DNA: Ioan Muresan si complicii sai au vrut sa il reduca la tacere pe Traian Berbeceanu

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 21 iulie 2014, 21:29 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, si cei doi complici ai sai au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu incercand sa il reduca la tacere pe fostul sef al BCCO Alba si sa obtina de la acesta materiale despre care credeau ca i-ar fi putut incrimina, potrivit rechizitoriului DNA, citat de Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe fostul sef al DIICOT Alba, Ioan Muresan, fostul procuror Nicolaie Cean si ofiterul Alin Muntean, ca "actele de urmarire penala efectuate in prezenta cauza au relevat existenta unei activitati infractionale extrem de elaborate a inculpatilor, subtil si atent construita, prin folosirea cu rea-credinta a functiei si a instrumentelor procedurale, rezultatul final constand in colectarea unui material probator cu aparenta de legalitate si temeinicie, folosit pentru punerea sub inculpare si retinerea partii vatamate Traian Berbeceanu, scopul principal decelat in ancheta fiind cel al inlaturarii acestuia din functia detinuta si al intrarii in posesia materialelor compromitatoare pentru oamenii legii, pe care cel vizat le-ar fi detinut".

Potrivit actului de sesizare a instantei, Traian Berbeceanu - care devenise tot mai vocal si mai determinat in a aduce la cunostinta organelor de ancheta imprejurarile cu potential incriminator la adresa celor trei, constatate pe parcursul activitatii in calitate de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Alba Iulia si care efectua anchete care vizau oameni de afaceri aflati in legatura cu acestia - a determinat din partea acestora "o reactie de aparare, generata de panica si concretizata in efectuarea unor demersuri infractionale care au urmarit "reducerea la tacere" a ofiterului de politie".

"Asa cum in situatia in care o persoana cercetata penal care afla despre aceasta imprejurare incearca, inainte de toate, sa stearga urmele infractiunii sau sa isi construiasca o aparare viabila, tot astfel, cei trei au ales ca maniera de aparare fata de o posibila ancheta penala neutralizarea initiatorului, a persoanei care putea furniza elemente de natura a-i incrimina", se mai arata in rechizitoriul transmis judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Procurorii sustin ca cei trei au ales sa actioneze astfel din doua motive, unul fiind acela ca natura functiei detinute - de procuror, respectiv ofiter de politie - le-a permis construirea unei cauze penale impotriva lui Berbeceanu. Al doilea motiv a fost acela ca doar prin intrarea in posesia materialelor incriminatoare pe care Berbeceanu pretindea ca le detine ori prin examinarea continutului acestora ar fi avut un control real asupra propriei lor situatii juridice.

"Astfel, chiar daca inculpatii si-ar fi formulat diverse aparari, in intelegere cu alte persoane, ale caror interese se presupune ca le-ar fi favorizat in schimbul unor sume de bani, chiar daca s-ar fi preconstituit inscrisuri care sa denatureze anumite imprejurari, chiar daca s-ar fi identificat varii modalitati de aparare, cei trei nu ar fi avut certitudini cu privire la un eventual curs favorabil al unei potentiale cauze penale, in lipsa cunoasterii datelor compromitatoare pretins detinute de Traian Berbeceanu, date la care nu puteau avea acces decat in urma efectuarii unor perchezitii", se mai arata in documentul citat.

In acest sens, sustin anchetatorii, Ioan Muresan, in calitate de procuror sef al Serviciului teritorial Alba Iulia al DIICOT, ajutat de Alin Mirel Muntean si cu concursul lui Ion Nicolaie Cean, "a conceput un plan cu vadite conotatii infractionale, in care a fost angrenat si martorul Daniel Costel Chirila, cu privire la care nu au rezultat suficiente indicii care sa ateste cunoasterea completa a activitatii infractionale, "acesta fiind mai degraba indrumat pe anumite piste la solicitarea lui Muresan, cu larga participare a inculpatului Muntean".

In 16 iulie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Ioan Muresan, procuror sef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz in serviciu, represiune nedreapta si fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT in perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, in prezent pensionat, pentru complicitate la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, si pe Alin Mirel Muntea, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz in serviciu, fals intelectual si complicitate la infractiunea de represiune nedreapta.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de mentinere a masurilor preventive dispuse in cauza.

Ioan Muresan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, dupa ce a fost inceputa urmarirea penala in cazul lui, acesta fiind eliberat din functie in 29 mai.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4387 vizualizari

  • +10 (10 voturi)    
    Doamne fereste.... (Luni, 21 iulie 2014, 23:02)

    cartofil [utilizator]

    Va dati seama ce ar fi putut pati un amarastean daca coiotii astia s-ar fi uitat urat la el. Cate astfel de tragedii se intampla in Romania si nimeni nu ia atitudine.
  • +9 (9 voturi)    
    Inchisoare pe viata, (Luni, 21 iulie 2014, 23:21)

    mopsu [utilizator]

    asta ar merita toti cei care ,platiti de noi fac atare marsavii, dar scapa cu suspendare(vezi judecatorul amic cu catalin voicu)
  • +10 (10 voturi)    
    respect Traian Berbeceanu! (Luni, 21 iulie 2014, 23:36)

    je2012 [utilizator]

    respect Traian Berbeceanu!
  • +8 (8 voturi)    
    E o vorba din batrani... (Luni, 21 iulie 2014, 23:54)

    mcris [utilizator]

    Adevarul iese ca untul la suprafata. Dar ia ceva timp...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by