VIDEO DNA: Fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu, Alexandru Bogdan, urmarit penal sub acuzatia de folosire a influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 16 iulie 2014, 12:34 Dosare Anticoruptie


Alexandru T. Bogdan
Foto: Agerpres
Procurorii DNA au anuntat inceperea urmaririi penale fata de academicianul Alexandru Bogdan, fost presedinte al Fundatiei Patrimoniu din cadrul Academiei Romane, acuzandu-l de folosirea influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Procurorii anticoruptie arata in ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale ca, in perioada 2006-2010, Alexandru Bogdan "si-a exercitat atributiile de presedinte al fundatiei in scopul de a favoriza colaboratorii Fundatiei Patrimoniu, care si-au asigurat astfel foloase necuvenite, constand, in esenta, in neplata unor obligatii contractuale".

Potrivit DNA, prin aceste actiuni, "desfasurate cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, a fost prejudiciat atat patrimoniul privat cat si bugetul acestei institutii".

"Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea ca marea majoritate a contractelor au fost incheiate fara sa fie respectate prevederile Statutului Fundatiei <<Patrimoniu>> si fara sa fie respectata procedura de avizare a actelor juridice incheiate de catre Fundatie, conform unei decizii a Presedintelui Academiei Romane", a precizat DNA.



  • Alexandru Bogdan: Academia a avut profit din arendarea unor terenuri. Nu au ajuns terenuri la oameni de afaceri
Alexandru Bogdan a fost miercuri la DNA, pentru a-i fi adusa la cunostinta calitatea de suspect in acest dosar.

Fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu a Academiei Romane a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca institutia a avut profit din arendarea unor terenuri, precizand ca nu a inchiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri si nu a produs nicio paguba, informeaza Mediafax.

Alexandru Bogdan a spus ca in acest an se implinesc 50 de ani de cand a terminat facultatea si de cand lucreaza pentru statul roman in domeniul cercetarii.

El a aratat aratat ca in perioada in care a condus Fundatia Patrimoniu a Academiei Romane a identificat "mii de hectare". El a precizat ca exista rapoarte si statistici care arata ca Academia nu a fost prejudiciata, ci a obtinut profit de pe urma arendarii unor terenuri.

"O sa vedeti bilanturile si o sa vedeti cum am identificat mii de hectare personal. Le-am adus in patrimoniul Academiei Romane. Ele au adus si profit Academiei... suficient de mari. Veti vedea realitatea in functie de an", a spus fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu.

Intrebat daca a inchiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri, intre care si Dan Voiculescu, la preturi foarte mici, Alexandru Bogdan a raspuns: "Categoric nu".

Alexandru Bogdan a adaugat ca dosarul in care este vizat se afla in lucru de trei ani si ca este bine ca procurorii au inceput activitatile in acest caz.

Fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu a mai spus ca nu doreste sa faca declaratii despre ancheta procurorilor si ca se va prezenta la DNA oricand este chemat.
  • Comunicatul integral transmis de DNA
IUP fost presedinte al Fundatiei Patrimoniu

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de BOGDAN ALEXANDRU, presedinte al Fundatiei Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Din ordonanta de efectuare in continuare a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:

In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru si-a exercitat atributiile de presedinte al fundatiei in scopul de a favoriza colaboratorii Fundatiei Patrimoniu, care si-au asigurat astfel foloase necuvenite, constand, in esenta, in neplata unor obligatii contractuale.
Prin aceste actiuni, desfasurate cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, a fost prejudiciat atat patrimoniul privat cat si bugetul acestei institutii.
Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea ca marea majoritate a contractelor au fost incheiate fara sa fie respectate prevederile Statutului Fundatiei "Patrimoniu" si fara sa fie respectata procedura de avizare a actelor juridice incheiate de catre Fundatie, conform unei decizii a Presedintelui Academiei Romane;

La aceeasi data, suspectului BOGDAN ALEXANDRU i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Stirea se actualizeaza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4648 vizualizari

  • +16 (18 voturi)    
    Varanul Nu Mai Scapa (Miercuri, 16 iulie 2014, 12:46)

    un domn [utilizator]

    In Viata de la Brutarie ! nici pensia nu o mai primeste acolo..varanul ..e pe toboganul de la Glina
  • +15 (17 voturi)    
    cat de rusinos..... (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:03)

    translativus [utilizator]

    ....poate fi pentru un om care, ajuns in panteonul stiintei, s-a lasat prada unor escroci de cariera iar acum este tarat pe drumul gainarilor de rand.

    Inca o palma pe obrazul academiei romane printre ai carei membrii figureaza si semi-analfabeta elena ceausescu.
  • -7 (9 voturi)    
    ? (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:16)

    Dedalus [utilizator]

    Nu pricep care e fapta.
    • +10 (12 voturi)    
      iti explica , va explica (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:25)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

      Latrina 3 ASAP
    • +7 (9 voturi)    
      'esplicatie' (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:29)

      AntoniuPoienaru [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

      Pe rolul instantelor de judecata exista urmatoarele dosare in care sunt implicate SC GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU SI COMPANIA SA ( GRIVCO), AGENTIA DOMENIILOR STATULUI si INSTITUTUL DE CERCETARE SI INGINERIE TEHNOLOGICA PENTRU IRIGATII SI DRENAJE BANEASA – GIURGIU – (ICITID): Dosar 11181/236/2012 Tribunalul Giurgiu;
      15840/3/2010 Tribunalul Bucuresti;
      10842/299/2011 Tribunalul Bucuresti;
      10842/299/2011 Judecatoria Sector 1 Bucuresti.
      Nu exista o sentinta definitiva. Dupa cum stim ICITID avea cele aprox. 2600 ha de la Baneasa si Gostinu, de la ADS, incredintandu-le apoi Academiei. Academia le-a dat in arenda lui Grivco SA. Pe de o parte ADS isi revendica drepturile in instanta asupra suprafetei amintite mai sus, contestand vechiul contract de arenda cu Grivco SA,iar pe de alta parte, procurorii cerceteaza modul in care s-a arendat aceeasi suprafata de catre Academie, tot la Grivco Sa. Prinsa in corzi, Grivco Sa nu a mai depus cerere la Apia in 2013 si si-a transferat suprafata in litigiu pe o alta firma , Grivco Agro Srl, rebotezata SC Agro Seed Muntenia SRL.Noua firma a semnt un nou contract de arenda cu ADS si si-a depus cerere de subventie la Apia. Daca instantele anuleaza contractele de arenda ale lui Grivco Sa, Apia este nevoita sa-i ceara subventiile inapoi incepand cu 2007. Nu numai Grivco SA se afla in situatia in care ar exista suspiciunea asupra unor contracte de arenda in care statul ar fi fost prejudiciat. Procurorii, daca se gandesc la o posibila atingere a intereselor financiare ale Comunitatii Europene si bugetului national, ar trebui sa extinda controlul si la alte firme agricole care au contracte cu ADS-ul.
  • +10 (12 voturi)    
    Academician? (Miercuri, 16 iulie 2014, 15:31)

    Ricardo [utilizator]

    Stimati romani, nu ma judecati ca vreua sa vad cat ofera acesti academicieni, adica cati bani genereaza la bugetul de stat si bugetul local daca doamne fereste nu-i in Bucuresti, si cati bani absorb de la bugetul de stat lunar pentru;
    -salarii,
    -deplasari, transpor; combustibil, bilete de transport, daca intra-n circuitul romanilor, ce le alimenteaza din impozite, activitatile.
    -cazari,
    -diurne.
    Cheltuieli cu secretari si alti angajati precum aveau ofiterii romani dupa "44.
    Priviti chipul acestui gusat "porumbel voiajor" solicitati-i declaratia de avere! si lista castigurilor. Sigur veti descoperi castiguri mai mari decat ale Presedintelui Romaniei sau Primului Ministru.
    Aveti nevoie de astfel de romani ce nu-si pot justifica nici macar gusa daramite conturile, excursiile exotice, conturile din pradisurile fiscale, Cheltuielile de participare la congrese, simpozioane?
    Ma intreb, ce va face cand ILIescu nu va mai fi.
    Se apropie alegerile, aveti sansa sa deparazitati scena pe care trebuie sa paseasca cu demnitate, omenii integrii, necorupti, fara milioane-n conturi, fara sa se comporte precum Ponta si Petrescu, Basescu, personaje ce le-ar lasa repetente si un profesor de liceu. Cine are argumente pro dar nu impotriva starii lui de bine sa le arate poporului!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!
    • +4 (4 voturi)    
      Sa le fie RUȘINE ! (Miercuri, 16 iulie 2014, 17:34)

      PSD-erbedeul [utilizator] i-a raspuns lui Ricardo

      Sa le fie RUȘINE !
  • +1 (1 vot)    
    Ricardo (Joi, 17 iulie 2014, 16:31)

    Ricardo [utilizator]

    Dragul meu Popa, Ce zicici de cazul lui Gica Hagi?
    Eu l-am sfatuit sa-si faca academie de fotbal alaturi de Gica Popescu/ Ei au facut academii. s-au umplut de milioane de euro fara sa plateasca macar un comision de 3-5 % din cifra rulata datorita iidei. Ce ziceti merita puscaria sau merita NUPul? Daca el nu merita puscaria, dece ar merita fratele Mircea cel Tanar nu cel Batran?
  • +1 (1 vot)    
    Rusine sau Atentie, capul la fund! (Joi, 17 iulie 2014, 17:45)

    Ricardo [utilizator]

    Dupa ce am vazut prestatia premierului si a d-oamnei ministru de finante,
    sincer eu unul nu asi angaja-o ca econimist. M-ar baga la puscarie de-asi vrea sa accesez, fonduri europene Grant. Din simplul motiv ca-n studiul de fezabilitate, asi fi omis ca marirea impozitelor mareste colectarea lor, in schimbul diminuarii CASului.
    Fratilor romani, ce ziceti? Cu cat subventionam biletele de avion ale acestei ministere, sa ajunga-n USA? Pentru pesimisti acum intrebare; Cu cat subventionam costurile ca aceasta ministereasa cu parul valvoi precum Muma Padurii, sa plece din USA pe luna? Atentie! Americaniioricum o vor expedia pe luna, nu-n Romania ci pe satelitul Luna, sora pamantului, nu a lui Ponta.
    De pe internet, ma astept ca Adacdemia Romana, in speta celei din spatiul USAMV sa scoate la lumina, bogatii tip pepite aurifere care sa fie platite romanilor nici macar rezervelor carbonifere, din fondurile minelor in conservare. Priviti acest gusat, cu gusa de porc, academician care desi poporul ii plateste salariul, diurna, cazarile, sporurile salariale, simpozioanele, deplasarile auto, CFR, pe calea aerului, sau televiziunile mii de euro, sau vapoarelor, Fura ca-n codru, asa cum i-a invatat Iliescovici, acum Victor facandu-se impartial si echidistant. Romani cum sa-l votam pe Ponta? Eu unul nu-l vvotez, daca nu are un procram mai bun ca al .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by