Fostul presedinte al Tribunalului Militar Iasi, urmarit penal pentru trafic de influenta

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 18:05 Dosare Anticoruptie


Fostul presedintel al Tribunalului Militar Iasi, Radu - Dimitrie Tarniceriu, este urmarit penal pentru trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu, fiind acuzat ca in 2010, pe cand conducea Tribunalul Iasi, i s-au promis 50.000 de euro pentru a interveni pe langa magistratii din cadrul institutiei, intr-o cauza civila, se arata intr-un comunicat de presa al DNA. In urma actiunilor fostului magistrat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a suferit un prejudiciu in valoare de 1.963.199,51 lei, precizeaza procurorii anticoruptie.

Potrivit procurilor, interventia avea in vedere admiterea apelului formulat impotriva unei sentintei civile din data de 18.03.2010 a Judecatoriei Raducaneni, judetul Iasi, prin care s-a respins plangerea formulata de reprezentantii unei societati comerciale impotriva unei incheieri de carte funciara a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Raducaneni, judetul Iasi - promisiune acceptata de magistratul in cauza.

Suma de 50.000 euro promisa initial de persoana respectiva in schimbul pronuntarii unei decizii favorabile pentru societatea comerciala, in apel, in dosarul Tribunalului Iasi, urma sa fie data/primita dupa vanzarea terenului vizat de operatiune, urmand sa fie impartita in cote egale intre Tarniceriu Radu-Dimitrie si o alta persoana, se precizeaza in comunicat.

Procurorii arata, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, a pentru a avea garantia ca promisiunea de plata va fi onorata, a doua zi dupa pronuntarea deciziei civile din data de 22.09.2010, in schimbul ajutorului primit, cumparatorul de influenta le-a dat lui Tarniceriu Radu-Dimitrie si celeilalte persoane o participatie la firma beneficiara a deciziei judecatoresti, printr-o operatiune de majorare de capital, in urma careia cealalta persoana a devenit asociat cu 20% la firma in cauza.

DNA il mai acuza pe fostul magistrat ca a sprijinit (in contul traficului de influenta, asigurandu-i consilierea si facilitandu-i depunerea la dosarul cauzei a inscrisurilor justificative) impreuna cu beneficiarul majorarii de capital si cu alte doua persoane, demersurile inculpatului cumparatorului de influenta de a-i determina pe doi magistrati din cadrul Tribunalului Iasi sa pronunte, fara vinovatie, decizia civila din 22.09.2010, prin care acestia au admis apelul formulat de reprezentantii societatii comerciale.

In urma acestei decizii judecatoresti, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Raducaneni, judetul Iasi a fost obligat sa intabuleze, in favoarea societatii, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 282,5 ha teren amplasat in extravilanul localitatii Gorban, judetul Iasi, in conditiile in care acesta face parte din domeniul public al statului, se precizeaza in comunicat.

Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a suferit un prejudiciu in valoare de 1.963.199,51 lei, iar pe de alta parte, societatea comerciala in cauza a obtinut un folos de aceeasi valoare urmare a intabularii ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului in cauza in cartea funciara a localitatii Gorban.
  • Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de TARNICERIU RADU-DIMITRIE, judecator, la data faptelor presedinte al Tribunalului Iasi, in prezent presedinte al Tribunalului Militar Teritorial Iasi, sub aspectul savarsirii infractiunilor concurente de trafic de influenta si participatie improprie la infractiunea de abuz in serviciu

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice care contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia, o persoana i-a promis, in cursul anului 2010, suma de 50.000 euro inculpatului TARNICERIU RADU-DIMITRIE - presedinte al Tribunalului Iasi, pentru ca acesta, prin influenta data de functia detinuta, sa faca interventii pe langa magistratii din cadrul Tribunalului Iasi implicati in solutionarea unei cauze civile. Interventia avea in vedere admiterea apelului formulat impotriva unei sentintei civile din data de 18.03.2010 a Judecatoriei Raducaneni, judetul Iasi, prin care s-a respins plangerea formulata de reprezentantii unei societati comerciale impotriva unei incheieri de carte funciara a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Raducaneni, judetul Iasi - promisiune acceptata de magistratul in cauza. Suma de 50.000 euro promisa initial de persoana respectiva in schimbul pronuntarii unei decizii favorabile pentru societatea comerciala, in apel, in dosarul Tribunalului Iasi, urma sa fie data/primita dupa vanzarea terenului vizat de operatiune, urmand sa fie impartita in cote egale intre Tarniceriu Radu-Dimitrie si o alta persoana. Pentru a avea garantia ca promisiunea de plata va fi onorata, a doua zi dupa pronuntarea deciziei civile din data de 22.09.2010, in schimbul ajutorului primit, cumparatorul de influenta le-a dat lui Tarniceriu Radu-Dimitrie si celeilalte persoane o participatie la firma beneficiara a deciziei judecatoresti, printr-o operatiune de majorare de capital, in urma careia cealalta persoana a devenit asociat cu 20% la firma in cauza. De asemenea, inculpatul Tarniceriu Radu-Dimitrie a sprijinit (in contul traficului de influenta, asigurandu-i consilierea si facilitandu-i depunerea la dosarul cauzei a inscrisurilor justificative) impreuna cu beneficiarul majorarii de capital si cu alte doua persoane, demersurile inculpatului cumparatorului de influenta de a-i determina pe doi magistrati din cadrul Tribunalului Iasi sa pronunte, fara vinovatie, decizia civila din 22.09.2010, prin care acestia au admis apelul formulat de reprezentantii societatii comerciale. Ca urmare a acestei decizii judecatoresti, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Raducaneni, judetul Iasi a fost obligat sa intabuleze, in favoarea societatii, dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 282,5 ha teren amplasat in extravilanul localitatii Gorban, judetul Iasi, in conditiile in care acesta face parte din domeniul public al statului.
Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a suferit un prejudiciu in valoare de 1.963.199,51 lei, iar pe de alta parte, societatea comerciala in cauza a obtinut un folos de aceeasi valoare urmare a intabularii ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului in cauza in cartea funciara a localitatii GORBAN.

Inculpatului TARNICERIU RADU-DIMITRIE i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Stirea se actualizeaza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























571 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by