​Articol actualizat

Cine sunt denuntatorii din dosarul de santaj al lui Dan Voiculescu: Nelu Iordache si patronii companiei Romaqua (Borsec) - Nicolae Palfi si Octavian Cretu

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 3 iulie 2014, 22:07 Dosare Anticoruptie


Nicolae Palfi si Octavian Cretu, actionari la Romaqua, ar fi - potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax - doi dintre oamenii de afaceri santajati de Dan Voiculescu, prin amenintari cu campanii de discreditare in presa daca nu incheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el. Omul de afaceri Nelu Iordache ar fi un alt denuntator in dosarul de santaj al lui Voiculescu, au declarat pentru HotNews.ro surse, informatie confirmata si de Gandul. Mircea Badea a anuntat intr-o emisiune la Antena 3 ca un alt denuntator in dosar sau martor al procurorilor este Mihai Craiu, fost director general al trustului Intact.

UPDATE: Mihai Craiu a declarat pentru HotNews.ro ca nu este si nu a fost martor sau denuntator si ca nu are nicio calitate in acest proces

Surse judiciare au declarat joi seara, pentru Mediafax, ca Palfi si Cretu, care controleaza grupul Romaqaua, ar fi doi dintre cei trei oameni de afaceri pe care, potrivit procurorilor anticoruptie, i-ar fi santajat Voiculescu.

La iesirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, Dan Voiculescu a mentionat numele lui Palfi, avand insa dubii cu privire la corectitudinea acestuia si adresandu-i-se, pentru lamuriri, avocatului sau.

Contactat de Mediafax, partenerul de afaceri al lui Palfi, Octavian Cretu, nu a dorit sa comenteze subiectul, dar a tinut sa sublinieze: "Sa lasam justitia sa lamureasca".

Dan Voiculescu, care a fost audiat, joi, timp de aproape patru ore la DNA, este cercetat, sub control judiciar, pentru santaj, dupa ce ar fi amenintat, direct, sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei incheind cu trusturile sale de presa contracte de publicitate de 900.000 de euro.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a informat ca procurorii Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand cu 3 iulie 2014, fata de Dan Voiculescu, pentru santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (sapte acte materiale).

Voiculescu a declarat, joi, la iesirea de la DNA, ca nu-i cunoaste pe denuntatorii in dosarul in care a fost pus sub control judiciar sub acuzatia ca ar fi santajat trei oameni de afaceri pentru a acorda publicitate pentru trustul sau de presa.

"Nu-i cunosc pe acesti oameni, dar imaginati-va ca trei persoane au venit azi, 3 iulie, sa spuna cum ca eu i-as fi santajat. Repet, nu ii cunosc. Avem de-a face cu o noua porcarie", a afirmat Voiculescu, adaugand ca procurorii i-au spus numele acestora, dar el nu-i cunoaste.

Intrebat in legatura cu faptul ca ar fi primit 900.000 de euro mascati sub forma de contracte de publicitate, el a raspuns: "O minciuna ordinara".

"Sunt niste declaratii mincinoase ale unor oameni in ideea ca eu i-as fi santajat si repet a treia oara ca eu nu-i cunosc".

Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa (Intact - n.r.) pe care, in fapt, il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare".

Sub aceasta amenintare, sustin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totala de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia.

DNA mai sustine ca un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, "desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

Potrivit probelor administrate in acest dosar, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii.

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arata DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie sa respecte urmatoarele obligatii, avand totodata interdictii, intre care acea de nu parasi tara fara acordul anchetatorilor.

Astfel, Voiculescu trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemat. De asemenea, el nu are voie paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea prealabila a procurorului si nici sa se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale.

DNA mai precizeaza ca lui Voiculescu i-au fost aduse la cunostinta calitatea de inculpat si acuzatiile, dupa ce a fost citat telefonic.

Totodata, anchetatorii i-au atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu cea a arestului la domiciliu sau a arestarii preventive.

Dan Voiculescu este judecat in alte doua dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv santajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9681 vizualizari

  • +18 (20 voturi)    
    Nu stiu (Joi, 3 iulie 2014, 23:19)

    mopsu [utilizator]

    de unde au avut curaj, dar bravo lor, ar merita aplaudati, dupa ce varanul lucreaza la brutarie...
    • +9 (9 voturi)    
      disperarea mare la mircea badea (Vineri, 4 iulie 2014, 9:45)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

      daca Varanu intra la Brutarie..premisele ii sunt favorabile varanului ..pentru brutarie..de unde mai face rost de bani pentru papmperii lui vasilica ?
      • +6 (6 voturi)    
        Comment sters de user (Vineri, 4 iulie 2014, 11:28)

        qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui un domn

  • +19 (21 voturi)    
    "Avem de-a face cu o noua porcarie" (Joi, 3 iulie 2014, 23:20)

    CristiC. [utilizator]

    a afirmat Voiculescu.

    Gresit. E aceeasi veche porcarie care trebuie incheiata definitiv si irevocabil, ca sa nu mai tot prostiti oamenii cu porcariile voastre zi de zi.
  • +15 (17 voturi)    
    miau miau ZZzzaaat (Vineri, 4 iulie 2014, 1:21)

    JustifyNic [utilizator]

    felicitari pt Basescu, era vai de noi daca ajungea nastase.adrian presedinte. reflectati putin, oricum politica e o curva -interese-interese si interese !!
  • +9 (9 voturi)    
    La puscarie ! (Vineri, 4 iulie 2014, 8:54)

    vali_s [utilizator]

    La puscarie ...... varanul la puscarie! La puscarieeeeeeeeeeee .... motanul la puscarieeeeeeee!
    Stiu ca nu este bine sa te bucuri de raul altuia, dar parca simt ca incep sa traiesc intr-o tara civilizata.

    Sper sa vine cat mai multi care sa depuna marturie impotriva lui, curaj baieti, motanul este cu un picior in groapa deja.

    Pentru un astfel de om, merita reintrodusa pedeapsa cu moartea.
  • +1 (1 vot)    
    Bravo (Sâmbătă, 5 iulie 2014, 10:33)

    Andreea34 [utilizator]

    In orice calitate, mare curaj le-a trebuit. Mihai Craiu a avut dreptate si nu e implicat in niciun dosar cu voiculescu. Au colaborat in trecut din ce am citit in presa insa atat. Felicitari pentru curaj tuturor celor care il vor baga la racoare pe Voiculescu !!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by