Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, ramane in arest

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 6 august 2014, 21:20 Dosare Anticoruptie


Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, judecat pentru ca ar fi luat mita peste 2,3 milioane de lei, ramane in arest, a decis, miercuri, instanta suprema, care a respins constestatia edilului fata de aceasta masura, anunta Mediafax.

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

Stavarache a fost arestat la 1 iulie, iar o luna mai tarziu, dupa trimiterea in judecata, a fost transferat din arestul Politiei Judetene la Penitenciarul Bacau.

La 25 iulie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dispus trimiterea in judecata a primarului din Bacau, pentru cinci infractiuni de luare de mita comise in perioada 2008-2011, suma totala pe care ar fi primit-o edilul ridicandu-se la peste 2,3 milioane de lei.

In acelasi dosar sunt judecati oamenii de afaceri Costel Casuneanu, Liviu Vasile Cenusa si Liviu Goian, precum si directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008 - 2011, Romeo Stavarache a pretins si primit, direct sau prin intermediul celorlalti inculpati, de la patru oameni de afaceri, mai multe sume de bani.

Astfel, la inceputul anului 2008 primarul Bacaului i-a cerut administratorului unor societati comerciale sa ii fie remis un procent de 50% din valoarea decontata de Primaria Bacau, aferenta fiecarui stalp de iluminat public la care firma administrata de acesta efectua lucrari in baza contractului incheiat cu aceasta institutie, valoare care era de 38 de euro/stalp. In baza acestei solicitari, in perioada martie 2008- octombrie 2011 Romeo Stavarache a primit suma totala de 810.670 de lei.

In ianuarie 2009, Stavarache i-a cerut unui alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societatii comerciale administrate de acesta sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.

In aprilie 2009, Stavarache i-a cerut aceluiasi om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriza generala, incheiat intre aceasta societate si Agentia Nationala pentru Locuinte Bucuresti, avand ca obiect constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, lucrare in valoare de 2.688.769,90 de euro, inclusiv TVA. In baza acestei solicitari, in perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri suma totala de 1.259.789,03de lei.

In martie 2010, primarul Stavarache i-a solicitat administratorului unei societati comerciale sa incheie contracte de publicitate cu o anumita firma, pentru ca primaria sa isi execute in mod corespunzator obligatiile care decurgeau din contractul de gestiune a serviciului public de salubrizare a municipiului Bacau incheiat cu aceasta societate. In baza acestei solicitari, au fost incheiate doua contracte, in lunile martie 2010 si aprilie 2011, in baza carora omul de afaceri a platit sumele de 40.000 de lei, respectiv 30.000 de lei.

Potrivit DNA, in perioada martie - aprilie 2009, impreuna cu directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, primarul Romeo Stavarache i-a solicitat lui Costel Casuneanu suma de 100.000 de lei cu titlu de sponsorizare a unei asociatii sportive, in schimbul eliberarii unui certificat de urbanism, bani care au fost primiti in 24 aprilie 2009.

Procurorii anticoruptie mai spun ca toate sumele de bani au fost primite de catre Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, administrate de Liviu Goian, Liviu Vasile Cenusa si Constantin Apostol.

In acest dosar s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri ale lui Stavarache: un teren compus din trei loturi si patru corpuri de cladire, pana la concurenta sumei de 2.390.459 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bacau.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1004 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by