UPDATE Primarul din Navodari, Nicolae Matei, a fost din nou retinut de DNA pentru abuz in serviciu si dare de mita, fiind acuzat ca a creat Primariei un prejudiciu de 111.475.741 de lei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 29 august 2014, 17:03 Dosare Anticoruptie


Primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, a fost retinut vineri de procurorii Serviciul Teritorial Constanta al DNA, pentru doua presupuse fapte de coruptie, anunta Agerpres. Nicolae Matei a fost citat vineri dimineata la sediul DNA Constanta pentru cercetari in doua dosare ce au legatura cu investitii ale Primariei Navodari si finantarea clubului de fotbal Sageata Navodari.

La incheierea audierilor, dupa ora 15:00, primarul Nicolae Matei a parasit incatusat sediul DNA, fiind transferat in arestul Inspectoratului Judetean de Politie. Ulterior retinerii sale de catre procurori, pe contul de Facebook a lui Nicolae Matei a fost postat urmatorul text: "A fi primar in Romania de astazi echivaleaza cu pierderea libertatii! Rusine parlamentului ca nu adopta legi care sa inlature abuzurile procurorilor! Toti primarii din Romania au cate 2-3 dosare, dar in nici un oras nu se deschide o fabrica sa mai producem ceva! Functionarii publici refuza sa mai semneze si acte banale de frica DNA! Pierdem proiecte europene! Tema coruptiei e falsa si avem nevoie de conducatori care sa relanseze economia! Motivul saraciei si neajunsurilor e ca nu mai producem nimic! Romania e stat politienesc! Nu ma fac vinovat de faptele de care sunt acuzat! Nu pot sa scriu neadevaruri si sa bag la puscarie oameni nevinovati!".

Primar si presedinte al Organizatiei PSD Navodari, Nicolae Matei a mai fost arestat la mijlocul lunii noiembrie 2012, fiind acuzat de dare de mita catre fostul sef al IPJ Constanta, comisarul-sef Valentin Burlacu, pentru a obtine protectia acestuia, dupa ce impotriva sa fusese inceputa cercetarea penala in doua dosare de coruptie. Cinci luni mai tarziu a fost eliberat sub control judiciar de Curtea de Apel Constanta, iar dosarul lui este pe rolul instantei.

  • UPDATE DNA: Edilul din Navodari, acuzat de abuz in serviciu si dare de mita.  Prejudiciul inregistrat de Primarie, 111.475.741 de lei
Primarul din Navodari, Nicolae Matei este acuzat de procurorii anticoruptie ca a reconstituit dreptul de proprietate asupra unor terenuri de la malul marii incalcand decizii ale instantelor, dar si ca a vandut la preturi subevaluate terenuri ale municipalitatii, prejudiciul total fiind de 111.475.741 de lei.

Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore (incepand de la data de 29.08.2014, ora 14:00, pana la data de 30.08.2014, ora 14:00), a inculpatului MATEI NICOLAE, primar al orasului Navodari, pentru savarsirea a:
- trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in forma continuata,
- o infractiune de la abuz in serviciu sub forma tentativei
- dare de mita

punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore (incepand de la data de 29.08.2014, ora 16:05, pana la data de 30.08.2014, ora 16:05) a inculpatului GURGU ISIDOR, persoana fara calitate speciala, pentru savarsirea a:
- spalare a banilor
- complicitate la tentativa la abuz in serviciu

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In calitate de primar al orasului Navodari si de presedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Navodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate in intravilanul localitatii Navodari, pe malul Marii Negre, cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza desfasurarea acestei proceduri administrative, dar si a dispozitiilor definitive si irevocabile ale instantei de judecata. Astfel, s-a produs un prejudiciu in dauna primariei Navodari de 96.968.771 lei, reprezentand contravaloarea terenurilor respective, cu obtinerea unor importante avantaje patrimoniale de catre persoane apropiate.

De asemenea, inculpatul Matei Nicolae si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din functia de primar al orasului Navodari, legate de corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu, a trei terenuri in suprafata de 20,6419 ha, 15,9850 ha si 25,090 ha. Astfel a fost provocata o paguba de 1.853.970,4 lei in dauna primariei Navodari, respectiv diferenta dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentand valoarea reala de circulatie a terenurilor) si suma de 275.509,6 lei (reprezentand pretul platit de cumparator pentru cele trei terenuri), fiind obtinute foloase necuvenite de cumparatorul bunului. Contractul de vanzare-cumparare pentru cele trei terenuri, apartinand domeniului privat al orasului Navodari, a fost incheiat in numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscand ca cele trei terenuri provin din savarsirea unei infractiuni de catre primarul Matei Nicolae.

Intr-un demers separat, inculpatul Matei Nicolae, exercitandu-si in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din functia de primar al orasului Navodari, a incheiat un contract de schimb cu sulta (suma de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis si respectiv urma sa transmita dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, in suprafata totala de 12.055 m.p. si a achitat o sulta de 2.592 lei, iar in schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafata de 7.315 m.p. teren, situata in intravilanul orasului Navodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o paguba de 4.919.932 lei in dauna primariei Navodari, reprezentand diferenta dintre valoarea de circulatie a terenurilor schimbate si care urmau sa fie schimbate (5.846.780 lei) de catre orasul Navodari plus sulta de 2.592 lei si valoarea de circulatie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum si un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

In perioada 1 septembrie 2010 - 21 mai 2014, in calitate de primar al orasului Navodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plati catre Asociatia Fotbal Club Sageata Navodari, in cuantum total de 12.653.000 lei, cu incalcarea dispozitiilor legale aplicabile in domeniu.

La data de 19 octombrie 2010, in baza unei intelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat unui magistrat care, la momentul savarsirii faptei era judecator in cadrul Judecatoriei Constanta, prin intermediul fiicei acesteia, un teren in suprafata de 500 m.p., situat in orasul Navodari, in legatura cu indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle de serviciu ale magistratului. Fapta ar fi fost disimulata prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare intre SC Top Vision SRL (al carei asociat unic este Matei Nicolae) si fiica magistratului, prin care aceasta din urma a dobandit terenul respectiv la pretul de 8.560 de lei, desi valoarea de circulatie a acestuia era de 139.550 lei.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat in dauna primariei Navodari este estimat, in acest moment, la suma de 111.475.741 la care se adauga un potential prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.

Inculpatilor Matei Nicolae si Gurgu Isidor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 30 august 2014, Curtii de Apel Constanta, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Amintim ca primarul Matei Nicolae a mai fost trimis in judecata intr-un dosar separat (vezi comunicat nr 909 din 10 decembrie 2012).

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1583 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Asa, plange-te, poate i-o pasa cuiva (Vineri, 29 august 2014, 17:24)

    Matrafirefox [utilizator]

    "Motivul saraciei si neajunsurilor e ca nu mai producem nimic!" - nimic mai fals, motivul saraciei e ca Guvernul e o adunatura de incompetenti si hoti aflati in aceeasi mafie ca si parlamentarii.

    Cu cat au scazut investitiile doar ca sa aiba Ponta bani de spaga electorala?

    De-aia moare tara, fiindca suntem condusi de prosti si hoti.
  • 0 (0 voturi)    
    nevinovatii (Vineri, 29 august 2014, 17:27)

    tiana [utilizator]

    ... nu sunt vinovat..., bla, bla, bla, Romania, stat politienesc, bla, bla, bla,... asa zic toti acesti "nevinovati".
  • 0 (0 voturi)    
    asa sa fie? (Vineri, 29 august 2014, 17:36)

    codo [utilizator]

    sau primarii cupizi alesi de o masa manevrabila si inconjurati de functionari incompetenti nu vor/nu sunt capabili sa faca lucruri elementare respectand legea? dle Matei, sa stiti ca nu sunteti obligat sa exersati ca primar, lasati locul unui mai breaz si mai in acord cu legea. s-o gasi vreunul si la navodari.
  • 0 (0 voturi)    
    ..... alt nevinovat .... (Vineri, 29 august 2014, 17:41)

    cbogdan [utilizator]

    Gem inchisorile din Romania de nevinovati. Si DNA-ul este vinovat oentru lipsa de masuri economice din partea Guvernului. Alegatorilor din Navodari ar trebui sa le fie macar jena.
  • +1 (1 vot)    
    DNA luati-l si pe Mazare! (Vineri, 29 august 2014, 17:55)

    misa2002_2006 [utilizator]

    nu il mai lasati liber!
    primarul actor si muzicia si mai nou, circar!
    vedeti de unde are fonduri! vedeti cum sunt gestionati banii orasului Constanta si ai statiunii Mamaia! vedeti cine in sustine din politic!
    e o adevarata increngatura acolo.. sunt interese politice mari...
    dar trebuie taiata de la radacina!
  • 0 (0 voturi)    
    :) (Vineri, 29 august 2014, 20:18)

    maryus999 [utilizator]

    ii putem ura decat traditionalul : la multi ani !! :))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by