Contractul EADS a fost realizat cu subcontractanti, pentru derularea mitei, care ajungea la persoane din Ministerul de Interne si la cabinetului premierului de atunci, Adrian Nastase - surse Mediafax

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 18:40 Dosare Anticoruptie


Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat" incheiat de Ministerul de Interne cu EADS Deutschland GmbH Ge a fost realizat in baza unor "intelegeri ascunse" legate de subcontractanti, cu rolul de a "derula mitele", care ajungeau la persoane din conduceea MI, scrie agentia Mediafax, care citeaza surse judiciare. Potrivit surselor citate, mita ajungea la persoane din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, respectiv Adrian Nastase.

Surse judiciare au declarat ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac verificari cu privire la Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare totala de 734 de milioane de euro.

Conform acelorasi surse, la 15 iulie 2004, Ministerul de Interne a incheiat cu Bearing Point un contract privind incheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar in termen de doua zile studiul respectiv de fezabilitate a si fost predat partii romane, care a efectuat o plata de 430.000 de euro catre Bearing Point.

"Exista indicii in sensul ca acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firma din lume competenta sa furnizeze SISF pentru MAI, a fost intocmit de angajatii Midocar Consulting si reprezinta o sinteza a unor studii anterioare, cu acelasi obiect, realizate de alte firme in folosul Politiei de Frontiera. In baza studiului pus la dispozitie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea data a decis achizitia SISF prin negocierea cu sursa unica, si anume cu firma EADS in Germania", sustin sursele.

Pe de alta parte, mai spun aceleasi surse, intre 2003 si 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI si EADS, ca unicul producator oficial, i s-a permis acestuia sa fie la curent cu absolut toate informatiile si discutiile din cadrul intalnirilor.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis "un control asupra oficialilor EADS care sa nu pericliteze intelegerile ascunse privind subcontractantii ce urmau sa fie folositi in proiect (Fujitsu Siemens Computers - FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanti care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobarii contractului".

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivita pentru statul roman, a unui contract-cadru cu o suma fixa de 650 de milioane de euro, dar fara sa fie precizate in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate, acestea urmand sa fie agreate ulterior de catre EADS, care astfel putea controla permanent, prin solutiile tehnice oferite, profitul care urma sa-l realizez in acest contract, "profit din care urmau sa fie platite mitele necesare aprobarii contractului", sustin sursele judiciare.

Pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul companiei a fost conditionat sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC, pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro, mai spun sursele.

Managementul FSC, la randul sau, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost conditionat sa semneze, in acelasi timp, contracte de comision pentru reusita cu firma Gessa, cu un comision de 10% si cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI si cabinetul premierului de la acea vreme, sustin aceleasi surse.

"Din cercetari rezulta ca in februarie 2005 a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision catre Gessa si Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa si 8% pentru Profnet, totalul lor ramanand 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma sa le primeasca de la EADS. EADS a platit in anul 2004, imediat dupa semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau sa fie folositi pentru plata mitelor persoanelor, suma din care FSC a platit, la randul sau, un avans de 2.000.000 de euro catre Profinet si un avans de 280.000 de euro catre Gessa", precizeaza sursa citata.

DNA a anuntat, joi, ca a inceput urmarirea penala in rem, pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, luare si dare de mita, in dosarul deschis in urma sesizarii Corpului de control al Guvernului, privind inchirierea si extinderea de licente pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro.

"Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care contrar dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au incheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant", a precizat DNA.

Potrivit unor surse judiciare procurorii DNA vizeaza de fapt trei contracte referitoate la licentele IT, derulate intre 2001 si 2013. Este vorba despre Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Guvernul Romaniei si Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers (FSC) Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane de dolari, derulat in perioada 2004-2009, de Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription, incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET, in valoare de 96 de milioane de euro, derulat in perioada 2009-2013, si de Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI), incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei, in valoare de 124 de milioane de euro.

Un alt contract este cel privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 de milioane de euro (extins in 2009 cu 200 de milioane de euro).

Care sunt cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare consultate de HotNews.ro:
  • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat  intre  Guvernul  Romaniei  si  Microsoft  Ireland  prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,
  • Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract  in derlare).
  • Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);
  • Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).
Reamintim ca Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale.

Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului care reclama "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























14297 vizualizari

  • +34 (34 voturi)    
    Sper ca Nastase sa intre din nou la zdup pe 10 ani (Joi, 10 iulie 2014, 18:45)

    alex4321 [utilizator]

    Sper ca Nastase sa intre din nou la zdup pe 10 ani
    pentru EADS

    Dupa care sa faca inchisoare pe viata pentru vinderea pe nimic a petrolului catre OMV
    • +19 (19 voturi)    
      si Motocicleanu (Joi, 10 iulie 2014, 19:16)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      A vindut platoul continental al Marii Negre (obtinut la Haga) peste noapte, catre Sterling.
      • +15 (15 voturi)    
        SI MOTOCICLEANU PE 20 de ani (Joi, 10 iulie 2014, 22:06)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

        SI MOTOCICLEANU PE 20 de ani la ZDUP
        • 0 (0 voturi)    
          si Ungureanu (Vineri, 25 iulie 2014, 19:48)

          thord [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

          pentru ratificarea Protocolului dintre Romania si Rusia privind inventarierea relatiilor bilaterale ...insemnand renuntarea definitiva la 92 de tone de aur
    • +16 (16 voturi)    
      EADS si OMV..... (Joi, 10 iulie 2014, 19:52)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      .....sunt doar varful.....rahatului.
      Dupa ce ca tara a fost jefuita, ne-au mai si indatorat si inca ne indatoreaza.

      Poate ca acum vor intelege si saracii pensionari, de ce sunt asa de saraci si ca necazul si-l-au facut cu votul lor.

      "Iliescu apare, soarele rasareeeeee" !!!!!

      Si totusi, mega-jaful a fost, este si va fi posibil din cauza acestui sistem politic ticalos, prietenos cu mincinosii, hotii si escrocii si dusmanos cu cetateanul onest.
    • +13 (13 voturi)    
      Chiar si ''abonament'' pe viata ar fi putin... (Joi, 10 iulie 2014, 20:26)

      romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      NU UITATI CATEVA ASPECTE !!!
      1. ACTUALUL GUVERN e mostenitorul celui mai cri.mi.nal guvern din istoria romaniei = guvernul nastase, intrucat acela a dat MOCA austricielor resursa de titei a tarii, CEA MAI DE PRET resursa din istoria Romaniei!
      2. PONTA era in corpul de control al primului ministru-nastase, deci e 100% partas la cel mai mare JAF din istoria acestor meleaguri!!!
      2. Din suma de la privatizare, ~ 600 milioane lei, ~400 milioane s-au dus pe APA SAMBETEI, intrucat austriecii au lasat in carca statului poluarea istorica!
      3. PETROM produce anual profit de 2 miliarde EURO, din care 1 miliard il ''transfera'' afara prin firmele CAPUSA!
      4. ACTUALUL GUVERN tace MALC in privinta redeventei de kko, pe care AVEA DREPTUL sa o mareasca ORICAT VOIA anul acesta, dupa 10 ani de JAF NATIONAL!
      • +10 (10 voturi)    
        CORECT! Dar de ce DNA nu se ocupa de adevaratulJAF (Joi, 10 iulie 2014, 23:19)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

        CORECT!

        Dar de ce DNA nu se ocupa de adevaratul JAF

        Nu vedeti ca nici un jaf mare nue investigat de DNA

        nici afacerea OMV

        nici afacerea Bechtel

        nici afacerea GOLD Rosia Montana

        NICI NIMIC !
        • +1 (3 voturi)    
          le vine rândul (Vineri, 11 iulie 2014, 12:05)

          Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

          Stai că le vine și lor rândul.
          Oricum, la cum a început să-i bage, cu ce eficiență, cred că denumirea instituției de care zici nu este DNA ci CIA.
      • +6 (6 voturi)    
        Corect gândeşti! (Vineri, 11 iulie 2014, 8:07)

        Audit [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

        Aici se aplică "Unde dai şi unde crapă". Atât de orbit este Ponta de ura pentru Băsescu şi PDL încât va ajunge demersul lui să îi "îngroape" tot pe PSD-işti. Asta şi pentru că tot răul este întruchipat de ei şi porneşte de la ceea ce a însemnat guvernul Năstase: corupţie intrată în toate mădularele sistemului public.
        • +1 (1 vot)    
          Multumesc! (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 0:35)

          romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui Audit

          Societatea romaneasca se poate curata DOAR curatand raul din radacini, iar printre radacinile putrede se numara iliescu, nastase, ponta...
    • 0 (0 voturi)    
      si Ponta (Vineri, 25 iulie 2014, 19:50)

      thord [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

      pentru conturile din Kazashtan
  • +22 (22 voturi)    
    Opppssss (Joi, 10 iulie 2014, 19:03)

    IancuJianu [utilizator]

    Iar se face un dosar penal cu inculpat Nastase.
    Si el care vroia sa iasa din puscarie, conditionat. Probabil sa se tireze din tara....
  • +27 (27 voturi)    
    Adica Ponta il mai tine la racoare pe Nastase? (Joi, 10 iulie 2014, 19:08)

    lucadd [utilizator]

    fara sa vrea ? Sau cum vine asta?
  • +26 (26 voturi)    
    Sapa "Dorel" sapa (Joi, 10 iulie 2014, 19:12)

    sipu [utilizator]

    Si aici ca la "nana" cand sapi mai in profunzime, SURPRIZA !!!!! se ajunge tot la psd-isti , baga DOTORE baga ................................
    • +11 (13 voturi)    
      Seful Corpului de Control (Joi, 10 iulie 2014, 19:26)

      Cobra_Ro [utilizator] i-a raspuns lui sipu

      Ponta trebuia sa controleze sa nu se intample jaful ..dar el tinea tira lui Nastase
  • +3 (3 voturi)    
    Legatura ? (Joi, 10 iulie 2014, 19:18)

    HP [utilizator]

    Care e legatura intre contractul EADS din 2004 si cel Microsoft din 2009 incoace ?
    • +10 (10 voturi)    
      Hotia a-nceput in 2004 a continuat in 2009 (Joi, 10 iulie 2014, 23:19)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui HP

      Hotia a-nceput in 2004 a continuat in 2009

      si continua si astazi
  • +13 (15 voturi)    
    spaga grasa (Joi, 10 iulie 2014, 19:24)

    Cobra_Ro [utilizator]

    Stiti cine era sef al Corpului de Control atunci, cumva Ponta???
    • +13 (13 voturi)    
      exact ponta era...il paste o cercetare (Joi, 10 iulie 2014, 23:20)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Cobra_Ro

      exact ponta era...il paste o cercetare
  • +9 (9 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 10 iulie 2014, 19:26)

    NL [anonim]

  • +12 (12 voturi)    
    ?! (Joi, 10 iulie 2014, 19:33)

    corvus coraX [utilizator]

    Am vaga impresie că Ponta vrea să-l înfunde de tot pe mentorul său! Singura explicație plauzibilă ar fi aceea că într-adevăr chestia cu plagiatul a plecat chiar de la Bombo care a "sifonat" așa cum se zvonea atunci.
  • +15 (15 voturi)    
    cine sapa groapa... (Joi, 10 iulie 2014, 19:50)

    Dinoone [utilizator]

    ... altuia, cade singur in ea... Sunt curios pana unde se intind itele acestui nou proces penal, intuiesc inca o condamnare pentru Nastase si cativa "grei" din PSD si chiar Ponta, fost sef de cadinet... Asta-i inca un caraghioslac marca Ponta, care vrea sa dea foc dusmanului PDL si isi aprinde fundul...
  • +12 (12 voturi)    
    Prost cat " doctoratul " cadou de la Adelu ! (Joi, 10 iulie 2014, 20:27)

    Plagarus [utilizator]

    Blogul lui Bombo va face explozie si-l va ingropa pe Viorel.
  • +12 (12 voturi)    
    Mentorul lui Dofttorel (Joi, 10 iulie 2014, 21:21)

    Haskal [utilizator]

    Va dati seama din ce material e croit asta micu.
  • +3 (3 voturi)    
    intrebarea este... (Vineri, 11 iulie 2014, 12:15)

    Gheorghescu [utilizator]

    unde are Nastase banii? Asta in conditiile in care Dana Nastase discuta despre acumularea miliardului de dolari.
    Ca in cele cateva case cu tot cu tablouri si chinezarii n-a intrat mare lucru raportat la ce shpagi tot ies la iveala...
    • 0 (0 voturi)    
      poate... (Vineri, 25 iulie 2014, 19:52)

      thord [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghescu

      ar trebui intrebat Remus Truica


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by