Seful CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost retinut de DNA Galati

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 8 august 2014, 8:33 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Bunea Stancu
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, adus, joi seara, la sediul DNA Galati, pentru a fi audiat in dosarul in care este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese, fiind vizate licitatii pentru contracte pe bani publici, a fost retinut vineri dimineata, anunta Mediafax.

Alaturi de seful CJ Braila, au mai fost retinuti de procurorii anticoruptie in acest dosar Florin Mija si Nicolae Moisiu, functionari publici, membri in comisiile de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, la data faptelor, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori a reiesit ca, in cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila potrivit careia, in perioada 2009 - 2010, inculpatii Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Braila (ordonator principal de credite), Mija Florin si Moisiu Nicolae si-au incalcat atributiile de serviciu, in contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achizitii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local si judetean, organizate de CJ Braila.

Modul in care au fost organizate si s-au derulat licitatiile in perioada de referinta a condus la situatia ca un numar de trei societati comerciale sa detina monopolul lucrarilor licitate de Consiliul Judetean Braila, fiind practic singurele firme care participa si castiga contractele de achizitie publica pe plan local si judetean.

In situatia in care existau si alti ofertanti, firmele agreate fie ofereau pretul cel mai mic, fie indeplineau "anumite" conditii apreciate ca esentiale de catre membrii comisiilor de analizare si evaluare a ofertelor, situatie care, in mod inevitabil, a condus la castigarea procedurilor respective, arata procurorii DNA.

De altfel, la una din firme Bunea este, in mod indirect, actionar, mai spun procurorii.

Totodata, la aceasta situatie s-a ajuns din cauza exercitarii defectuoase a atributiilor de serviciu de catre membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar si gestionarii ineficiente a bugetului local de catre presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea si calitatea de ordonator principal de credite.

Potrivit DNA, urmare a indeplinirii in mod defectuos a atributiilor de serviciu de catre functionarii mentionati s-a cauzat un prejudiciu in valoare totala de 2.924.817,60 lei si vatamarea intereselor legitime ale agentilor economici care au participat la procedurile de achizitii publice si au fost descalificati in mod discriminatoriu.

Cei trei inculpati urmeaza a fi prezentati, vineri, Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii DNA au mai dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii: Georgel Ghenea, Jenica Dumitrascu, Vasile Puia, Ionica Popescu si Ionel Pusca, functionari publici, membri in comisiile de evaluare a ofertelor depuse in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata.

De asemenea, sunt urmariti penal Vasile Soare si Cristian Catalin Stancic, administratori ai unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu in forma continuata, si Camelia Bratu, Cornel Grigore si Gheorghe Ciudatu, diriginti de santier, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Acestia din urma, in calitate de diriginti de santier, au avizat situatii de plata, in luna septembrie 2009, facand posibila plata lucrarilor, desi procesele verbale de receptie a acestora fie nu se regasesc la dosar, fie au fost incheiate in cursul anului 2010.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, precum si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4689 vizualizari

  • +14 (14 voturi)    
    incepe avalansa? (Vineri, 8 august 2014, 9:33)

    cinic [utilizator]

    Cati va duce Bunea dupa el [cf. cu propria sa zicere]?
  • +11 (11 voturi)    
    Numai dupa cum (Vineri, 8 august 2014, 9:41)

    mopsu [utilizator]

    se adresa oamenilor simpli si ar merita eliminarea pe viata (adica la puscarie) acest hot multimilionar din salariul lui de la stat adica de la noi toti.D-lor daca nu iesim la votcat mai multi, nu vom putea sti pe ce se bazeaza acesti hoti politici...
  • +8 (8 voturi)    
    părere (Vineri, 8 august 2014, 10:12)

    Arl [utilizator]

    De bun augur e faptul că e reținut de DNA Galați și nu de unitatea centrală, din București. Dacă toate structurile DNA dințară ar lucra la capacitate maximă, ar mai trebui câteva închisori.
  • +4 (4 voturi)    
    Inca o veste buna pentru ziua de azi ! :) (Vineri, 8 august 2014, 10:38)

    sageata.albastra [utilizator]

    Adaugati la asta si verdictul in dosarul ICA si decizia definitiva de extradare a lui Nicusor Constantinescu din SUA si vedeti ca avem motive sa sarbatorim !!!
    Si cum era in vara lui 2012 .... Ce inseamna viata .... Indeosebi pentru cei care se cred atotputernici si fara frica de nimic (vezi aici societate, bun simt, justitie ) :)))
  • +5 (5 voturi)    
    De meserie auto (Vineri, 8 august 2014, 10:40)

    Trojan.H [utilizator]

    Inca un tractorist pleaca acolo unde nici coctail si nici piscina nu este...
  • +2 (2 voturi)    
    Bunelule,baga-i in Laminor si electrocuteaza-i (Vineri, 8 august 2014, 18:15)

    Plagarus [utilizator]

    De ce sa mergi singur la ocna cand i-ai miluit pe sefii cei mari, pesedeii " centrali " ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by