VIDEO DNA a inceput urmarirea penala in rem intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale, dupa o sesizarea a Corpului de Control al premierului

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2014, 12:43 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, intr-un dosar privind utilizarea licentelor educationale. Procurorii anticoruptie au demarat cercetarile in acest dosar ca urmare a unei sesizari a Corpului de Control al premierului care reclama "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme.

Corpul de control al premierului a sesizat DNA in mai 2013 in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, anunta Guvernul la acea vreme. Fostii ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme sunt acuzati de posibile fapte penale pentru ca ar fi promovat o nota, aprobata de Emil Boc, in baza careia Ministerul Comunicatiilor a achizitionat soft educational, desi aceasta achizitie ar fi trebuit sa se faca in baza unei Hotarari de Guvern, se arata intr-un raport publicat pe site-ul Executivului. Corpul de control al premierului Victor Ponta sustine ca Ministerul Educatiei a comunicat un necesar de licente educationale mai mare decat numarul real, fiind "angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar".

Intr-un comunicat de presa transmis joi, DNA informeaza ca efectueaza cercetari intr-o cauza penala constituita ca urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului mnistru din data de 21 mai 2013, ce avea ca obiect inchirierea si extinderea de licente educationale de catre Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care au incheiat, contrar unor dispozitii legale ( acordul cadru nr. 32/12.08.2009 si HG nr. 460/2009), contracte de furnizare produse existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant.
  • "Compania Microsoft este determinata sa respecte cele mai inalte standarde legale si etice oriunde desfasoara operatiuni comerciale si coopereaza pe deplin in orice ancheta guvernamentala", a precizat Microsoft, intr-un mail transmis HotNews.ro a doua zi dupa anuntarea anchetei DNA.
Procurorii anticoruptie precizeaza ca cercetarile sunt efectuate sub aspectul:
  • inchirierii a 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea in calcul a tuturor statiilor de lucru si a serverelor achizitionate in perioada 2001 - 2008 prin programele SEI 1 - SEI 5 si rural.
  • determinarii incheierii contractului de furnizare produse in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, existand indicii privind crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane USD a fost derulat in perioada 2004-2009).
  • determinarii daca HG 460/2009 permitea incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente al MECTS pentru scoli;
  • achizitiei de licente pentru pachete de tip ProDesktop si sisteme de operare Windows Server destinate unitatilor de invatamant corespunzator necesarului de licente;
  • identificarii persoanelor implicate si a modului in care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuratiei hardware a statiilor de lucru si serverelor achizitionate in perioada 2001 - 2008, prin programele SEI I - SEI V si Rural si fundamentarea din punct de vedere tehnic a achizitiei din 2009.


Raportul corpului de control al premierului privind utilizarea licentelor educationale

Corpul de control al premierului a transmis in mai 2013 o sesizare catre DNA in care reclama faptul ca "la data de 30.11.2009 a incetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unitatilor de invatamant din subordinea Ministerului Educatiei, condus in perioada respectiva de catre domnul ministru Daniel Petru Funeriu [n.red. - Funeriu nu era la acea vreme ministru al Educatiei, preluand portofoliul pe 23 decembrie]. Prin urmare, incepand cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate in cadrul unitatilor de invatamant fara a exista un temei legal sau contractual", potrivit unei sinteze a raportului de control publicat pe site-ul Executivului.

Dupa expirarea dreptului de folosire a produselor software destinate scolilor, in 2011 Ministerul Educatiei a comunicat Ministerului Comunicatiilor necesarul de licente Microsoft utilizate in sistemul de invatamant, respectiv 179.259 licente pentru pachete de tip Desktop Educational si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, se mai arata in raport. Ulterior, o nota semnata de cei doi ministri si aprobata de fostul premier Emil Boc "a constituit temeiul incheierii de catre Ministerul Comunicatiilor cu D-CON.NET AG a contractului de furnizare de produse" avand ca obiect livrarea licentelor. 

Raportul precizeaza insa ca "o nota aprobata de primul-ministru nu reprezinta un act normativ" si ca "persoana raspunzatoare pentru incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, fara aprobarea printr-un act normativ a creditelor de angajament necesare achizitionarii dreptului de utilizare a licentelor educationale, este ministrul comunicatiilor si societatii informationale, in calitate de ordonator principal de credite, respectiv domnul Valerian Vreme".

Acelasi raport sustine ca Ministerul Educatiei a comunicat ca este necesar un numar de 179.259 pachete de tip ProDesktop, "desi numarul de statii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779". "A reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar", iar diferenta de plata a constituit "paguba adusa bugetului statului, prin bugetul Ministerului Comunicatiilor", noteaza corpul de control al premierului Victor Ponta.

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu era acuzat de Corpul de control al premierului de fals intelectual si abuz in serviciu, iar fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme este acuzat de fals intelectual.

Intr-un comunicat publicat la acea vreme pe blogul sau, consilierul prezidential Daniel Funeriu sustinea ca "este vorba despre o acuzatie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, impotriva mea si a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licente pentru computerele din scoli, contracte incepute intre 2000 si 2004.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7105 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Daca tot au inceput treaba (Joi, 10 iulie 2014, 13:52)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Pe educatie e unul la guvern ce se foloseste de titlul academic dobandit prin frauda. Cazul e clar, documentat, infractiunea e evidenta.
  • +13 (13 voturi)    
    Se pregateste Victor Viorel de campanie (Joi, 10 iulie 2014, 14:08)

    lucadd [utilizator]

    Se pare ca a invatat metodele securiste baiatu...acu putem zice ca s a maturizat.
  • +17 (17 voturi)    
    doftorul (Joi, 10 iulie 2014, 14:20)

    b33 [utilizator]

    corpul de control al doftorului viorel ponta nu face o sesizare si despre obtinera doctoratelor la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti ?
  • +14 (14 voturi)    
    De fapt problema e... (Joi, 10 iulie 2014, 14:57)

    triciupa [utilizator]

    ... ca n-au fost cumparate de la ghita...
  • +11 (11 voturi)    
    Neinteresant (Joi, 10 iulie 2014, 15:00)

    Trojan.H [utilizator]

    Ce se mai aude cu traficul de influenta din cabinetul prim-ministrului?
    • +6 (6 voturi)    
      Ce se aude ? (Joi, 10 iulie 2014, 16:23)

      banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      Dar nu ne-a explicat V V P Plagiatorul ,ca in biroul lui nu a fost nimeni, in ziua respectiva, (doar el si Strigoii !)
  • +5 (5 voturi)    
    Mitomania " doctorului " incepe sa gafaie! (Joi, 10 iulie 2014, 15:42)

    Plagarus [utilizator]

    Viorel mama, incaleca pe-o matura si fa-i curat in celula Adelului, poate te iarta ca ai fost nerecunoscator cu " dansul " !
  • +2 (2 voturi)    
    Mai-nainte de astea era si o matusha. Cathy parca- (Joi, 10 iulie 2014, 15:59)

    canichon [utilizator]

    ...
  • +3 (3 voturi)    
    Unde da si unde crapa (Joi, 10 iulie 2014, 16:48)

    trigger [utilizator]

    Dan Nica, Mihai Tănăsescu, Remus Pricopie, Varujan Vosganian si Nastase trebuie sa dea niste explicatii...
    Ponta, tu pentru cine lucrezi? !
    Eram convins ca esti cel mai Prost prim-ministru de dupa '90, da nici sa-i torni pe tovarășii , sau camarazii tai , cum vrei tu s-o iei...
    Multe succesuri in continuare!
    • 0 (0 voturi)    
      Mi se pare ca victima ar fi trebuit sa fie (Joi, 10 iulie 2014, 18:11)

      Kecske [utilizator] i-a raspuns lui trigger

      fostul ministru Funeriu dar, vorba aceea "unde dai si unde crapa".
      • 0 (0 voturi)    
        cineva a zgirmat mai adinc decit trebuia. (Joi, 10 iulie 2014, 19:09)

        IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

        Si acum miroaaaaassseeeeee...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by