Dosarul Nana: Sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar din localitate, urmariti penal pentru retrocedare ilegala de terenuri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 4 iulie 2014, 12:23 Dosare Anticoruptie


Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala in dosarul Nana fata de sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, fiind acuzati de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane, anunta Mediafax. Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in dosarul privind retrocedarea unor terenuri in comuna Nana, judetul Calarasi, in 24 iunie a fost extinsa urmarirea penala fata de Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana.

"In continuarea cercetarilor care se efectueaza in dosarul penal avand ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus prin ordonanta, la data de 24.06.2014, extinderea urmaririi penale fata de suspectii Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, pentru alte acte materiale pe care acestia le-au savarsit in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu (in total un numar de aproximativ 135 acte materiale)", se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Din probatoriul administrat in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, membrii Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, "nu au indeplinit acte sau au indeplinit acte in mod defectuos in legatura cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate de mai multe persoane, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispozitiilor legale".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 16 aprilie, ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in urma sesizarii transmise de Corpul de control al primului ministru. Faptele au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri din comuna Nana, judetul Calarasi.

La inceputul lunii iunie, Parchetul arata ca opt membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, intre care si primarul Gheorghe Dobre, sunt urmariti penal pentru conflict de interese si abuz in serviciu.

Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, este acuzat, alaturi de Georgica Stolea, de conflict de interese si abuz in serviciu, iar Tudorita Niculae, secretarul comunei Nana, Florian Deci, Marius Gelu Neagu si Marian Dobre, sunt urmariti penal pentru conflict de interese, abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale. De asemenea, in aceeasi cauza mai sunt urmariti penal Simona Alina Preda, pentru fals material in inscrisuri oficiale, si Constantin Manea, pentru abuz in serviciu, preciza atunci PICCJ.

"Din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca suspectii, in perioada 2005-2010, in calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, solutionarea si inaintarea in vederea validarii cererilor depuse de catre ei insisi, rude ori afini ai lor, avand ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafete de teren agricol", aratau procurorii.

Potrivit sursei citate, in aceeasi perioada, in mod ilegal au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau indreptatite sa le primeasca. Astfel, a fost prejudiciat domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu incalcarea dispozitiilor legale.

"La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat inscrisuri falsificate (printre care si certificate de stare civila), prin contrafacerea continutului si folosirea de formulare tipizate elaborate in afara cadrului legal", au precizat procurorii.

Procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, Camelia Sutiman, a cerut recent Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa puna la dispozitie toate documentele pe care Comisia Nana le-a analizat si raportul comisiei parlamentare.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a aratat ca toti membrii BP au fost de acord, dar ca solicitarea va fi trimisa inapoi pentru a fi facuta de procurorul general.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca la PICCJ corespondenta cu institutiile, inclusiv cu Parlamentul, este semnata de seful Sectiei de urmarire penala, asa cum a fost si in cazul cererii privind documentele Comisiei Nana, precizand ca acestea au valoare cel mult de probe extrajudiciare, "nefiind administrate in cursul procedurii judiciare, dar nici nu pot fi inlaturate ab initio".

"Pot fi consultate si, eventual, studiate si incluse in dosarul penal. (...) Dumnealor ne-au incunostiintat ca putem avea acces la documentele comisiei. Procurorii au acces la documentele care intereseaza in cadrul unui dosar penal ale oricarei institutii publice sau private, indiferent daca institutia respectiva ne comunica ca avem sau nu acces", a spus Tiberiu Nitu.

Comisia de ancheta Nana a facut audieri in acest caz, insa raportul comisiei nu a putut fi supus dezbaterii plenului Parlamentului deoarece Parchetul a inceput o ancheta penala.

Pe 10 iunie, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, dupa o sedinta a Birourilor permanente reunite, ca activitatea comisiei privind terenurile de la Nana si-a incheiat activitatea, iar draftul de raport, care nu este public si nici votat de plenul comun, este pus la dispozitia Parchetului, daca il doreste.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1250 vizualizari

  • -6 (6 voturi)    
    si uite asa (Vineri, 4 iulie 2014, 13:07)

    evoque [utilizator]

    au fost gasiti vinovatii, bravo.
    Cum naiba se face ca familia basescu are beneficii din afaceri curat-murdare iar de platit platesc altii. La nana vinovati sunt cei din comisie, la flota vinovati sunt directorii, la frate vinovati sunt finii, iar famiglia este o vesnica victima la care ii tot cresc proprietatile si conturile.
    • 0 (0 voturi)    
      dar (Vineri, 4 iulie 2014, 14:00)

      raduizol [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      de arenda dlui Voiculescu pt 2600 ha nu ai nimic de comentat ???
      • 0 (0 voturi)    
        nu, ce sa spun (Vineri, 4 iulie 2014, 14:51)

        sucaa [utilizator] i-a raspuns lui raduizol

        turnatorul ala poate sa cumpere pe nimic 2600 de hectare. nu este nicio problema ca unu de are datorii la turnator a dat o ordonanta sa ii faciliteze cumpararea.
        nu acestea sunt probleme. proeele lui evoque e cum se face ca base si familia lui este in mijlocul unor scandaluri care vin din zona iliesc-felix, adica un nomenclaturist si un turnator, si nu pateste nimic.
    • 0 (0 voturi)    
      dumnezeule (Vineri, 4 iulie 2014, 14:03)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui evoque

      dar cat de neinformat poti sa fii...
      pai cine face toate actele ca sa se paoata face o vanzare de teren? basescu? sau aia din comisie?
      base a luat pamantul cu acte in regula, acte primite de la acea comisie. acum, ca aia au facut falsuri deja e este cu totul alta problema.
      dar sincer, ai o obsesie si ignori orice realitate numai ca sa dai in base.
      atentie inca un lucru, contractul de vanzare este pe numele fetei lui care nu are imunitate.
      de ce nu scoate latrinat tv dovezi de ilegalitate a a celor acte asa cum au adus interlopii la tv?
      au o gramada de juristi sa-i ajute sa gaseasca ilegalitatile. poti sa raspunzi la asta?
      sa spunem ca procurorii sunt ai lui base, de ce nu aduc ei atunci dovezi clare ca s-au comis ilegalitati in acea vanzare de teren? pt ca nu au ce sa auca. vorbes in dodii ca tin si tugulanul de rand crede.
      nu este vesnica victima, doar ca cineva se tot chinuie sa gaseasca ceva, si cum nu gasesc, arunca petarde doar doar unii mai cu ochelari de cal ca tine, cred ca foc fara fum nu se poate. astea-s tehnici de securiti.
      cum naiba se face ca toate acuzele care apar la adresa lui base vin de pe filira iliescu-felix. un nomenclaturist pcr si un turnator la securitate? ti-ai pus intrebarea? sau si tu esti din zona? :)
      si uite asa, ai reusit sa te mai faci o data de ras :)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by