Motivare Tribunalul Bucuresti: Marian Capatana reprezinta un pericol public; lasat liber, ar comite fapte penale

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 17 iulie 2014, 23:53 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti (TB) arata, in motivarea deciziei de respingere a cererii de inlocuire a arestului formulate de Marian Capatana, ca acesta, odata pus in libertate, ar comite fapte penale sau ar declansa puternice reactii in randul opiniei publice, determinate de fapta pentru care este cercetat, scrie Mediafax.

"Pericolul pentru ordinea publica reprezinta practic temerea ca, odata pus in libertate, inculpatul ar comite fapte penale ori ar declansa puternice reactii in randul opiniei publice, determinate de fapta pentru care este cercetat. (...) Existenta unui astfel de pericol este demonstrat in cauza, de prejudiciul adus interesului public de protectie a cetatenilor si autoritatilor statului de drept impotriva comiterii de infractiuni grave, dedus din modul de savarsire a faptelor", spune judecatorul de drepturi si libertati, in motivarea deciziei.

Magistratul subliniaza, in documentul citat, ca Marian Capatana are "o mentalitate periculoasa" asupra actului de justitie si a organelor implicate, dar si a altor institutii de cel mai inalt nivel in statul de drept, fapt ce duce la aparitia "sentimentului de insecuritate creat in randul cetatenilor onesti, o reactie prompta si eficienta din partea autoritatilor".

"Evaluand imprejurarile concrete ale cauzei ( inclusiv relatiile dintre inculpati si denuntatori, ascendentul primilor asupra celorlalti, interesul urmarit de catre cei care au sesizat autoritatile, anume acela al recuperarii banilor, posibilitatea influentarii lor) si conduita procesuala a inculpatului, judecatorul considera ca masura arestului preventiv este proportionala cu gravitatea acuzatiilor, prin raportare si la natura interesului public ocrotit", se mai arata in motivarea instantei.

In 10 iulie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea lui Marian Capatana de inlocuire a arestului preventiv dispus in cazul acestuia in dosarul de trafic de influenta al lui Mircea Basescu. Sentinta data de Tribunalul Capitalei poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Capatana si fratele presedintelui au facut cereri de inlocuire a arestului preventiv si la Tribunalul Constanta, unde se judeca dosarul de trafic de influenta. Acestea au fost respinse ca nefondate, miercuri, insa pot fi, si ele, contestate.

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost trimisi in judecata luni, in dosarul in care fratele presedintelui este acuzat ca, prin intermediul lui Capatana, ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni la judecatori sa dispuna o sentinta favorabila in procesul lui Bercea Mondial.

Dosarul a fost inregistrat la Sectia Penala a Tribunalului Constanta, in 14 iulie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























488 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by