Motivare instanta: Adrian Nastase a avut un comportament foarte bun in detentie, a scris lucrari si a fost recompesat

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 29 iulie 2014, 17:54 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: HotNews / DP
Adrian Nastase a avut un comportament foarte bun in timpul detentiei, a participat la activitati educative si a scris trei lucrari stiintifice, fiind recompensat de opt ori, arata magistratii de la Judecatoria Sectorului 4 in motivarea deciziei de liberare conditionata a fostului premier, potrivit Mediafax.

Judecatoria Sectorului 4 (JS4) a decis, in 23 iulie, ca fostul premier Adrian Nastase, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare in dosarele "Zambaccian" si "Trofeul calitatii", poate fi eliberat conditionat, in urma executarii unei treimi din pedeapsa.

Decizia din 23 iulie nu este definitiva. In aceeasi zi, DNA a anuntat ca va contesta hotararea instantei.

Magistratii de la JS4 au analizat propunerea de liberare conditionata inaintata de comisia responsabila din Penitenciarul Jilava, potrivit careia Nastase "a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar".

"Astfel, potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate. Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar", se arata in motivarea deciziei instantei remisa Mediafax.

Instanta apreciaza ca "exista premisele ca timpul executat a fost suficient pentru reeducarea condamnatului si ca acesta, prin participarea activa la programele desfasurate in vederea pregatirii graduale pentru liberare, si-a format si consolidat o atitudine corecta fata de valorile sociale, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala, scopul preventiv si educativ al pedepsei fiind atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei fiind indeplinite, astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional".

Judecatorul a aplicat legea penala mai favorabila, conform art. 5 din noul Cod penal, analizand conditiile impuse de lege pentru acordarea liberarii conditionate conform legislatiei anterioare, iar nu conform noilor reglementari penale intrate in vigoare la 1 februarie 2014.

"Analizand conditiile impuse de cele doua legi penale succesive pentru acordarea beneficiului liberarii conditionate instanta constata ca legea penala mai favorabila este cea a Codului penal din anul 1969, aceasta lege cuprinzand dispozitii mai permisive atat cu privire la cerintele imperative pentru acordarea liberarii conditionate, cat si cu privire la modul de supraveghere al petentului dupa ce acesta ar fi fost liberat conditionat", noteaza instanta, precizand ca, potrivit art. 59 din vechiul Cod penal, "poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale", iar, conform art. 60 alin. 2 vechiul Cod penal, "fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de 1/3, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, daca indeplinesc celelalte conditii prev. la art. 59 alin. 1 din vechiul C. pen".

Pentru a putea fi liberat conditionat, Adrian Nastase a trebuit sa execute o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, respectiv 547 de zile, acesta executand in total 556 de zile de inchisoare (la data analizei la comisie - 3 iulie 2014) in care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executata in prima condamnare, si 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate (elaborarea unor lucrari stiintifice).

In 24 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a decis, dupa contopirea condamnarilor primite de fostul premier in dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian", sa adauge un spor de sase luni la pedeapsa de patru ani pe care o executa fostul premier din 6 ianuarie.

Din pedeapsa lui Adrian Nastase a fost scazuta perioada in care a stat in penitenciar, respectiv noua luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 pana in 18 martie 2013, cand a executat pedeapsa de doi ani primita in dosarul "Trofeul calitatii".

Instanta suprema i-a condamnat in 6 ianuarie, in dosarul Zambaccian, pe Adrian Nastase la patru ani de inchisoare cu executare, pe sotia acestuia, Dana Nastase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Nastase a fost incarcerat in aceeasi zi.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". El a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4829 vizualizari

  • +17 (19 voturi)    
    acest Cod penal are un articol (Marţi, 29 iulie 2014, 17:57)

    un domn [utilizator]

    numit Legea Lui Adelu !, daca nu te cheama Adelu nu se aplica !
    • +13 (15 voturi)    
      Daca se grabeste Adi... (Marţi, 29 iulie 2014, 18:25)

      lucadd [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      ajunge si la Congresul "PSD" ca membru de onoare...sper sa nu uite sa isi dea jos hainele dungate ca se poarta rosu acolo.
  • +17 (19 voturi)    
    recompense (Marţi, 29 iulie 2014, 18:01)

    tba [utilizator]

    parca e vorba de catelul meu: il recompensez cand face ceva bine.
    ma gandeam ca la oameni recompensa vibe cand faci ceva deosebit. iak nu-i asa!
  • +17 (19 voturi)    
    Poate deci, sa-si consilieze " doctorul " WP ? (Marţi, 29 iulie 2014, 18:08)

    Plagarus [utilizator]

    Daca nu poate vota, macar sa-i scrie discursurile mitomanului cu care ne-a blagoslovit !
    • +7 (9 voturi)    
      si poate ca.... (Marţi, 29 iulie 2014, 18:29)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      ....printre "faptele bune" se va gasi si ce cu inapoierea furaciunilor catre stat.
      Mda, vorbesc prostii !
  • -16 (22 voturi)    
    odata cu eliberarea lui Nastase (Marţi, 29 iulie 2014, 18:09)

    vladimir14 [utilizator]

    Ponta are alegerile castigate ,toata ura impotriva sistemului basist va fi canalizata de catre Nastase inspre voturi pro Ponta.
    Experienta lui Nastase isi va spune cuvantul.
    Maestre Nastase te vrem Prim ministru.
    • +5 (9 voturi)    
      la Belu (Marţi, 29 iulie 2014, 18:24)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

      acolo e ok
    • +1 (5 voturi)    
      Maiestre Maestre.. (Marţi, 29 iulie 2014, 18:38)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

      Mai este. Care sunteti voi aia? Tu si mai cine?
    • +7 (9 voturi)    
      Mai ai si alte ... prafuri de tras pe nas? (Marţi, 29 iulie 2014, 18:51)

      Keyser Soze [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

      Pai maestrul tau a fost prim ministru si te-a trimis (ca pe tot poporul) sa ii numaram ouale. Se pare ca ti-a placut si mai vrei odata sa le numeri. Nu e mai bine sa te duci mataluta la Jilava in vizita sau la Cornu (atunci cand va scapa idolul tau) si sa ne povestesti ce senzatii ai numarandu-i "ouale". Ma bucur ca spui ca : "Experienta lui Nastase isi va spune cuvantul" atunci o sa fi binecuvantat si o sa ai experiente deosebite numarand de la stanga la dreapta si apoi de la dreapta la stanga si vei descoperii tot doua bucati. Poate iti dai un Doctorat in numarat oua.... ce zici? Dar ai grija sa nu copiezi de la Ponta.
    • +7 (9 voturi)    
      Maistrul Hotilor...asta e Bumbonel (Marţi, 29 iulie 2014, 18:58)

      Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

      Tu tre sa fii ficior'su, un bolshevic de moda noua. Las' ca o sa va vad eu de unde o sa mai mulgeti dupa exodul care o sa urmeze alegerii lui Dottore in fctia de Presedinte.
    • 0 (0 voturi)    
      asta de pe unde a mai aparut? (Marţi, 29 iulie 2014, 21:31)

      urob [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

      vladimir14 asta e fenomenal!Posteaza peste tot unde sint subiecte cu PSD si Rusia ,evident fiind pro.Problema lui e ca bate campii: nu tu argumente ,nu tu rationamente.Doar slogane si amenintari.Tipul e penibil.Ca si cei care-l platesc.Cred ca sint cam prosti daca cred ca cu postari de astea impresioneaza pe cineva pe internet.Or fi confundat hotnews-ul cu latrina 3....hmmm...
    • +1 (1 vot)    
      nu iese el asa usor (Marţi, 29 iulie 2014, 22:21)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui vladimir14

      e un detinut model, tre' sa stea mai mult, sa dea exemplu la toti shutii din jilava. :))
  • +9 (11 voturi)    
    3 lucrari stiintifice? (Marţi, 29 iulie 2014, 18:26)

    Kaladin [utilizator]

    C'monnnn, nu ai universitate in top 1000 si ai conditii de lucrari "stintifice" la mititica?
  • +7 (9 voturi)    
    Pai sunt culegeri cu prelegeri si cursuri! (Marţi, 29 iulie 2014, 18:34)

    LiviuIordache [utilizator]

    Cum a scris prelegeri tinute cu 10-20 de ani in urma in puscarie, ca fiu-sau a zis ca "lucrarile stiintifice cuprind prelegeri..."? Apoi, sunt femei chinuite la 60 de ani, cu cite 3-4 copii, care nu pot iesi la pensie, iar puscariasii la 60 de ani trebuie scutiti! Ne mai vorbind ca astia scad zilele "lucrare la carti" ca si cum ar fi zile executate. Sensul, si de bun simt, si juridic, al executarii este clar: cit a stat efectiv inchis! Abia cind face o treime (am zis ca la 60 de ani, acum, e o timpenie, dar ma rog, asa a lasat Ponta, seful comisiei de redactare, codul), cind EXECUTA o treime poate cere eliberarea conditionata. Nu face 2 luni si apare cu 20 de carti, ii pune 4 zile pe zi si iese din puscarie. Ba mai ramine si statul dator, dupa mintea astora!
  • +6 (8 voturi)    
    Sper ca 'Nast-case" (Marţi, 29 iulie 2014, 18:34)

    Keyser Soze [utilizator]

    sa isi fi scris amintirile in dosare pe care DNA sa le ia in considerare. Se pare ca nu a scris destul... Hai Adita !!!, ca poti... da-i in gat la DNA pe toti si vei fi liber si fizic si spiritual. Ti-ai spalat aura si gaura (nu fiti nesimtiti!!!) -ma refeream la cea din gat, (si din nou nu glumiti!!!)
    ca era vorba de cea facuta de pistol prin fularul de 400 euro).
    Asa ca daca DNA o sa aiba material documentar pentru prinderea si altor "oameni de bine" din PSD+USL+UNPR+PDL+PL, va fi asa de bine pentru tara si sper sa vedem in fiecare dimineata cum e "saltat" un "grangur" democratic ales.
  • +5 (7 voturi)    
    Stai putin... (Marţi, 29 iulie 2014, 18:48)

    Veetor [utilizator]

    Pedeapsa cu inchisoarea are ca unic scop reeducarea? Te faci cuminte 3-4 luni si te trimit acasa?

    Si eu care credeam ca pedeapsa e o palma data peste degetele bagate in borcanul cu miere... Se pare ca ma inselasem...
  • +7 (9 voturi)    
    Inca o dovada ca mai e mult pana sa avem justitie (Marţi, 29 iulie 2014, 18:49)

    LiviuX [utilizator]

    E adevarat ca e bine ca exista eliberare conditionata, dar parca dupa numai o treime de pedeapsa e prea de tot. Si ar trebui ca asta sa nu se aplice celor care mai sunt acuzati si in alte dosare.
  • +3 (5 voturi)    
    Acest om (Marţi, 29 iulie 2014, 19:41)

    Viceversa [utilizator]

    a reușit să corupă totul în jurul său, pedepsele au fost mult prea mici.Motivarea pentru care a primit un plus de șase luni ar trebui să aibă totuși importanță.
  • +2 (2 voturi)    
    Asta-i tara? (Marţi, 29 iulie 2014, 19:50)

    MichiuStefan [utilizator]

    Ma intreb, “ca simplu cetatean” cum de-l mai rabda pamantul pe infamul asta,intaiul mafiot al neamului?Face cateva luni de puscarie “soft” cu tot ce-i trebuie, putand sa-si arunce in continuare otrava asupra noastra fara oprelisti!Merita 22 de ai de recluziune, in haine vargate, nu in costum si confiscarea integrala a averii!In schimb, este inca aplaudat frenetic la congrese de “poporul pesedist”, regretat si cainat de amaratii de pensionari si subiect de analize politice.Asta-i tara?Daca n-ar fi existat, Romania trebuia inventata!
  • +1 (3 voturi)    
    Nu mai gasesc procurorii ceva? (Marţi, 29 iulie 2014, 20:43)

    Matrafirefox [utilizator]

    Hai ca mafiotul asta sigur a mai facut ceva, nu mai gasesc procurorii cate ceva sa-l bage la loc la parnaie pana moare?
  • +2 (4 voturi)    
    un rebut (Marţi, 29 iulie 2014, 21:01)

    barbatdetreaba55 [utilizator]

    si daca moare inchis tot nu ar plati raul facut poporului Ro
  • 0 (0 voturi)    
    nu mai conteaza... (Marţi, 29 iulie 2014, 21:23)

    EMC2*2/2#@4 [utilizator]

    eticheta de puscarias i s-a pus.
  • +2 (2 voturi)    
    justitia dea alba-neagra !!! (Marţi, 29 iulie 2014, 22:12)

    andreesanu [utilizator]

    Ii dai suplimentare de pedeapsa la contopire si-l eliberezi conditionat dupa 2 luni !!!,ridicol !,incompetenta ,minareala politica ???.
    Individul asta nu trebuia sa mai vada lumina zilei .
  • +1 (1 vot)    
    Justiția trebuie schimbată urgent (Marţi, 29 iulie 2014, 22:20)

    visio [utilizator]

    un infractor de nivelul lui Năstase Adrian nu își schimbă năravurile; pe de altă parte, se pare că pușcărie îi stimulează pofta de scris, sau a plagiat?
  • +1 (1 vot)    
    Rusine! Judecatori milosi, iresponsabili! (Miercuri, 30 iulie 2014, 6:28)

    hotnewsfil [utilizator]

    Motivarea instantei, execrabila!
    Daca era violator in serie (de femei, fiindca de banii nostri a fost!), mai prima "calitatea" acesui borfas- pe- scara -mare de a fi scris carti.
    Un romancier austriac a scris numeroase carti extrem de bine apreciate de cititori. A fost depistat, insa, ca era violator un serie. Simtind ca este descoperit, a fugit in America, prin cateva orase din lungul Californiei, unde a violat multe alte femei. Americanii l-au prins si l-au arestat. Austriecii au cerut si au obtinut extradarea acestui criminal (trimiterea lui in tara de obarsie, unde isi incepuse "cariera" de violator). A fost judecat si condamnat la ani grei de puscarie.
    Desi se bucurase de o simpatie deosebita din partea populatiei austriece, ca scriitor foarte talentat, inclusiv din partea magistratilor (ca persoane 'civile'!), pedeapsa nu i-a fost 'indulcita' de catre judecatori.
    La noi, judecatorii au considerat ca, deoarece borfasul Adrian Nastase - un munte de om extrem de bine hranit toata viata (insurat, succesiv, cu doua fiice ale unor comunisti din conducerea PCR)- , nu a continuat sa fure si in puscarie, a devenit un om "cinstit" deci trebue sa ii fie redusa osanda, sa se poata intoarce, acest borfas ordinar, in puful Cartierului Primaverii.
    Nu le-a fost de ajuns judecatorilor ca legile absurde din tara noastra i-au redus la un sfert durata condamnarii (varsta muntelui de om, etc.).
    Este revoltatoare indulgenta legilor si iresponsabilitatea unor judecatori, care iau decizii discretionare, de preacuvioase maicute neprihanite.
  • 0 (0 voturi)    
    Problema este alta (Miercuri, 30 iulie 2014, 10:21)

    soringusar [utilizator]

    EL NU RECUNOASTE NIMIC.
    Iar eliberarea conditionata se aplica doar celor care isi recunosc faptele si colaboreaza cu justitia.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by