Tribunalul Ilfov a respins cererea lui Jean Padureanu de intrerupere a pedepsei din motive medicale

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 12 iunie 2014, 13:54 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Ilfov a respins, joi, cererea lui Jean Padureanu de intrerupere, din motive medicale, a executarii pedepsei de trei ani si patru luni de inchisoare primite de fostul presedinte al Gloriei Bistrita in dosarul transferurilor de jucatori, decizia nefiind definitiva, anunta Mediafax. Instanta a dispus, dupa ce a analizat expertiza medicala efectuata de Institutul National de Medicina Legala, ca nu este necesara intreruperea executarii pedepsei lui Jean Padureanu, intrucat bolile de care acesta sufera pot fi supravegheate si tratate si in penitenciar. Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul lui Jean Padureanu a depus in 19 martie, la Tribunalul Ilfov, cererea de intrerupere a executarii pedepsei de trei ani si patru luni de inchisoare primite de fostul presedinte al Gloriei Bistrita, in dosarul transferurilor de jucatori.

In 20 martie, instanta a stabilit ca Tribunalul Ilfov este competent sa solutioneze cererea lui Jean Padureanu si a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de catre Institutul National de Medicina Legala (INML).

La termenul din 27 martie, avocatul lui Jean Padureanu, Ion Cazacu, a depus la instanta documentele medicale din care ar rezulta ca Jean Padureanu a fost diagnosticat cu boala Alzheimer in forma avansata si dementa mixta. Cazacu arata ca, din cauza bolii de care sufera, Padureanu "uita lucruri elementare, cum ar fi sa cumpere alimente din curtea penitenciarului".

In acest context, avocatul a cerut instantei ca, prin expertiza medico-legala ce va fi facuta de Institutul National de Medicina Legala in cazul clientului sau sa se stabileasca daca acesta are nevoie de un insotitor. Cazacu a mai spus atunci ca este necesar sa se stabileasca si daca exista in sistemul penitenciar medicamentele necesare pentru tratamentul lui Jean Padureanu.

Instanta a stabilit ca obiectivele expertizei sa fie starea de sanatate a lui Jean Padureanu, daca exista tratament si daca poate fi administrat permanent in sistemul penitenciar sau in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii, sub paza permanenta, si daca s-ar afla in imposibilitatea executarii imediate a pedepsei in sistemul penitenciar.

Potrivit noului Cod de procedura penala, executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi intrerupta daca se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca persoana condamnata sufera de o boala care nu poate fi tratata in reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care face imposibila executarea imediata a pedepsei, daca specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente in reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii si daca instanta apreciaza ca amanarea executarii si lasarea in libertate nu prezinta un pericol pentru ordinea publica. In aceasta situatie, executarea pedepsei se amana pentru o durata determinata. Cererea poate fi facuta, in acest caz, de procuror, de persoana condamnata sau de administratia penitenciarului.

Instanta competenta sa dispuna asupra intreruperii executarii pedepsei este cea in a carei circumscriptie se afla locul de detinere, corespunzatoare in grad instantei de executare. Hotararea prin care instanta se pronunta asupra cererii de intrerupere a executarii pedepsei poate fi atacata cu contestatie la instanta ierarhic superioara, in termen de trei zile de la comunicare, conform noului Cod de procedura penala.

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in 4 martie, pe Jean Padureanu la trei ani si patru luni de inchisoare, pe George Copos la trei ani si opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani si sase luni, pe Cristian Borcea si Ioan Becali la cate sase ani si patru luni, pe Victor Becali la patru ani si opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o luna si zece zile, iar pe Gigi Netoiu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Fostul actionar majoritar al FC Rapid George Copos, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, managerul general al FC Steaua Mihai Stoica si fostul presedintele al clubului Gloria Bistrita Jean Padureanu au fost dusi, dupa decizia instantei, la Penitenciarul Rahova. Padureanu a fost ridicat atunci de politisti de la Spitalul Elias, unde era internat din 2 martie, din cauza unor probleme cardiovasculare, acesta avand si diabet.

La scurt timp dupa ce a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova, Jean Padureanu a fost transferat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Directorul Penitenciarului Rahova, Denis Darie, declara ca Jean Padureanu a fost transferat la Jilava intrucat unitatea sanitara de la Rahova nu are sectie de cardiologie, ci doar chirurgie, Padureanu avand probleme cu inima.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























324 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by