DNA cere arestarea lui Nicusor Constantinescu si in dosarul Centrului Militar Zonal Constanta

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 29 august 2014, 17:02 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere Tribunalului Constanta arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Nicusor Constantinescu, in dosarul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu dupa ce ar fi subfinantat centrul Militar Zonal Constanta, se arata intr-un comunicat de presa transmis de DNA.

Amintim ca Directia Nationala Anticoruptie dispusese, in 25 aprilie, trimiterea in judecata, in stare de libertate, a presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, sub acuzatia de abuz in serviciu in forma continuata intr-un dosar ce vizeaza subfinantarea centrului Militar Zonal Constanta, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013 Nicusor Constantinescu, in mai multe randuri, nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile pe care le avea in calitate de presedinte de Consiliu Judetean. Potrivit procurorilor, seful CJ Constanta nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii.

Totodata, mai arata procurorii, Nicusor Constantinescu "a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale precum si pagube acestei institutii".

Amintim ca Tribunalul Bucuresti a dispus, in 20 martie, masura controlului judiciar in cazul presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva, intr-un alt dosar, in care acesta este urmarit penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta si a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis, respectiv prelungit certificate de urbanism si autorizatii de construire a unor centrale si generatoare eoliene, solicitate de doua firme.

In motivarea deciziei, judecatorii TB aratau ca seful CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, nu a fost arestat pentru ca are cancer de prostata, cu risc ridicat, care necesita un tratament intensiv, instanta precizand, totodata, ca acesta nu prezinta pericol social.

Ulterior, Nicusor Constantinescu a plecat in Statele Unite pentru o interventie chirurgicala la un spital din California.

Tribunalul Bucuresti a emis, inca din 23 iunie, un mandat de arestare in lipsa pe numele lui Nicusor Constantinescu, care a plecat in Statele Unite pentru un tratament si nu s-a mai intors in tara la termenul stabilit.

Nicusor Constantinescu a primit mandat de arestare preventiva, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a mentinut, in 7 august, decizia in acest sens luata de Tribunalul Capitalei. Hotararea Curtii de Apel este definitiva.

Tribunalul Bucuresti dispusese, in 23 iulie, arestarea lui Nicusor Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care presedintele CJ Constanta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. In motivarea deciziei de arestare, Tribunalul Bucuresti a aratat ca Nicusor Constantinescu a incalcat in mod flagrant obligatiile care i-au fost impuse in cadrul controlului judiciar, el neavand nicio justificare. In acelasi document, judecatorul a mai spus ca nu s-a facut dovada necesitatii ca Nicusor Constantinescu sa ramana pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizand ca exista posibilitatea efectuarii unui astfel de tratament si in Romania.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

  • Comunicatul DNA
Cu referire la cauza mediatizata prin comunicatul nr. 510 din 25 aprilie 2014, in care procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, presedintele Consiliului Judetean Constanta, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanta au solicitat, la data de 25 august 2014, judecatorului de camera preliminara din cadrul Tribunalului Constanta, luarea masurii arestarii preventive a inculpatului Constantinescu Nicusor Daniel, pe o durata de 30 zile, de la data punerii in executare a masurii arestarii preventive si dispunerea emiterii de indata a mandatului de arestare preventiva.

Solicitarea a fost formulata in considerarea faptului ca inculpatul nu va putea fi judecat in dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanta la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extradari (cerute pentru a fi judecat intr-o alta cauza aflata pe rolul Tribunalului Bucuresti), avand in vedere dispozitiile art. 74 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala si art. 17 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extradare dintre Romania si SUA. Potrivit dispozitiilor mentionate, persoana predata ca efect al extradarii nu va fi nici urmarita, nici judecata, nici detinuta in vederea executarii unei pedepse, nici supusa oricarei alte restrictii a libertatii sale individuale, pentru orice fapt anterior predarii, altul decat cel care a motivat extradarea.

Astfel, prin rechizitoriul procurorilor ce formeaza obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanta, in camera preliminara, s-a retinut ca inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu stiinta, in exercitarea atributiilor care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in mai multe randuri, nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos obligatiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Astfel, in raport de functia publica detinuta, inculpatul nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunand rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a Centrului Militar Zonal Constanta si incercand de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale precum si pagube acestei institutii.

Reamintim ca in dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, in care inculpatul CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL a fost trimis in judecata, sub control judiciar, s-a constatat la data de 12 iunie 2014, ca acesta nu se afla in tara (depasind limita teritoriala fixata de judecator si nerespectand perioada pentru care a primit incuviintarea de a se afla in afara teritoriului Romaniei).Astfel,la solicitarea procurorilor DNA, instanta de judecata a dispus inlocuirea masurii controlului judiciar fata de inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, cu masura arestarii preventive.

In acel dosar in care s-a emis mandat de arestare preventiva, inculpatul CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL fusese trimis in judecata de procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, pentru savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu obtinerea de foloase necuvenite sub forma complicitatii si 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor cu obtinerea de foloase (vezi comunicat nr 664 din 27 mai 2014).

La pronuntarea masurii inlocuirii masurii controlului judiciar cu masura arestarii preventive, judecatorul de camera preliminara a retinut ca inculpatul se afla in situatiile prev. de art. 215 alin. 7 C.p.p., intrucat - pe durata masurii controlului judiciar - a incalcat, cu rea-credinta, obligatiile care ii revin, respectiv prev. de art. 223 alin. 1 lit. a), alin. 2 C.p.p., din probe rezultand suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune si a fugit, in scopul de a se sustrage de la judecata, iar privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

Astfel, judecatorul de camera preliminara a constatat ca si la acest moment procesual, rezulta din materialul probator administrat in faza de urmarire penala, conditia existentei suspiciunii rezonabile ca inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel a comis pretinsa activitate infractionala retinuta in sarcina sa, fara a se afecta prezumtia sa de nevinovatie.

Solutia dispusa, si anume cea a arestului preventiv, a ramas definitiva prin respingerea contestatiei formulate de inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel, prin incheierea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti.

In acest context, judecatorul delegat din cadrul Tribunalului Bucuresti a formulat cerere de arestare provizorie, avand in vedere propunerea de extradare din data de 8 august 2014 emisa in dosarul Tribunalului Bucuresti, in referire la inculpatul CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, in vederea punerii in executare a mandatului de arestare preventiva emis de judecatorul de camera preliminara de la Tribunalul Bucuresti. Cererea de arestare provizorie s-a intemeiat pe art.12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extradare dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

In eventualitatea extradarii, legislatia prevede ca persoana predata ca efect al extradarii nu va fi nici urmarita, nici judecata, nici detinuta in vederea executarii unei pedepse, nici supusa oricarei alte restrictii a libertatii sale individuale, pentru orice fapt anterior predarii, altul decat cel care a motivat extradarea.

Prin urmare, rezulta ca judecarea inculpatului CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, in cauza aflata pe rolul Tribunalului Constanta, nu se va putea desfasura decat in conditiile existentei unui mandat de arestare distinct fata de cel deja dispus, care sa se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanta.

Prezenta propunere de arestare preventiva a fost inaintata judecatorului de camera preliminara din cadrul Tribunalului Constanta






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























641 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by