VIDEO Ministerul Economiei a sesizat DNA in legatura cu "deficiente grave" in gestionarea activitatii Minei Baita din Bihor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 18 septembrie 2014, 11:35 Dosare Anticoruptie


Ministerul Economiei a sesizat DNA cu privire la "existenta unor indicii de savarsire a unor fapte de natura penala" la Mina Baita din Bihor, dupa ce, in urma unor verificari ale Corpului de control, au fost constatate deficiente grave in gestionarea activitatii unitatii. Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Biroul de Presa al Ministerului Economiei, in sedinta de marti a Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A., directorul general al societatii, Maria Trip, si-a dat demisia din functie, invocand motive personale, fapt comunicat angajatilor companiei in prezenta membrilor CA, anunta Mediafax.

La sedinta Consiliului de Administratie al S.C. Baita S.A. a participat, conform sursei citate, si secretarul de stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situatia financiara grava a societatii si a cerut membrilor CA si conducerii executive a societatii adoptarea si implementarea masurilor necesare in vederea remedierii urgente a acestei situatii.

"In urma discutiilor avute in cadrul sedintei Consiliului de Administratie si in absenta unor solutii viabile din partea conducerii executive a societatii, doamna director general si-a prezentat demisia din functie, precizand in fata angajatilor companiei ca decizia sa este ireversibila din motive personale", se arata in comunicatul citat.



Conform sursei citate, Corpul de control al Ministrului Economiei a constatat deficiente grave in gestionarea activitatii S.C. Baita S.A., fiind sezizate organele judiciare competente.

"In acest sens a fost sesizata Directia Nationala Anticoruptie privind asocierea dintre S.C. Baita S.A., societate publica aflata in portofoliul Ministerului Economiei, si societatea privata Baita Bihor S.A., avand in vedere existenta unor indicii de savarsire a unor fapte de natura penala", se precizeaza in comunicat.

Totodata, a fost sesizata Agentia Nationala de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese in care s-a aflat conducerea S.C. Baita S.A., dar si Agentia Nationala de Administrare Fiscala referitor la modul de incasare /plata a unei de 5.111.000 lei, aferenta unui contract de cesiune de actiuni intre S.C. Baita S.A. si o societate partenera.

In comunicat se mai arata ca "alaturi de situatiile sesizate organelor competente judiciare, mai exista si alte deficiente in gestionarea patrimoniului societatii, aflate in curs de cercetare".

"Situatia economica si financiara a societatii S.C. Baita S.A. a continuat sa se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Maria Trip, din 1999 pana in prezent. Astfel, pierderile financiare ale societatii, la sfarsitul anului 2013, au depasit suma de 17 milioane de lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la 5,4 milioane lei. In aceste conditii, in absenta unor solutii viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situatiei economice si financiare a societatii S.C. Baita S.A., ministrul Economiei, Constantin Nita, a mandatat membrii Consiliului de Administratie sa adopte si sa implementeze masurile care sa duca la redresarea acestei situatii, in vederea pastrarii locurilor de munca si dezvoltarea activittaii de exploatare a resurselor minerale aflate in perimetrul minier Baita", mai precizeaza reprezentantii Ministerului Economiei.

In acest context, ministrul Constantin Nita declara ca schimbarea conducerii societatii S.C. Baita S.A. are ca obiectiv "relansarea activitatii miniere a societatii si imbunatatirea situatiei economice in vederea mentinerii si cresterii numarului locurilor de munca, asigurand, totodata, angajatii companiei ca nu s-a luat si nici nu se va lua in considerare, in niciun moment, inchiderea activitatii miniere de la societatea Baita S.A".

Peste o suta de mineri de la Mina Baita din Bihor au refuzat sa inceapa lucrul, miercuri dimineata, protestand fata de inchiderea exploatarii si reclamand demisia "fortata" a directoarei societatii, ei sustinand ca vor continua actiunea si joi.

"Miercuri dimineata, cei 110 mineri s-au blocat in gura minei, din cauza ca ieri a venit la noi un secretar de stat de la Ministerul Economiei si a vorbit despre inchiderea minei si inundarea ei cu apa", declara, miercuri, pentru Mediafax unul dintre angajatii SC Baita SA Stei, inginerul Mihai Harn.

Potrivit acestuia, secretarul de stat Maricel Popa, de la Ministerul Economiei, ar fi vizitat sediul societatii si s-ar fi exprimat in favoarea inchiderii minei, directoarea SC Baita SA, Maria Trip, prezentandu-si ulterior demisia de onoare.

Directoarea demisionara a SC Baita SA, Maria Trip, a declarat ca nu doreste sa revina asupra deciziei si ca este afectata de faptul ca, desi a intocmit si depus la Ministerul Economiei un plan de afaceri ce prevedea diversificarea si dezvoltarea productiei, inca din luna decembrie a anului trecut, documentul nici macar nu a fost citit.

In februarie 2010, minerii de la Baita s-au blocat timp de doua zile in subteran, nemultumiti ca nu si-au primit salariile. Pe atunci, Mineral Mining, firma romaneasca, dar cu actionariat suedez, era cea care exploata mina. Ulterior, minerii de la Baita au protestat declansand greva foamei, dar si blocandu-se in subteran.

In luna iunie 2010, actionarul suedez al firmei a renuntat la afacere, iar minerii din Baita au devenit actionarii Mineral Mining, ei vanzand apoi activele catre Olservim. De la inceputul anului 2011, angajatii au fost preluati de o noua societate, SC Baita SA, cu capital de stat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1735 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    oooOOOPS!! (Joi, 18 septembrie 2014, 12:43)

    Codruta N [utilizator]

    S-a petrecut si minunea asta!! Incredibil!!
    Dupa 20 ani de cand de mina aia isi bat joc TOTI, din TOATE guvernarile!!
    Ceva-ceva se intampla: se clatina Mafia, oare? >:)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by