Fostul director general al Microsoft Romania, Sorin Eftene, audiat la DNA

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 15 iulie 2014, 10:01 Dosare Anticoruptie


Sorin Eftene
Foto: Microsoft
Fostul director general interimar al Microsoft Romania, Sorin Eftene, este audiat marti la DNA, in dosarul privind inchirierea de licente IT pentru scoli, in care se fac cercetari in rem pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, dare si luare de mita, potrvit Mediafax.

Sorin Eftene a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in jurul orei 09.00 si nu a dorit sa faca declaratii despre prezenta sa in fata procurorilor.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Eftene a fost citat sa se prezinte la DNA pentru a da declaratii in dosarul deschis in urma sesizarii Corpului de control al Guvernului, privind inchirierea si extinderea de licente pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro.

In acest dosar a fost audiat, saptamana trecuta, si seful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, acesta spunand ca a dat declaratii in calitate de martor. Moraru a fost si luni la DNA, pentru a duce mai multe documente privind licentele IT pentru scoli.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, in 10 iulie, ca procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari in cauza penala constituita ca urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului-ministru din 21 mai 2013.

"Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care contrar dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au incheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant", a precizat DNA.

Potrivit sursei citate, in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu.

Cercetarile sunt efectuate sub aspectul: inchirierii unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea in calcul a tuturor statiilor de lucru si a serverelor achizitionate in perioada 2001 - 2008 prin programele SEI 1 - SEI 5 si rural; determinarii incheierii contractului de furnizare produse in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, existand indicii privind crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane USD a fost derulat in perioada 2004-2009); determinarii daca HG 460/2009 permitea incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente al MECTS pentru scoli; achizitiei de licente pentru pachete de tip ProDesktop si sisteme de operare Windows Server destinate unitatilor de invatamant corespunzator necesarului de licente; identificarii persoanelor implicate si a modului in care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuratiei hardware a statiilor de lucru si serverelor achizitionate in perioada 2001 - 2008, prin programele SEI I - SEI V si Rural si fundamentarea din punct de vedere tehnic a achizitiei din 2009.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizeaza trei contracte referitoate la licentele IT, derulate intre 2001 si 2013. Este vorba despre Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane de dolari, derulat in perioada 2004-2009, de Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET, in valoare de 96 de milioane de euro, derulat in perioada 2009-2013, si de Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI), incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 de milioane de euro.

In mai anul trecut, Guvernul anunta ca va sesiza DNA pentru posibile fapte de natura penala ale fostilor ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme, care ar fi promovat o nota privind achizitia de soft educational, in baza careia ar fi efectuat plati de aproape 8 milioane euro fara temei, cu 5 milioane peste pretul real.

Concluzia rezulta dintr-un raport intocmit de Corpul de control al prim-ministrului in urma verificarilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei in legatura cu inchirierea de licente educationale. Actiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

In raportul Corpului de control se arata totodata ca imputernicirea acordata Ministerului pentru Societatea Informationala pentru efectuarea achizitiei a fost extinsa in mod ilegal printr-o nota semnata de fostul ministru de resort Valerian Vreme si de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu si aproata de premierul de la acea data, Emil Boc. Prin nota aprobata de Boc, s-ar fi consemnat imprejurari necorespunzatoare adevarului si s-ar fi creat aparenta de legalitate a contractului de achizitionare, acuzau inspectorii guvernamentali.

Din nota de informare cu privire la activitatea in cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a optiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licentelor Microsoft a rezultat faptul ca s-a platit pentru un numar mult mai mare de licente inchiriate decat numarul de licente utilizabile in educatie. Din recalcularea valorii contractului cu numarul de pachete egal cu numarul de calculatoare a reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar.

Diferenta de plata intre pretul aferent numarului de licente educationale si pretul aferent licentelor educationale efectiv utilizabile in unitatile de invatamant a constituit paguba adusa bugetului statului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7517 vizualizari

  • -8 (12 voturi)    
    capra sare masa (Marţi, 15 iulie 2014, 11:22)

    Mazeta [utilizator]

    Ia uite, domle! Funeriu se lupta cu micii corupți de la Bacalaureat și el învârtea șpăgi de milioane de euro. Ce chestie! cine ar fi crezut?!
    • +4 (4 voturi)    
      Intrebare (Marţi, 15 iulie 2014, 12:23)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      1. Matale ai avut/copii la scoala? Au dat examen in timpul lui Funeriu si acum...ca sa-ti dai seama cand a fost mai corect?

      2. Iti spun eu: 2 furturi ..cel putin s-au legalizat de la venirea interlopilor USL la putere:
      2.1 corectarea lucrarilor de catre profesori - al meu a primit cu 95 de sutimi mai mult dupa contestare + nenumarate alte cazuri
      2.2. nerespectarea examenului de intrare in clasa a IX. Eu stiu 3 cazuri dintr-o singura clasa de clasa a-VIII din Timsioara. 2 au ajuns la licee, din 16 septembrie anul trecut a caror medie de intrare era cu 40 - 60 de sutimi mai mare.....na ca mai bine taceai!

      3. Ma rog, vorbesti si tu sa te afli in treaba ca si Ponta & Co.

      4. Tu esti genul de politruc pentru care argumentele n-au valoare, ...
      ....UN RATAT mai pe intelesul tau.
  • +6 (6 voturi)    
    ... (Marţi, 15 iulie 2014, 11:22)

    rerenenegate [utilizator]

    Se pare ca fostii sefi Microsoft Romania n-au auzit de FCPA ( http://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_Corrupt_Practices_Act ), ca de altfel multi care scriu pe subiectul asta. Probabil ca multi de la MS nici nu stiau ca e firma americana...

    P.S. Ironic, paradigma next-next se va aplica si MS-ului...
  • +8 (8 voturi)    
    Trebuia (Marţi, 15 iulie 2014, 11:38)

    zizi_m [utilizator]

    sa se ajunga si aici. De fapt, e uimitr ca le-a luat atata timp, s-a furat pe zona asta (contracte cu statul pe IT) de s-a rupt.
    • -1 (5 voturi)    
      hehe (Marţi, 15 iulie 2014, 11:54)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui zizi_m

      Furturi soft, profituri hard.
      • +3 (3 voturi)    
        Si toate de la Bombonel (Marţi, 15 iulie 2014, 13:41)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        sub atenta supraveghere a sefului corpului de control, aspirantul chelner, marele vv ponta


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by