Fostul director al RATB Viorel Popescu a fost arestat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 iunie 2014, 10:37 Dosare Anticoruptie


¬Fostul director al RATB Viorel Popescu, retinut, vineri, de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de abuz in serviciu cu un prejudiciu estimat la 820.000 de euro - a fost arestat, sambata, printr-o decizie luata de Tribunalul Capitalei, anunta Mediafax. Hotararea instantei nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Anchetatorii sustin ca Viorel Popescu a imputernicit o firma, care nu avea drept asistenta juridica, sa ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat ca Popescu este urmarit penal pentru abuz in serviciu, in scopul obtinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 10 noiembrie 2011 - 9 octombrie 2012, Viorel Popescu, in calitate de director general al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), "nu a indeplinit unele acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si a efectuat in mod defectuos activitati specifice functiei, cauzand un prejudiciu de aproximativ 820.000 euro, ce a reprezentat, totodata, foloase materiale necuvenite pentru o firma privata".

DNA precizeaza ca RATB si respectiva firma, care nu avea drept asistenta juridica si reprezentare in instanta, au incheiat, la 13 martie 2012, un contract de prestari servicii juridice. "Din continutul contractului rezulta ca R.A.T.B., prin inculpatul Popescu Viorel, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la CASMB, in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu CASMB. Din actele existente la dosar, reiese ca in contract se specifica faptul ca firma privata avea obligatia de asistare la controlul efectuat de CASMB fata de RATB, in vederea rambursarii sumelor cuvenite regiei, desi, in realitate, nu a existat si nu se prefigura un astfel de control", au aratat procurorii anticoruptie.

De altfel, sustine DNA, conducerea regiei cunostea clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai sai, cuantumul sumelor de bani neachitate de CASMB, defalcate pe unitati lunare de timp, astfel incat aceste verificari nu se impuneau a fi incredintate firmei private, prin acel contract.

In baza contractului de consultanta juridica, RATB a facut plati "nelegale si nefundamentate de prestatii concrete ale beneficiarului, in suma totala de 3.657.576,49 lei, aproximativ 820.000 euro, ce reprezinta prejudiciu material adus patrimoniului Regiei Autonome de Transport Bucuresti", potrivit DNA.

In acest dosar, cercetarile au fost demarate ca urmare a unei sesizari formulate de Corpul de Control al premierului.

In cauza, anchetatorii au facut perchezitii domiciliare la opt adrese din Bucuresti.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI).

In primavara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea RATB in perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

In nota de control s-a aratat, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Viorel Popescu a fost ales in functiile de presedinte al Consiliului de Adminsitratie al RATB si de director al regiei la 10 noiembrie 2011.

El a condus RATB pana in 4 septembrie 2012, cand a fost revocat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din Consiliul de Administratie ale regiei, ceea ce a dus automat si la pierderea postului de director.

Reprezentantilor USL in CGMB spuneau atunci ca Viorel Popescu a fost revocat din cauza managementului defectuos.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1281 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    la cati sunt de putrezi (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 13:28)

    lucadd [utilizator]

    te intrebi in mod legitim daca este unul in functie de conducere care sa nu fi furat in tara asta.
  • 0 (0 voturi)    
    Inca unul mic?! (Duminică, 8 iunie 2014, 14:32)

    John M. [utilizator]

    Wow !
    Pe cand cei vinovati de scufundarea Romaniei la cel mai josnic nivel din existenta ei?!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by