Decizie definitiva in dosarul Frauda la referendum: Doua persoane, condamnate la un an si patru luni inchisoare

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 2 iulie 2014, 15:51 Dosare Anticoruptie


Instanta suprema a condamnat definitiv, la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, doua dintre cele 75 de persoane judecate in dosarul "Frauda la referendum" si a dispus anularea a opt voturi falsificate, din lista de votare a Sectiei 105 din Piatra Olt, scrie Mediafax.

Prin aceasta decizie a fost mentinuta sentinta data, in prima instanta, tot de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 27 ianuarie.

Sotii Marius Marinel si Simona Cristina Predut, trimisi in judecata in dosarul "Frauda la referendum", au fost judecati separat de ceilalti 73 de inculpati, prin procedura simplificata, dupa ce si-au recunoscut vinovatia.

Instanta suprema i-a condamnat la cate un an si patru luni de inchisoare cu suspendare pe Marius Marinel si Simona Cristina Predut si le-a stabilit acestora un termen de incercare de trei ani si patru luni.

Totodata, instanta a dispus desfiintarea partiala a listei electorale de la Sectia 105 Piatra Olt, judetul Olt, de la referendumul din iulie 2012, si a anulat de pe aceasta lista opt voturi de la referendumul din 2012, care ar fi fost falsificate. Astfel, au fost desfiintate: lista electorala suplimentara, pagina 2, pozitia 46, unde sunt mentionate datele de identificare ale lui Liuta Raul Costache; lista electorala suplimentara - urna mobila, pagina mobila, pozitia 13, unde sunt mentionate datele Ginei Dobeanu; lista electorala suplimentara - urna mobila pagina 2, pozitia 29 unde sunt datele Elisabetei Prodan; lista electorala suplimentara pagina 1, pozitia 16, unde sunt mentionate datele lui Daniel Pitigoi si de pe aceeasi pagina, pozitia 17, unde sunt datele Geaninei Pitigoi; lista electorala suplimentara pagina 1, pozitia 1 unde sunt datele lui Alin Florin Rad, lista electorala suplimentara pagina 1, pozitiile 24 si 25, unde sunt datele despre Daniela si Marinel Dumbrava.

Marius si Simona Predut au fost obligati de catre instanta la plata unor cheltuieli judiciare catre stat de 700 si, respectiv, 800 de lei.

Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, in prezent deputat si vicepremier, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2745 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    /// (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:00)

    hmara [utilizator]

    Bun.
    Si se intreaba mazetele: dar Dragnea cand urmeaza?
    • 0 (8 voturi)    
      hehe (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:46)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      Philip Gordon și Monica Macovei vorbeau de 2.000.000 voturi fraudate. Iată că au avut dreptate: tot cu 2 începe.
      • 0 (0 voturi)    
        /// (Joi, 3 iulie 2014, 10:20)

        hmara [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        he, he, te-ai trezit ??
        Bravo.
  • +10 (10 voturi)    
    acum (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:03)

    omidius [utilizator]

    Acum toti propagandistii ar trebui sa spuna ca "Basescu a fost demis cu votul a 7 virgula 4 milioane minus 8 oameni" :)
  • 0 (4 voturi)    
    Nu inteleg (Miercuri, 2 iulie 2014, 16:26)

    Loda [utilizator]

    Din 74 de persoane sunt doar doua condamnate ? dar restul ? Nu sunt judecati toti odata, s-au disjuns dosarele sau ce?
    • 0 (0 voturi)    
      Explicatia (Miercuri, 2 iulie 2014, 20:52)

      edi.h [utilizator] i-a raspuns lui Loda

      o gasesti in primele randuri ale articolului ... adica pe la al 4-lea aliniat.
    • 0 (0 voturi)    
      Explicatia (Miercuri, 2 iulie 2014, 20:53)

      edi.h [utilizator] i-a raspuns lui Loda

      scuze, al 3-lea


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by