Ce se mai da mita la politia de frontiera: bilete de loto

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 11 iulie 2014, 13:41 Dosare Anticoruptie


Un politist de frontiera de la Vama Bors a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita si trafic de influenta. Acesta a primit mita peste 130.000 de lei si bilete de loto pentru a permite unei firme care importa zahar si ulei sa aduca in tara cantitati mai mari decat cele declarate.
In perioada ianuarie 2011 - octombrie 2013, in calitate de agent sef de politie in cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea - Sectorul Politiei de Frontiera Bors, Cociuba Iosif Gheorghe a cerut de la reprezentantii unei societati comerciale care efectua achizitii de produse alimentare (zahar si ulei) din Ungaria si a primit de la acestia si de la alti angajati suma totala de 132.800 lei, contravaloarea unor produse alimentare si nealimentare, al caror cuantum nu a putut fi stabilit si bilete la loto, pentru a-si incalca atributiile de serviciu cu privire la monitorizarea si controlul importurilor de marfuri din categoria produselor cu risc fiscal ridicat (zahar si ulei), cu privire la constatarea contraventiei constand in depasirea capacitatii maxime de incarcare a vehiculelor, ori pentru a interveni la colegii sai pentru a favoriza societatea comerciala respectiva, in acelasi mod, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

In perioada ianuarie 2011 - aprilie 2012, Cociuba Iosif Gheorghe, a pretins si primit de la reprezentantul unei societati comerciale care efectua achizitii de produse alimentare (zahar si ulei) din Ungaria, suma totala de aproximativ 30.000 lei. In schimb, inculpatul a inlesnit intrarea, pe teritoriul Romaniei, prin Punctul de Trecere a Frontierei Bors, a mijloacelor de transport incarcate cu marfuri (in special zahar si ulei), atat in zilele cand acesta era de serviciu, cat si in zilele in care acesta nu era planificat de serviciu, sustinand ca intervine la colegii sai (agenti de politie de frontiera si/sau functionari ai Garzii Financiare), pentru ca acestia sa permita intrarea in tara a marfurilor cu risc fiscal ridicat, fara sa procedeze la monitorizarea mijloacelor de transport.

Totodata, in cazul autoutilitarelor, agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe a evitat sa constate contraventia privind depasirea capacitatii maxime de incarcare (cand era de serviciu conform planificarii), respectiv intervenind la colegii sai (cand nu era de serviciu conform planificarii), pentru ca acestia sa-si incalce atributiile de serviciu referitoare la constatarea contraventiei susmentionate.

Potrivit intelegerii cu reprezentantul societatii comerciale care efectua transporturile prin frontiera, in perioada ianuarie 2011 - aprilie 2012, agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe a pretins achitarea sumei de 400 lei pentru fiecare autocamion care intra in tara cu zahar si ulei, respectiv achitarea sumei de 50 lei, pentru fiecare autoutilitara care intra in tara cu zahar si ulei, precum si achitarea contravalorii unor produse alimentare si nealimentare.

In cursul lunii aprilie 2012, in conditiile intensificarii controalelor din partea organelor fiscale, in legatura cu intrarea in tara a produselor cu risc fiscal ridicat, agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe si-a majorat pretentiile initiale, solicitand achitarea sumei de 900 lei, pentru fiecare autocamion care intra in tara cu zahar si ulei, precum si achitarea contravalorii unor produse alimentare si nealimentare si a unor bilete la loto.

Astfel, in perioada aprilie 2012 - aprilie 2013, pentru a facilita intrarea in tara a autocamioanelor incarcate cu zahar si ulei, agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe a pretins si a primit de la reprezentantii aceleiasi societati comerciale suma totala de 82.800 lei, precum si contravaloarea unor produse alimentare si nealimentare si a unor bilete la loto, al caror cuantum nu s-a putut determina cu exactitate.

In cursul lunii octombrie 2012, agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe si-a majorat pretentiile si in legatura cu facilitarea intrarii in tara a autoutilitarelor incarcate cu marfa, in sensul ca a pretins achitarea sumei de 100 lei, pentru fiecare autoutilitara intrata in Romania, precum si achitarea contravalorii unor produse alimentare si nealimentare.

Astfel, in perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, in baza intelegerii susmentionate, agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe a pretins si, prin intermediul conducatorilor auto ai societatii comerciale a primit de la un reprezentant al societatii sume de bani si diverse produse, in valoare totala de peste 20.000 lei.

Din suma totala de 132.800 lei, pana in prezent, nu s-a putut determina cu exactitate cat anume reprezinta sume de bani pretinse si primite de catre agentul sef de politie Cociuba Iosif Gheorghe, pentru a-si incalca atributii de serviciu si cat anume reprezinta sume de bani pretinse si primite de catre acesta pentru a-si trafica influenta asupra colegilor sai din Punctul de Trecere a Frontierei Bors si pentru a-i determina pe acestia sa-si incalce atributiile de serviciu.

Procurorii au cerut arestarea preventiva a acestuia pentru 30 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1417 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    nu ca nu ar fi veche (Vineri, 11 iulie 2014, 13:52)

    snowflake [utilizator]

    Dar acum nu faceti decat sa popularizati metoda.
    PS: pe vremea lui ceasca numai magazionerii castigau dacii la loz, de ce oare?
  • +2 (2 voturi)    
    15 ani (Vineri, 11 iulie 2014, 14:03)

    DaniAndi [utilizator]

    Minim 15 ani de bulau, confiscarea averii total sau partial pana se recupereaza tata paguba datorata + interdictia de a mai lucra vreodata pentru sau cumva in legatura cu statul roman.

    Daca ar fi dupa mine, as cumpara o insula pierduta pe undeva prin Pacific, la mii de mile departare de uscat, si acolo i-as exila pe toti coruptii, cei prinsi cu mita, etc, incepand cu cei din lista de la dreapta acestui text. Sa-si ispaseasca pedepsele acolo, minim 10-15 ani, fara vreo legatura cu familia sau cu lumea externa. Poate , poate macar 20-30% din ei ar fi readusi pe calea dreptatii...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by