran, nemultumiti ca nu si-au primit salariile. Pe atunci, Mineral Mining, firma romaneasca, dar cu actionariat suedez, era cea care exploata mina. Ulterior, minerii de la Baita au protestat declansand greva foamei, dar si blocandu-se in subteran.
In luna iunie 2010, actionarul suedez al firmei a renuntat la afacere, iar minerii din Baita au devenit actionarii Mineral Mining, ei vanzand apoi activele catre Olservim. De la inceputul anului 2011, angajatii au fost preluati de o noua societate, SC Baita SA, cu capital de stat.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 9 luni
- 15 ani 5 luni
- 15 ani
- 11 ani 4 luni
- 11 ani 2 luni
- 4329 zile
- 4132 zile
- 3798 zile
- 3712 zile
- 3712 zile
- 7650 zile
- 4323 zile
- 5889 zile
- 6464 zile
- 3876 zile
- 3728 zile
- 6315 zile
- 5668 zile
- 6273 zile
- 3770 zile
- 4335 zile
- 6008 zile
- 6842 zile
- 5412 zile
- 5339 zile
- 6394 zile
- 6367 zile
- 3424 zile
- 4575 zile
- 6368 zile
- 3827 zile
- 3643 zile
- 4637 zile
- 5441 zile
- 5455 zile
- 6275 zile
- 5436 zile
- 3720 zile
- 3687 zile
- 4560 zile
- 6078 zile
- 4600 zile
- 5861 zile
- 4153 zile
- 6207 zile
- 4714 zile
- 3650 zile
- 3873 zile
- 4985 zile
- 3663 zile
- 3909 zile
- 6725 zile
- 5633 zile
- 4922 zile
Dupa 20 ani de cand de mina aia isi bat joc TOTI, din TOATE guvernarile!!
Ceva-ceva se intampla: se clatina Mafia, oare? >:)