Motivare Curtea de Apel: Mircea Basescu a acreditat ideea ca are justitia la discretie

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 iulie 2014, 14:35 Dosare Anticoruptie


Judecatorii de la Curte de Apel Bucuresti sustin ca Mircea Basescu si intermediarul Marian Capatina, prin faptele pe care le-au savarsit, au acreditat ideea ca justitia este la discretia influentelor lor si au profitat de pozitia pe care o are fratele presedintelui, relateaza Agerpres.

"Este de remarcat faptul ca inculpatii au inteles sa urmareasca obtinerea unor foloase substantiale de pe urma persoanelor interesate sa rezolve pe cai ilicite anumite probleme judiciare, promitand o hotarare favorabila in schimbul unor sume de bani, cu consecinta afectarii increderii publicului in functionarea sistemului judiciar, acreditand ideea ca justitia este la discretia influentelor lor, profitand de pozitia pe care o are inculpatul Basescu Mircea pentru a da credibilitate afirmatiilor facute", se arata in motivarea deciziei luata de CAB pe 27 iunie, prin care a fost a fost mentinuta arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Magistratii noteaza ca arestarea lui Mircea Basescu este necesara pentru "inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica", acestia luand in calcul si gravitatea faptelor in acest caz.

"Raportat la criteriile impuse de art. 223 alin. 2 Cpp, pe baza evaluarii gravitatii faptelor, a modului si a circumstantelor de comitere a acestora, precum si a persoanei contestatorilor-inculpati, se constata ca privarea acestora de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica. Judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei, raportat la modalitatea de savarsire a faptelor si la rezonanta sociala a unor asemenea activitati infractionale, in contextul in care onestitatea magistratilor este o conditie esentiala pentru infaptuirea actului de justitie. In situatii de genul celor din prezenta cauza este imperios necesar ca statul sa aiba mijloace utile pentru contracararea fenomenului coruptiei sau cel putin limitarea efectelor acestuia, data fiind evolutia acestui fenomen", se mai arata in document.

In timpul dezbaterilor de la CAB, Mircea Basescu a aratat ca nu exista probe care sa ateste existenta unei fapte prevazute de legea penala si a contestat inregistrarile efectuate de membrii familiei lui Bercea Mondial, pe motiv ca acestea nu sunt autentice, deoarece nu sunt stocate pe suporti originali.

De asemenea, Marian Capatina a declarat ca probele de la dosar nu sunt legal si procedural administrate, fiind efectuate in totala clandestinitate si neautorizat, inregistrarile video si audio sunt provocatorii, iar autenticitatea lor este pusa la indoiala de lipsa de credibilitate a denuntatorului.

Potrivit DNA, in perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, Mircea Basescu a primit suma de 250.000 de euro de la Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Capatina, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, in scopul de a obtine o hotarare favorabila, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

La inceputul anului 2011, dupa ce fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat masura arestarii preventive de catre Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Capatina suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urma si in schimbul promisiunii ca banii vor fi dati mai departe lui Mircea Basescu, pentru ca acesta sa intervina pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de Bercea Mondial si a altor cereri incidente in respectiva cauza.

Ulterior, pentru ca Bercea Mondial nu a fost pus in libertate, Florin Anghel i-a dat si suma de 350.000 de euro lui Marian Capatina.

Intervalul in care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Capatina este cuprins intre 20 februarie 2011 (data luarii masurii arestarii preventive fata de Bercea Mondial) si 22 februarie 2012 (data pronuntarii hotararii de condamnare la instanta de fond).

Din suma totala de 600.000 de euro, Mircea Basescu a primit 250.000 de euro in schimbul promisiunii ca, prin influenta pe care o are asupra magistratilor, poate obtine o solutie favorabila pentru Bercea Mondial, adica va obtine fie o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1645 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    /// (Miercuri, 9 iulie 2014, 14:40)

    hmara [utilizator]

    F.bine.

    Asteptam cu interes urmatorii: motanul felix & co


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by