DNA:Primarul din Medias si mai multi consilieri locali, trimisi in judecata

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 15 septembrie 2014, 18:10 Dosare Anticoruptie


Primarul municipiului Medias, Teodor Neamtu, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, alaturi de mai multi consilieri locali.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni si citat de Agerpres, au fost deferiti justitiei urmatorii consilieri in cadrul Consiliului Local Medias la data faptelor: Bela Atila Balazs, Ioan Vasile Ciulea, Eugen Grozav, Helmuth Iulius Knall, Ioan Lazaroiu, Anca Maria Manta, Eugen Moraru, Florin Neag, Constantin Nicorici, George Petrescu, Ioan Popa, Ilarie Sas, Floarea Taropa, Cosmin Toma, Vasile Ciolpan, Pavel Nagy, Eleonora Patrui, pentru abuz in serviciu, Ilie Lata si Teodor Plopeanu, pentru abuz in serviciu si conflict de interese, Victor Marian si Csaba Orosz, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, a fost trimis in judecata si Ioan Serban, presedinte si actionar majoritar al Asociatiei GOSCOM, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si complicitate la conflict de interese.

In comunicatul citat, DNA arata ca, in perioada 2012-2013, reprezentantii SC Gospodaria Comunala SA au notificat, in repetate randuri, Consiliul Local Medias despre situatia economica dificila in care se afla societatea, ajunsa in imposibilitate de a-si plati furnizorii, angajatii si datoriile fata de bugetul de stat.

Prin adresa oficiala, reprezentantii societatii au atras atentia ca aceasta situatie este cauzata, in mare parte, de Consiliul Local Medias care nu a putut asigura volumul de lucrari stabilit prin contract.

In perioada respectiva, actionar majoritar la SC Gospodaria Comunala S.A. era Consiliul Local Medias si Asociatia GOSCOM, care detinea 19,22% actiuni.

Procurorii sustin ca, in 31 octombrie 2012, inculpatii, in calitate de consilieri locali, si-au exprimat votul in favoarea adoptarii hotararii nr. 250/ 2012, prin care s-a decis participarea Consiliului Local Medias cu suma de 3.000.000 lei la majorarea capitalului social al SC Gospodaria Comunala S.A.

DNA precizeaza ca, in acelasi context, in sedinta din 25 noiembrie 2013, acestia au decis achizitionarea pachetului de 19,22% apartinand Asociatiei GOSCOM, contra sumei de aproximativ 700.000 lei, in pofida faptului ca, deja, Consiliul detinea o majoritate confortabila in actionariatul societatii, iar cumpararea actiunilor nu aducea niciun beneficiu.

'Hotararea a fost luata cu votul unui numar de 18 consilieri si cu un singur vot impotriva, acesta din urma motivand ca, si daca s-ar detine pachetul total de actiuni, lucrarile nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitatie, tinandu-se seama de concurenta. Suma a fost platita integral, intrand in contul Asociatiei GOSCOM la data de 27 decembrie 2013. In ambele cazuri, inculpatul Neamtu a inlesnit si ajutat prin demersurile intreprinse, la adoptarea de catre consilierii locali a celor doua hotarari, prin care Consiliul Local Medias a devenit unic actionar al SC Gospodaria Comunala SA, cu toate ca avea reprezentarea faptului ca prin aceasta operatiune se creeaza o paguba bugetului comunitatii locale, corelativ cu obtinerea folosului reprezentat de pretul cesiunii in favoarea Asociatiei GOSCOM', se mai spune in comunicat.

Anchetatorii au mai retinut ca, dupa realizarea cesiunii la 30 decembrie 2013, Ioan Serban a efectuat din contul Asociatiei, alimentat de catre Consiliul Local Medias, un transfer bancar de aproximativ 600.000 lei, in contul sau de economii.

' Ulterior, banii au fost impartiti astfel: la 10 ianuarie 2014 - a transferat 104.000 lei in contul lui Ilie Lata cu explicatia 'suma datorata'; au fost alimentate conturile asociatilor GOSCOM care sunt evidentiati nominal in Registrul actionarilor, transferurile reprezentand contravaloarea actiunilor detinute de acestia; la 14 ianuarie 2014 a transferat 52.000 lei in contul lui Teodor Plopeanu, cu explicatia 'restituire obligatii' ', mai precizeaza DNA.

Sursa citata mentioneaza ca inculpatii Lata si Plopeanu, in calitate de functionari publici - consilieri locali, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii, care le-a permis ulterior, cu complicitatea presedintelui Asociatiei GOSCOM sa obtina foloase patrimoniale.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, pana la concurenta sumei de aproximativ 3,7 milioane lei, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si al lucratorilor de politie din cadrul Directiei de Operatiuni Speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2315 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by