Referatul DNA in dosarul de coruptie "ANRE-ENEL- Electroalfa": Reprezentantii institutiilor implicate in privatizarea Electrica au in vedere favorizarea ENEL in procedura de privatizare a Nuclearelectrica

de CP     HotNews.ro
Marţi, 10 iunie 2014, 15:46 Dosare Anticoruptie


Reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea SC Electrica SA au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a SC Nuclearelectrica SA, unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani, se arata in referatul procurorilor DNA care au cerut arestare preventiva a vicepresedintelui ANRE Claudiu Dumbraveanu, directorului Enel Florin Gugu si lui Gheorghe Ciubotaru, asociat al Electroalfa, cercetati intr-un dosar de coruptie. In urma intelegerilor dintre cei trei, ANRE a ajutat ENEL sa insele clientii la factura, iar firma Electroalfa s-a ales cu doua contracte cu ENEL. Procurorii mai fac referire si asupra modului in care s-a facut in 2007 privatizarea unor companii ale Electrica, in urma careia ENEL a ajuns actionar majoritar la Electrica Banat, Electrica Muntentia Sud si Electrica Dobrogea. In referat se arata ca nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE.

In privinta privatizarii Nuclearelectrica, nu este clar la ce se refera procurorii. Privatizarea Nuclearelectrica a avut loc deja anul trecut in septembrie, cand a fost listat un pachet de 10%, iar o noua procedura nu este anuntata. De asemenea, in privinta Reactoarelor 3 si 4, ENEL detinea o participatie minoritara la compania de proiect Energonuclear. Insa, in decembrie 2013, Enel a anuntat ca se retrage din actionariatul EnergoNuclear renuntand la pachetul de 9,15%. Tot atunci a renuntat si ArcelorMittal la pachetul de 6,2% pe care il detinea la EnergoNuclear. Potrivit anuntului din acel moment, Nuclearelectrica, actionarul majoritar, avea obligatia obligatia de a cumpara pachetele de actiuni detinute de Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. in Energonuclear la un pret egal cu 80% din valoarea nominala a actiunilor.

  • Despre privatizarea Electrica: Nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E.

Procurorii mai fac referire si asupra modului in care s-a facut privatizarea unor companii ale Electrica, in urma careia ENEL a ajuns actionar majoritar la Electrica Banat, Electrica Muntentia Sud si Electrica Dobrogea.

În cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de acţiuni a fost preluat de către grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. şi S.C. ENEL DOBROGEA S.A.
Conform contractelor de privatizare, preluările de active şi obligaţiile de investiţii au fost următoarele:
Pentru ENEL MUNTENIA SUD a fost preluat un pachet de 50% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 394.862.725,44 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni cu preţul total de subscriere de 425.236.755,84 Euro, rezultând o participaţie de 67,5%. Angajamentul de investiţii pentru preluarea acestui pachet de acţiuni a fost stipulat un angajament de investiţii pentru perioada 2009-2011, din partea grupului italian, în valoare de 220.000.000 Euro (2009 – 40 mil. euro, 2010 – 80 mil. euro, 2011 – 100 mil. euro)
Pentru ENEL DOBROGEA a fost preluat un pachet de 24,62% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 13.612.390 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni, respectiv 35%, cu preţul total de subscriere de 29.771.520 Euro, rezultând o participaţie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acţiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiţii.
Pentru ENEL BANAT a fost preluat un pachet de 24,62% din acţiuni cu preţ total de subscriere de 21.660.314 Euro. Ulterior a avut loc o nouă emisie de acţiuni, respectiv 35%, cu preţul total de subscriere de 47.373.054 Euro, rezultând o participaţie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de acţiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investiţii.

Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligaţiile de investiţii, cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul A.N.R.E., investiţiile parţiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control şi recepţie. Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României.

Astfel, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE S.A., partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  direcţionate către ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam - Olanda, aflată în Grupul ENEL, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene.
De asemenea, reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani
  • Din cauza neindeplinirii obligatiilor din contractele de privatizare a companiilor de distributie, ENEL a ajuns cu Electrica la Curtea de Arbitraj de la Paris. Decizia Curtii de Arbitraj a fost anul trecut in noiembrie favorabila Enel, in cazul Banat si Dobrogea. Insa urmeaza sa se judeze pe cazul cel mai important si mai dificil, cel al privatizarii Electrica Muntenia Sud. Pentru incalcarea clauzelor Contractului de Privatizare al Electrica Muntenia Sud de catre Enel, pretentile sunt de 834.211.723 euro, la care se adauga suma de 378.609.380 lei. De asemenea, Electrica este in proces si cu CEZ si E.ON, acuzatiile fiind aceleasi ca in cazul ENEL, insa pretentiile sunt incomparabil mai mici decat la ENEL. Vezi aici mai multe amanunte.

Si HotNews.ro a aratat in 2010 cum au ajuns consumatorii sa plateasca investitiile nerealizate ale ENEL.

Din referatul procurorilor. Cum a ajuns ENEL sa insele consumatorii cu sprijinul ANRE

În prima jumătate a anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, a pus în vedere numitului Florin Gugu că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro)  de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea de către ENEL cu această societate a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente.

În acest context, Flori Gugu a promis că va ţine cont de solicitarea lui Claudiu Sorin Dumbraveanu,  sens în care a avut întâlniri cu reprezentanţii SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deşi aceştia practicau preţuri peste cele ale pieţei în domeniu.

Dumbraveanu a contribuit în mod esenţial la reducerea sancţiunii de la 6% la 1,3%, precum şi a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunţul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în reţelele de medie tensiune aparţinând filialelor Banat şi Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câştigătoare regăsindu-se şi SC Electro-Alfa International SRL.

  • Referatul procurorilor: Dumbraveanu şi-a creat un cerc relaţional compus din oameni de afaceri si persoane cu functii de conducere în domeniul energetic

DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN, vicepreşedinte ANRE şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, în cursul anului 2013, de la inc. GUGU FLORIN, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al cărei asociat este CIUBOTARU GHEORGHE, constând în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de  407.199,10  lei, în schimbul îndeplinirii unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21.06.2013, 2.10.2013 şi 3.10.2013 a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la  -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.
Prin decizia nr. 2/22.11.2012 a Preşedintelui ANRE, inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN, vicepreşedinte ANRE, a fost delegat să exercite atribuţiile de coordonare, avizare, aprobare a activităţilor desfăşurate de Direcţia generală acces la reţea şi autorizare în domeniul energiei electrice şi Direcţia generală piaţă de energie electrică.

În acest context, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN şi-a creat un cerc relaţional compus din oameni de afaceri cu interese în domeniul energetic şi din persoane cu funcţii de conducere în cadrul firmelor producătoare şi distribuitoare de energie electrică, urmărind ca, în schimbul asigurării unor facilităţi în desfăşurarea activităţii producătorilor şi distribuitorilor de energie electrică, prin exercitarea necorespunzătoare a funcţiei deţinute, aceştia din urmă să accepte cooptarea firmelor agreate de DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în contracte de furnizare echipamente sau efectuare de lucrări şi, implicit, obţinerea de avantaje materiale necuvenite pentru acestea.

Astfel, din luna aprilie 2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a încercat să introducă firma Electroalfa International SRL, al cărei asociat este CIUBOTARU GHEORGHE, în relaţii comerciale cu ENEL, prin directorul GUGU FLORIN, de asemenea inculpat. Demersurile iniţiale au vizat cooptarea acestei firme drept copartener în proiectul Smart Meter. Ulterior, demersurile au constat în intermedierea obţinerii unor contracte de furnizare echipamente şi efectuare de lucrări în beneficiul ENEL de către furnizorul Electroalfa International.
În cursul lunii iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuţii legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare şi distribuitoare, printre care şi ENEL.

Urmare a unor discuţii anterioare, la data de 18.06.2013, GUGU FLORIN, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului DUMBRĂVEANU CLAUDIU FLORIN, cu următorul conţinut: „Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoşani – n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache – sediul ENEL – n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?” 

La 19.06.2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat telefonic pe inc. CIUBOTARU GHEORGHE, transmiţându-i invitaţia de la ENEL, conversaţia relevând interesul material personal al lui DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN în încheierea unor contracte de către Electroalfa:

Ciubotaru Gheorghe:
să spună ce echipamente putem face noi…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da. Să convină ce putem face noi în perspectiva colaborării.
Ciubotaru Gheorghe: da,da,da.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: adică voi, nu noi. Pardon!
Ciubotaru Gheorghe: noi românii.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da, noi românii!
Ciubotaru Gheorghe: şi alte produse, nu?
Dumbraveanu Claudiu Sorin: da. Se pune problema să conveniţi cu ei şi alte treburi, pe lângă treaba aia! Adică…”

La 20.06.2013 a avut loc o întâlnire în incinta unui Hotel din Bucureşti, la care au participat Dumbraveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe şi administratorul Electro Alfa.
Din discuţiile purtate a rezultat că inc. DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a condiţionat reprezentantului ENEL GUGU FLORIN reducerea procentului de micşorare a tarifelor de la - 6% la -1,3% de încredinţarea de către ENEL firmei Electroalfa a unor contracte ori de efectuarea unor achiziţii.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: orice produs să cumpere… cu care poţi să… el e cu altă afacere. Şi cu întrerupătoare, şi cu… trebuia el să… Era în sevraj (GUGU FLORIN de la ENEL –n.n.) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.
Ciubotaru Gheorghe: Da.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: deodată şi-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată şi-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.
Ciubotaru Gheorghe: trebuia să vândă…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: l-am chemat şi i-am zis să… (râde) în funcţie de ce rezultat. Mă mai gândesc…
G.M.: ar trebui să meargă…
Dumbraveanu Claudiu Sorin. Mâine ştie, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea ENEL). A rămas să confirme mâine.”

Pe 21.06.2013 a avut loc şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE, în care DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN avea calitatea de membru, cu drept de vot, fiind aprobate în unanimitate propunerile de reducere cu numai -1,3% a tarifelor de furnizare. Acestea s-au materializat prin emiterea de către preşedintele ANRE, conform legii, a Ordinelor nr. 40-41 din 21.06.2013.

În aceeaşi zi, după încheierea şedinţei, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat telefonic pe GUGU FLORIN, acesta ţinând să-i comunice că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii Electroalfa, „sunt pe drumul cel bun”.   
Gugu Florin: deci, ei sunt… o să schimbe nişte liste cu ce au ei şi o să ne dea nouă şi ăştia ai noştri o să dea o listă cu ce au nevoie urgentă, criticităţi, astfel încât să poată să se ia, chiar dacă preţul e un pic mai mare decât preţul pieţei, fiindcă oamenii au recunoscut că ei, ca retaileri, nu sunt performanţi ca preţuri.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Aha, am înţeles.
Gugu Florin: se analizează toate astea. Eu zic că sunt pe drumul cel bun. Cel puţin până acum.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: aha. Florin, hai să-ţi zic care a fost rezultatul la ordin.
Gugu Florin: Aşa.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni………….S-a aprobat aşa. A fost greu să nu… să blochez tot…
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Zic eu că a ieşit…
Gugu Florin: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine.
Dumbraveanu Claudiu Sorin: Bine. Bun. Mersi şi eu mult de ajutor.”

Ulterior, la 28.06.2013, GUGU FLORIN l-a contactat pe DUMBRĂVEANU CLAUDIU, pentru a-i comunica o problemă legată de recunoaşterea unor investiţii şi a-i solicita sprijinul în vederea soluţionării acesteia, după care i-a spus că „ vezi, că abia aseară au trimis prietenii o listă şi o să-i dea ăştia înapoi răspunsul”.
Este de relevat, încă odată, modul în care sunt purtate discuţiile, respectiv GUGU FLORIN îi face o solicitare lui DUMBRĂVEANU CLAUDIU, după care îi aminteşte acestuia că şi doleanţa sa este în curs de rezolvare. Acest aspect a fost constatat în cadrul mai multor discuţii purtate între cei doi inculpaţi.

De asemenea, pe 22.08.2014, GUGU FLORIN şi DUMBRĂVEANU CLAUDIU stabilesc o nouă întrevedere comună cu „omul ăla” (reprezentantul ElectroAlfa) pentru ziua următoare, GUGU FLORIN spunând că va verifica „să nu lipsească mâine ăia”, referindu-se la colegii săi de la ENEL Distribuţie. Imediat după această discuţie, DUMBRĂVEANU CLAUDIU l-a contactat pe , administratorul ElectroAlfa, comunicându-i că în ziua următoare trebuie să fie la ENEL.

La 20.09.2013, într-o discuţie purtată de GUGU FLORIN cu DUMBRĂVEANU CLAUDIU, acesta din urmă îi comunică faptul că va găsi o modalitate de a rezolva  problema ( cea cu recunoaşterea investiţiilor, după toate probabilităţile), GUGU FLORIN replicând:”sărut mâna! Sărut mâna! Da! Ar fi o gură de oxigen pentru noi ăştia…”. 


În perioada următoare au existat şi alte discuţii şi întrevederi între persoanele menţionate pe marginea aceloraşi teme.
În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalităţi, în baza înţelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.
Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013,  DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN l-a contactat pe inc. GUGU FLORIN, căruia i-a comunicat că : „am aprobat ăla. Am pus acolo semnul egal aşa cum aţi vrut. Mai era o treabă pe care am intervenit…….. am mai dres busuiocul…….. vă lăsase spor de eficienţă din CPT 25%...şi atâta am mai tras, ca pe joasă să fie 50%”, reacţia lui GUGU FLORIN fiind:”A, super!”.
De asemenea, la 3.10.2013, DUMBRĂVEANU CLAUDIU SORIN a informat pe GUGU FLORIN, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum şi că nu are nicio reclamaţie la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de GUGU FLORIN cu privire la scopul controlului.

Tribunalul Bucuresti a respins propunerea de arestare preventiva inaintata de procurorii DNA pentru vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu, directorul Enel Florin Gugu si Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetati intr-un dosar de coruptie. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6062 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Tarziu.... (Marţi, 10 iunie 2014, 15:55)

    taticutu [utilizator]

    Tarziu,insa mai bine mai tarziu ,decat niciodata ...
  • +2 (2 voturi)    
    Noi romanii, energizati de " doctorul " Viorel& ga (Marţi, 10 iunie 2014, 18:58)

    Plagarus [utilizator]

    pontANUS ne comunica maine pretul la Electrica,caci poporul caruia i s-a luat buleftrica este nerabdator, dar rabdator cu facturile gonflate.
    Dar..... nu ne spune nimeni de influenta taxei pe stalp asupra profitului net la Electrica.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by