DNA: Mircea Basescu, trimis in judecata pentru trafic de influenta

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 14 iulie 2014, 15:59 Dosare Anticoruptie


Mircea Basescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Mircea Basescu, pentru trafic de influenta, si a lui Marian Capatana, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta, cei doi fiind acuzati ca au primit in total drept mita suma de 600.000 euro, se arata intr-un comunicat de presa al DNA. Procurorii anticoruptie il acuzat pe fratele presedintelui ca ar fi primit de la familia lui Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, suma de 250.000 de euro pentru a interveni pe langa judecatori pentru a asigura o sentinta favorabila in procesul acestuia. Marian Capatana, in calitate de intermediar, si-ar fi insusit 350.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta, DNA propunand mentinerea masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza. Procurorii precizeaza ca a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate in proprietatea lui Mircea Basescu si a lui Marian Capatina.

Procurorii anticoruptie sustin, in rechizitoriu, ca la inceputul anului 2011, dupa ce fata de tatal denuntatorului s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, denuntatorul i-a remis lui Basescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Adrian Capatina, in schimbul promisiunii lui Mircea Basescu ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de tatal denuntatorului si a altor cereri incidente in respectiva cauza.

Potrivit DNA, Mircea Basescu a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor si poate obtine o situatie favorabila pentru tatal denuntatorului: fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate, iar ulterior, pentru ca tatal denuntatorului nu a fost pus in libertate, denuntatorul i-a remis si suma de 350.000 de euro lui Marian Capatina in acelasi scop.

In rechizitoriu se arata ca sumele de bani i-au fost date lui Marian Capatina intre datele de 20 februarie 2011 (data luarii masurii arestarii preventive fata de tatal denuntatorului) si 22 februarie 2012 (data pronuntarii hotararii de condamnare la instanta de fond).

Din totalul sumei de 600.000 de euro remisa de denuntator lui Marian Capatina, procurorii DNA arata ca Mircea Basescu a primit suma de 250.000 de euro. Pentru faptul ca a mijlocit remiterea banilor, Marian Capatina si-ar fi insusit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiti de la denuntator.

In comunicatul DNA se mai precizeaza ca dupa pronuntarea hotararii de condamnare din data de 22 februarie 2012, avand in vedere durata pedepselor cu inchisoarea aplicate, mult mai mari decat cele promise de  Mircea Basescu, denuntatorul si membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dati inculpatilor.

Drept urmare, pana la data de 26 februarie 2012, Mircea Basescu a restituit suma de 280.000 de dolari, iar ulterior au mai fost restituite diferite alte sume de catre inculpatul Capatina Marian Adrian, se arata in rechizitoriu.

DNA subliniaza ca desi cei doi inculpati au restituit o parte din banii primiti, acestia l-au asigurat in continuare pe denuntator ca vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influentei in vederea obtinerii unei hotarari favorabile, inclusiv prin stramutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

La data de 28 februarie 2012, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost inregistrata cererea de stramutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulata de catre tatal denuntatorului. La termenul din 21 martie 2012 cererea de suspendare a judecarii cauzei a fost respinsa si s-a acordat un nou termen, la 25 aprilie 2012. La acest din urma termen s-a dispus respingerea cererii de stramutare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5899 vizualizari

  • +8 (16 voturi)    
    e de bine (Luni, 14 iulie 2014, 16:08)

    xanti [utilizator]

    Frumos le-ar sta in puscarie si Mircea si Felix in aceeasi celula.
    Traian sa le faca vizite sa le aduca chiftele.
  • -19 (29 voturi)    
    yin yang (Luni, 14 iulie 2014, 16:10)

    Mazeta [utilizator]

    Procurorii DNA confirmă: Mircea Băsescu nu poate fi acuzat decât pe jumătate, pe jumătatea cu Mircea.
  • +10 (14 voturi)    
    Sant curios (Luni, 14 iulie 2014, 16:33)

    mopsu [utilizator]

    daca promit cuiva ca vorbesc cu Obama pentru o viza, contra a 100000 dolari ce-am facut?Cum e posibil ca zeci de agentii care au excrocat mii de romani cu promisiuni de munca in UE sau cu excursii false sa nu fie pedepsite, iar un om care ia niste bani ,furati de interlopi si dati imprumut cu motivari false sa fie arestati.Ce se intampla cu oprisani, mazarichi,videni,ghitoi,sobolani rozalii,falci,si alti excroci notorii, care rad in soare, macarale, in zori de zi?
    • -3 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 iulie 2014, 16:48)

      [anonim] i-a raspuns lui mopsu

    • +1 (1 vot)    
      grammar nazi (Luni, 14 iulie 2014, 17:03)

      mrness [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      Ce inseamna "excroc"?
      N-as intreba, dar e a doua oara cind vad acest cuvint mirobolant si n-as vrea sa mor prost.
    • +3 (3 voturi)    
      te cheamă Obama? (Luni, 14 iulie 2014, 17:08)

      king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      și esti frate cu el?
      Altfel, nu-ti dă nimeni banii.
    • +5 (5 voturi)    
      Uite (Luni, 14 iulie 2014, 17:16)

      HP [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      Infracţiuni de corupţie

      Art. 291

      Traficul de influenţă

      (1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
    • +4 (4 voturi)    
      Esti frate cu Obama? (Luni, 14 iulie 2014, 17:19)

      Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      ... daca nu, nu esti credibil.
    • 0 (0 voturi)    
      oameni buni, (Marţi, 15 iulie 2014, 12:03)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      intelegti odata pt totdeauna ca in jutitie nu conteaza cine ce a facut, ci conteaza ce se poate demonstra in fata judecatorului.
      Romanii gen mazarichi (mazare), videni, ghitoi si altii de mai care pomenesti tu aici, nu au putut fi dovediti de procurori (pentru moment) si sunt in libertate (deocamdata).
      Mircea Basescu a fost fraier si naiv, s-a lasat inregistrat de romi, si acum este dupa gratii. De ce? Pentru ca impotriva lui sunt dovezi.
  • -7 (19 voturi)    
    TB (Luni, 14 iulie 2014, 16:40)

    kronk [utilizator]

    Mai frumos ar fi in trei.Marinelul turmentat,Mirciulica face tot si Felix turnatorul.Atunci ne vom putea distra
  • +5 (7 voturi)    
    super (Luni, 14 iulie 2014, 17:15)

    sorin3 [utilizator]

    Cei vinovati sa fie judecati, procurorii sa-si faca treaba.
    Ramane citeva inrtebari:
    De unde avea Sandu Angel 600.000 EUR? a platit impozit pe ei? Mai are si alti bani pentru care nu a platit taxe?
    Mircea Basescu a mai fentat si pe altii? pe cine si cu ce sume?
  • +3 (11 voturi)    
    si cu asta basta (Luni, 14 iulie 2014, 17:20)

    evoque [utilizator]

    cu aceasta miscare mircea o sa scape cu o acuzatie de intentie de trafic de influenta, traian scapa sa mai dea declaratii la procurori pentru minciuna si tainuire si tot traian o sa jubileze cum ca justitia este independenta.
  • +6 (12 voturi)    
    ce chestie (Luni, 14 iulie 2014, 17:50)

    Parol [utilizator]

    adica intermediarul care era facut tot pe el de frica a oprit mai multi bani decat destinatarul?!? ziceau bine tiganii: lumea nu e proasta, dar dna-ul sigur o crede asa...
    mai mult, a stabilit ca s-au restituit 280 000 dolari din 250 000 euro... pai daca se restituiau mai cereau tiganii ceva?
    si inca ceva, banii care fac obiectul unei infractiuni se confisca, fie ca sunt la mircea fie ca sunt la tigani. daca dna a stabilit ca s-au restituit, inseamna ca a gasit banii. se zice pe undeva, ceva de confiscare? ca bugetul romaniei chiar ar avea nevoie de ei...
    in realitate, dna face tot posibilul ca mircea sa scape cu cat sta pe perioada procesului... doar la flagrantul cu "santajul" intrebau de casete. tema principala nu era sa-i prinda pe tigani, ci sa-l scape pe "statu de drept" de un scandal.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by