VIDEO UPDATE Primarul Gheorghe Stefan Pinalti a fost pus sub urmarire penala in dosarul CNA in care mai sunt anchetati Viorel Hrebenciuc si Laura Georgescu

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 8 septembrie 2014, 12:52 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Stefan
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, s-a prezentat luni la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) unde a fost anuntat ca a fost pus sub urmarire penala in dosarul privind suspiciuni de coruptie la Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

In acest dosar procurorii DNA au inceput deja urmarirea penala impotriva lui Viorel Hrebenciuc, a Laurei Georgescu, sefa CNA, si a Narcisei Iorga, membru in CNA.

La iesirea din sediul DNA, in jurul orei 13:30, Gheorghe Pinalti a afirmat ca este acuzat de "instigare" dar el se considera nevinovat.

"Eu ma consider nevinovat si sunt linistit", a spus acesta, afirmand ca nu a discutat cu Viorel Hrebenciuc. Gheorghe Stefan a precizat ca va face mai multe declaratii dupa ce va avea acces a probe.



In acest dosar, potrivit Agerpres, sunt urmariti penal presedinta CNA, Laura Georgescu, pentru abuz in serviciu; Narcisa Iorga, membra a CNA, pentru instigare la infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid; si parlamentarul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid prevazuta de art.13 din Legea nr. 78 /2000.

Conform anchetatorilor, in 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru un post tv controlat de Gheorghe Stefan.

Dupa numai doua saptamani, in 1 octombrie 2013, s-a emis o alta decizie, nr.514/2013, prin care s-a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul de televiziune sanctionat au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din CNA, care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale.

"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit ca, urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre suspecta Laura Georgescu, presedinte CNA, in mod nejustificat, trei dintre membrii CNA, care la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 1 octombrie 2013, au votat in favoarea postului tv anterior sanctionat. Aceasta, in conditiile in care situatia de fapt nu se modificase, in afara existentei unei contestatii, depuse la 24 septembrie 2013 (ce contine doar 2 pagini si jumatate), fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie", sustine DNA.

Procurorii arata ca, dupa aflarea deciziei de retragere a licentei, persoana care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiatilor, controleaza firma detinatoare a postului tv, a fost indrumata de Narcisa Iorga sa apeleze la cunostintele din mediul politic, pentru a influenta votul pe care ceilalti membri ai CNA urmau sa il dea cu privire la contestatia pe care reprezentantii televiziunii intentionau sa o formuleze.

"Narcisa Iorga a indicat ce oameni politici ar trebui accesati si capacitati, pentru ca acestia, l-a randul lor, sa ii influenteze pe membrii CNA asupra carora puteau sa isi exercite influenta si autoritatea. In acest context, printre oamenii politici nominalizati de Narcisa Iorga s-a numarat si parlamentarul Viorel Hrebenciuc. Urmare a indicatiilor primite de la Iorga Narcisa, reprezentantul postului tv i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, suspect in cauza, cerandu-i sa intervina la nivelul presedintei CNA, Laura Georgescu, astfel incat sa o determine sa se implice in sustinerea intereselor postului tv sanctionat, mai concret sa obtina revocarea actului administrativ emis de CNA in 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasa licenta", au mai retinut anchetatorii.

DNA a mai mentionat ca Viorel Hrebenciuc s-a implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a o determina pe Laura Georgescu ca institutia pe care o conduce sa revina asupra deciziei, folosindu-se de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte - membru al Comitetului Executiv National al PSD, organul de conducere si de decizie al partidului.

"Prin actiunea sa, Laura Georgescu a contribuit la cauzarea unei tulburari insemnate a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea, in continuare, a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. Astfel, au fost afectati implicit si ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si a increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica", a mai aratat DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2123 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Ups! (Luni, 8 septembrie 2014, 14:36)

    corvus coraX [utilizator]

    Și Nuți ce păzește?! Ea umblă lela să facă băi de mulțime și estuia, membru vajnic PMP îi zornăie cătușele la urechi! Să-ți fie rușine Elena Udrea!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by