RECHIZITORIUL dosarului "Motorina II". Procurorii au folosit "precedentul Adrian Nastase-Trofeul Calitatii" pentru a-i acuza pe Blejnar si Comanita. PLUS: Cum s-a tranzactionat intr-o comuna mai multa motorina ca intr-o rafinarie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 3 iulie 2014, 14:33 Dosare Anticoruptie


Sorin Blejnar
Foto: AGERPRES
Sorin Blejnar (fost sef al ANAF) si Viorel Comanita (fost sef al vamilor) au fost trimis in judecata pentru avaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional condus de Radu Nemes, un grup infractional care facea afaceri ilegale cu motorina si titei, iar prejudiciul adus statului a fost de aproape 56 de milioane de euro. Cei doi inalti oficiali au protejat grupul si aveau intalniri regulate cu membrii sai, arata procurorii in Rechizitoriul dosarului, apeland la ratiunea care l-a condamnat pe Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii". Procurorii arata cum membrii grupului infractional foloseau cartele diferite si programe de tip messenger pentru a comunica intrte ei si ca o intreaga comuna a facut transporturi de motorina mai mari decat o rafinarie.

In perioada 2011 - 2012, inculpatii Nemes Radu, Nemes Diana Marina, Guliu George, Chirvasitu Dumitru, Buliga Mihai, Juganaru Andrei Florin, Preda Dumitru, Moldovan Ovidiu Ioan si Ghise Pavel Dumitru au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

"Grupul a fost sprijinit in diferite modalitati de (.....), (.....), Blejnar Sorin, Comanita Viorel, Secareanu Florin, care reprezentau palierul de protectie, precum si de (.....), Vrinceanu (fosta Cozma) Mariana, Belba Nicolae, (.....), Ionescu Lucian si (.....), care se aflau in subordinea celorlalti membri si executau dispozitiile acestora, cunoscand scopul urmarit.

Au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei", arata procurorii.

Blejnar Sorin, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Comanita Viorel, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Secareanu Florin, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au sprijinit activitatea grupului, garantandu-i protectia in virtutea functiilor pe care le detineau. Inculpatii cunosteau activitatea gruparii si au participat in mod repetat la intalniri cu liderii acesteia, insa nu si-au exercitat atributiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind in schimb informatiile pe care le detineau si pozitia pe care o aveau pentru a sprijini functionarea mecanismului evazionist.

In comuna Nicolae Balcescu din Constanta transporturile de motorina erau comparabile cu cele realizate de o rafinarie

Procurorii scriu ca Radu Nemes a fost indicat de inculpatii care au formulat declaratii ca fiind "creatorul" mecanismului evazionist si ca la mijlocul intregului sistem era firma S.C. Excella Real Grup S.R.L din comuna Nicolae Balcescu din Constanta

Dimensiunea activitatii evazioniste nu ar fi putut trece neobservata, mai ales intr-o comuna precum Nicolae Balcescu, unde transporturile de motorina in perioada functionarii SC Excella Real Grup S.R.L erau comparabile cu cele realizate de o rafinarie, insa, participarea functionarilor, care trebuiau sa controleze o astfel de activitate, la savarsirea infractiunii, a facut ca timp de aproximativ un an de zile, prin asemenea malversatiuni, bugetul statului sa fie vaduvit de contributii de peste 50 milioane de euro intr-o perioada de grava criza economica.

Cum functiona mecanismul

Mecanismul evazionist presupunea importul de motorina in regim de antrepozit fiscal, fara plata accizelor, de catre S.C. Inkasso Jobs S.R.L., care o revindea imediat catre S.C. Excella Real Grup S.R.L.

In paralel, S.C. Excella Real Grup S.R.L. achizitiona in mod fictiv titei de la mai multe societati fantoma si intocmea inscrisuri care atestau un proces industrial ce nu avea loc in realitate, in care motorina era amestecata cu titei, obtinandu-se produse petroliere inferioare slab accizate. Aceste produse (combustibil lichid greu si combustibil lichid navo) erau vandute in mod fictiv catre alte societati fantoma, astfel incat producatorul se descarca scriptic de stocul de motorina.

In realitate, motorina era vanduta direct de S.C. Excella Real Grup S.R.L. catre mai multi distribuitori (S.C. Benz Oil S.R.L. si S.C. Ana Oil S.R.L.), in baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societati fantoma, astfel incat cumparatorii sa aiba o justificare scriptica a stocului.

Ulterior, motorina era distribuita catre statii de carburant, iar sumele obtinute erau transferate in conturile bancare ale societatilor fantoma care aveau aparent rolul de furnizori initiali ai circuitului, de unde erau retrase in numerar si erau impartite intre membrii grupului.

In acest mod, S.C. Excella Real Grup S.R.L. a ascuns natura reala a activitatilor comerciale desfasurate, impiedicand stabilirea sursei impozabile, si nu a achitat acciza si taxa pe valoarea adaugata datorate pentru vanzarea cu motorina, ci o suma mult mai mica aferenta operatiunilor cu combustibil lichid, sustin procurorii.

Membrii grupului foloseau cartele separate si programe de tip messenger pentru a discuta intre ei

O caracteristica generala a intregului grup infractional este aceea privitoare la modalitatile conspirate de comunicare, de regula prin folosirea serviciului Messenger de pe telefoanele (...), schimbarea in mod constant si repetat a aparatelor telefonice utilizate ori folosirea unor numere de telefon "dedicate"(folosite doar pentru convorbiri si SMS-uri cu o singura persoana), actiuni incompatibile cu derularea unei activitati comerciale oneste, daca s-ar pune problema de asa ceva in ceea ce ii priveste.

Blejnar si Comanita, din funciile pe care le aveau, au protejat grupul infractional prin lipsa controalelor sau prin controale realizate doar formal, "in ciuda faptului ca (... ) primisera in mod nemijlocit date precise cu privire la modalitatea in care grupul infractional coordonat de Nemes Radu frauda bugetul de stat".

Codrut Marta si Elan Schwarzenberg, intermediari intre grup si Blejnar & Comanita


Blejnar si Comanita, sustin procurorii, aveau o relatie apropiata cu membrii grupului, inatalnindu-se de mai multe ori cu acestia.

Procurorii scriu despre Codrut Marta (urmarit penal intr-un dosar diferit de acesta) si despre Elan Schwartzenberg in dosar.

"[Codrut Marta - n.r.] avea o relatie apropiata cu cei doi functionari din perioada in care activase in cadrul ANAF, indeplinind inclusiv functia de sef de cabinet al inculpatului Blejnar Sorin, iar (.....) [n.r. Elan Schwartzenberg ] era, la randul sau, prieten apropiat cu Blejnar Sorin si Comanita Viorel si avea intalniri frecvente cu acestia. In perioada savarsirii faptelor, (.....) [N.r. Elan Schwartzenberg] controla postul de televiziune (...) [Realitatea TV - n.r.] si clama ca relatiile pe care le avea in lumea politica cu membrii tuturor partidelor ii permiteau sa influenteze procesul de numire a conducerii ANAF", se arata in rechizitoriu. (pagina 87)

Codrut Marta si Elan Schwartzenberg "primeau de la Nemes Radu o parte din sumele obtinute din evaziunea fiscala pentru a ii determina pe presedintele si vicepresedintele ANAF sa protejeze mecanismul infractional, garantandu-le in schimb functionarilor publici mentinerea in functiile de conducere".

Procurorii sustin ca activitatile de coruptie avea o asa de mare amploare incat, practic, ar fi fost imposibil sa nu fie depistate de autoritati.

"Transporturile de motorina efectuate zilnic in baza unor documente false pe ruta Constanta - Sibiu, timp de peste un an, insumand 90.000 de tone de combustibil, inexistenta celor 120.000 de tone de titei mentionate scriptic sau simularea unor activitati de rafinare a 120.000 de tone de combustibil lichid usor si navo care nu au existat niciodata reprezentau imprejurari de fapt usor verificabile cu ocazia unui control", se arata in document.

"Din probele administrate in cauza a rezultat ca singurele persoane care au putut oferi o asemenea protectie activitatii evazioniste erau inculpatii Blejnar Sorin si Comanita Viorel, persoane cu un rol esential in combaterea evaziunii fiscale si care se aflau in stransa legatura cu membrii gruparii infractionale", sustin procurorii.

"Precedentul Nastase - Trofeul Calitatii", modalitatea prin care procurorii ii incrimineaza pe Blejnar si Comanita

Practic,  achetatorii invoca "precedentul Nastase" din dosarul Trofeul Calitatii (dosar in care Adrian Nastase a fost condamnat definitiv pentru prima data), in care vina unei persoane de conducere este probata indirect.

"In practica instantei supreme (I.C.C.J., S.p. nr. 176 din 30.01.2012) s-a aratat ca in situatia unei infractiuni de coruptie savarsita de o persoana cu un ascendent semnificativ asupra celorlalti participanti, actele de folosire a influentei pot fi probate prin coroborarea probelor indirecte. Inalta Curte a mai retinut, in acelasi context, ca nu poate fi primita apararea potrivit careia persoanele aflate in subordinea autorului infractiunii savarsesc acte ilegale in folosul acestuia fara ca el sa isi exercite influenta", arata procurorii.

"Acelasi rationament este aplicabil si in speta, astfel incat nu se poate retine ca, in lipsa unei activitati proprii a inculpatilor Blejnar Sorin si Comanita Viorel, numeroase persoane aflate in subordinea lor, in diferite structuri teritoriale, au cooperat din proprie initiativa pentru a nu isi indeplini in mod repetat atributiile de serviciu in vederea favorizarii unor persoane aflate in stransa legatura cu conducatorii ANAF", se mai arata in rechizitoriu.

Printre probele indicate de procurori in rechizitoriu se numara mai multi martori, precum si o serie de documente financiar contabile de la companii sau autoritatile statului.

Citit mai jos intreg RECHIZTIROIUL intocmit de procurorii DNA:

Rechizitoriu anonimizat Nemes - Blejnar - Comanita




Nu este prima data cand procurorii folosesc precedentul Nastase - Trofeul Calitatii. Si in dosarul referendumului, Liviu Dragnea a fos trimis in judecata si invinuit in baza aceluiasi rationament. Detalii aici:






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6495 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Dupa ce (Joi, 3 iulie 2014, 16:18)

    mopsu [utilizator]

    aceasta regina atat de urata de toti romanii va ajunge le beci, speram ca vor iesi la iveala toate hotiile din MF..
  • +2 (2 voturi)    
    Astia sunt pui pe linga embargoul cu SERBIA (Joi, 3 iulie 2014, 16:44)

    andreesanu [utilizator]

    Ca s-a furat in 25 de ani si s-a distrus economia tarii mai mult decit in cele doua razboaie mondiale este cert
    De furat au furat toti cei care azi sau ieri erau in top 300
    si nu numai ei .Toti politrucii de ieri si de azi ,panarame ,circari ,lichele care au fugit de munca s-au capatuit pe seama averii tarii pe seama imprumuturilor la FMI,BM.
    ANAFul a acoperit toti evazionistii 25 de ani ca sa cotizeze,cel care a pierdut a fost bugetul de stat si romanul amarit.
    Ati uitat repede tunurile date la RAFO de Iacubov,de Iancu,ati uitat Caromul si Daramanestiul ???PDSR si gasca lui .
    • 0 (0 voturi)    
      ca să fim corecți... (Duminică, 6 iulie 2014, 15:04)

      Geffox [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      ... în top 100 al celor mai bogați români se afla unul care face viori la Reghin, plus unul, maxim doi oameni din IT care pot fi suspectați că și-au dobândit averea corect.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by