Horea Uioreanu, arestat in alta cauza, trimis in judecata in al doilea dosar

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 7 iulie 2014, 11:38 Dosare Anticoruptie


Horea Uioreanu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a lui Horea Uioreanu, arestat in alta cauza, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Cluj, pentru ca a cerut sa i se permita accesul la informatii despre supravegherea sa, de la un ofiter SRI. De asemenea, au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordurile de recunoastere a vinovatiei in cazul a trei inculpati.

Uioreanu a fost trimis in judecata "pentru instigare la savarsirea infractiunii de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, savarsita in forma continuata", se arata in comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

In rechizitoriul intocmit procurorii militari au retinut in sarcina inculpatului Uioreanu Horea-Dorin ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, cunoscand faptul ca Albu Anca-Elena este lucrator in cadrul Serviciului Roman de Informatii - Directia Judeteana de Informatii Cluj, cu intentie, a determinat-o pe aceasta, in perioada 2013-2014, sa-i permita accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii, informatii de care subofiterul urma sa ia cunostinta sau a luat cunostinta in virtutea exercitarii atributiilor de serviciu. Scopul urmarit de Uioreanu Horea-Dorin era sa valorifice aceste date in interes personal si sa contracareze eventualele actiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea raspunderii sale penale.


Solicitarea acestor informatii nedestinate publicitatii a fost facuta de presedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiterului de a se transfera in cadrul Serviciului de Informatii Externe cu ajutorul primului mentionat.

DNA anunta, in urma cu o luna, ca procurorii militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, beneficiind de sprijinul de specialitate al structurii de protectie interna din cadrul Serviciului Roman de Informatii, au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Anca-Elena Albu, fost subofiter in cadrul SRI - Directia Judeteana de Informatii Cluj, pentru folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata.

Procurorii au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Horea Uioreanu, presedinte al Consiliului Judetean Cluj la data faptelor, pentru instigare la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, Mihnea-Remus Iuoras, subprefect al judetului Cluj la data faptelor, pentru complicitate la infractiunea mentionata, in forma continuata, si Silvia Balaj, mama inculpatei Anca-Elena Albu, pentru complicitate la aceeasi infractiune, in forma continuata.

In ordonantele de punere in miscare a actiunii penale procurorii militari au retinut ca inculpata Anca-Elena Albu a folosit si a permis inculpatului Horea Uioreanu accesul la informatii ce nu erau destinate publicitatii. Aceste informatii, al caror obiect erau actiuni de supraveghere operativa care il vizau pe acesta sau alte persoane, erau obtinute cu prilejul indeplinirii atributiilor sale de serviciu.

Scopul urmarit de catre Albu prin divulgarea acestor informatii a fost obtinerea transferului in cadrul Serviciului de Informatii Externe, cu mijlocirea directa a lui Horea Uioreanu.

Aceste actiuni au fost savarsite cu intentie, in mod repetat, prin acte materiale distincte, direct sau prin intermediul mamei sale, Silvia Balaj, sau al subprefectului judetului Cluj Mihnea-Remus Iuoras, la instigarea presedintelui Consiliului Judetean Cluj.

Fata de inculpata Anca-Elena Albu procurorii militari au dispus masura procesuala preventiva a controlului judiciar pe intreaga perioada a urmaririi penale.

Presedintele suspendat al CJ Cluj Horea Uioreanu si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, in 29 mai, de magistratii Curtii de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (zece acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2007 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    el o fi.. (Luni, 7 iulie 2014, 13:31)

    georgegeorgescu [utilizator]

    Asta nu e unu care combatea, destul de des, prin studiouri?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by